reklam

17 Mayıs 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

 İstanbul'un fethinin 550. yılında "Fetihcilik ve Uygarlık Bilinci" Panel ve Forumu

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi yayınladığı bir basın açıklaması ile İstanbul'un fethinin 550. yılında "Fetihcilik ve Uygarlık Bilinci" adlı panel ve forumla ilgili bilgi verdi. 28 Mayıs 2003 Çarşamba günü saat 14.00-18.30 arasında Yıldız Sarayı, Dış Karakol Binası Toplantı Salonu'nda gerçekleşecek olan panel ve foruma katılımcı olarak Yıldız Uysal, Aydın Boysan, Necdet Sakaoğlu, Erdoğan Aydın, 
Aydın Engin, Oktay Ekinci gibi isimler katılıyor. Etkinlikte Mimar Nejat Yavaşoğulları da bir müzik dinletisi sunacak.

"Özellikle son yıllarda, İstanbul'un tarihini birlikte yazan toplumlar arasındaki dinsel ve kültürel farklılıkları bir çatışma ve gerginlik ortamı yaratacak şekilde şöven ve dinci söylemlerle öne çıkaran "fetih gösterileri", ülkeyi çağdışı ortamlara taşımak isteyen siyasal güçlerin Türkiye uygarlığına yakışmayan bir propoganda kampanyasına dönüşmesinin ötesinde, yine İstanbul'un toplumsal tarih sürecindeki evrensel değer ve kazanımlarını gözardı eden bilim ve akıldışı bir tarih anlayışını kitlelere yayma sürecini yaratmaktadır.

Tarih bilincini savaşlara ve dinsel ayrımcılığa dayalı bir ideolojik yönlendirme olarak değil, tam tersine, insanlar ve toplumlar arasında geçmiş uygarlık kazanımları üzerine inşa edilen bir dostluk, dayanışma ve barış içinde ilerlemeye güç katacak köklü bir kültürel altyapı olarak değerlendirme sorumluluğu duyan herkesin, niteliği özetlenen fetih söylemine karşı doğru ve çağdaş söylemi savunması ve geliştirmesi giderek yaşamsal bir önem kazanmaktadır."

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin 29 Mayıs 1997 tarihinde düzenlemiş olduğu "Fetih Söylemi ve Çağdaşlık" forumunun sonuç bildirgesinde vurgulanan bu yaklaşım, insanlığın binlerce yıllık barış, hoşgörü ve dayanışma özlemlerinin, 21. yüzyılın başında, bir kez daha, "savaş" çığlıklarıyla ve yeni bir "fetihçilik" anlayışıyla gölgelendiği günümüzde daha bir anlam kazanmaktadır. İnsanlığın binlerce yıllık tarihsel serüveninden çıkarılacak en önemli ders, savaşların ve fetihlerin değil barışın, düşmanlığın ve ayırımcılığın değil dostluk ve dayanışmanın öne çıkarılmasının ortak bir geleceğin varolabilmesinin ön koşulu olduğudur. Yüzlerce yıl önce yaşanmış fetihleri şenliklerle kutlayarak 21. yüzyılın yeni fetihçilik anlayışına yeşil ışık yakan egemen tarih ve uygarlık anlayışı, bu konuda toplumların önüne dikilen en önemli engellerden biri olarak hala etkinliğini sürdürebilmektedir.

Barışın, doğru bir toplumsal tarih ve uygarlık bilincinin yaygınlaştırılabilmesiyle olan bağının önemine inanarak, İstanbul'un fethinin 550. yıldönümü kutlamaları öncesinde, konunun farklı yönleriyle ele alınmasını amaçladığımız bir etkinlik düzenledik. Ekte programını ilettiğimiz etkinliğimize katılmanızı ve kamuoyuna da duyurulması yönünde ilgi ve katkılarınızı bekliyor, iyi dileklerimizi iletiyoruz."
Arkitera

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yapı Malzemesi Üretimi ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 29 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Yıldız Sey
Konuşmacılar:
Zeynep Bodur Okyay, Doğan Hasol, Erdal Özyurt, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz