reklam

29 Mayıs 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Meclis’te SİT tartışması

SİT alanlarını imara açan yasa tasarısı Çevre ve İçişleri komisyonlarında sert tartışmalara yol açtı.

Çevre, İçişleri ve Orman bakanlığı bürokratları tasarının bazı maddeleri için olumsuz görüş bildirdi. Tasarı, İçişleri Komisyonu’nda kabul edilirken, Çevre Komisyonu’ndaki görüşmeler yarıda kaldı.

SİT Alanlarının imara açılmasının tartışıldığı Meclis Çevre Komisyonu’nda CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ‘Müflis tüccar gibi herşeyi satmaya çalışıyorsunuz. Şimdi de SİT alanlarını satacaksınız. Siz zaten 6 milyar dolar için ülke insanının kanını satmaya çalıştınız’ dedi.

Bu sözlere AKP’li milletvekillerinden itiraz geldi ve Arıtman’dan özür dilemesi istendi. Arıtman özür dilemeyi reddedince Komisyon Başkanı Münir Erkal ” Oylama yaptıracağım. Oylama sonucunda çıkan karara göre özür dileyeceksiniz” deyince Arıtman “Hiç zahmet etmeyin özür dilemeyeceğim, sözlerimin arkasındayım” dedi.

Komisyon çalışmalarına ara verilmesinin ardından yeniden başlayan görüşmelerde özür konusunda anlaşma sağlanamayınca Başkan Erkal “Bu şartlar altında çalışma yapılamaz” diyerek Komisyon toplantısını durdurdu.

Erkal: Şov yapıyorlar
Toplantı kapandıktan sonra gazetecilere açıklama yapan Erkal, Arıtman’ın yasanın gerekçesinden çok Hükümet’i eleştirdiğini öne sürdü. Erkal,”Kastı aşan kelimeler kullandı. (İnsanların kanını satmak) gibi sözlerle şov yaparak, siyasi popülizm yapan bir konuşma yapmıştır. Israrından da vazgeçmemiştir. Bu siyasi dengeleri bozan bir yaklaşımdır. Nezaketle bağdaşmamaktadır. Klasik, mutlak muhalefet anlayışı sergilemiştir. Bu sözler tutanaklardan çıkarılacaktır. Hukuki platformda da bu süreç devam ettirilecektir. Öncelikle Meclis Başkanı’na gereği yapılmak üzere verilecektir. Eğer hakaret varsa, tazminat talebi ile hukuken gereken yapılacaktır” dedi.

CHP’liler içişleri komisyonu toplantısını terketti
Hazine arazilerinin satışı ile SİT alanlarının yüzde 6 oranında imara açılmasına ilişkin tasarı, bugün bir başka komisyonda da, CHP’li milletvekillerinin tepkisine neden oldu. CHP’li üyeler, İçişleri Komisyonu toplantısını terketti.

Tasarı İçişleri Komisyonunda kabul edildi
SİT alanlarına yapılaşma izni veren ve hazineye ait taşınmazların satışını kolaylaştıran yasa tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edildi.

İçişleri Komisyonu, CHP’li üyelerin hükümet ve maliye bakanlığı temsilcilerinin bulunmaması nedeniyle komisyonu terketmelerinin ardından bakanlık temsilcilerini dinledi. Çevre, İçişleri ve Orman Bakanlığı temsilcileri yaptıkları değerlendirmelerde tasarının bazı maddeleri hakkında olumsuz görüş bildirdiler ve komisyonun bu önerilerini dikkate almasını istediler.

Bu değerlendirmelerin ardından söz alan AKP Yalova milletvekili Şükrü Önder, 30 yıldır devlet hizmetinde bulunduğunu ve bürokratların tasarıya şiddetle karşı çıkmasını anlamakta güçlük çektiğini belirterek, “Bürokrasinin bu direnişini kıracağız” dedi. Önder, Şeyh Edebali’nin , “Milleti yaşat ki devlet yaşasın”sözünü de örnek göstererek, “Siz bu tavrınızla önce devlet yaşasın diyorsunuz” diye konuştu.

AKP Çorum Milletvekili Yüksel Kavuştu da konuşmasında bakanlık temsilcilerinin gösterdiği direnişin yanı sıra kendi aralarında da bir ortak nokta belirleyemediklerini ve tasarının komisyona gelmesinden önce bu sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

AKP Bursa milletvekili Şevket Orhan, Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcisinin konuşması sırasında araya giren Çevre Koruma Müdürlüğü Şube Müdürü Sezer Gökhan’ı, “Alaycı tavır içinde olmayın. Devletin ayıbını vatandaşa yüklemeyin” diyerek sert bir biçimde uyardı.

Milletvekillerinin konuşmasının ardından söz alan Orman Genel Müdürlüğü Hukuk Müşaviri Gülcihan Özen, bir düzeltme yapacağını belirterek, “Yaptığım değerlendirme yasalardaki uyumu sağlamak adınadır. Bu bir direnme değildir”dedi. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Erdoğan da bakanlığının mağdur bir kitlenin bu mağduriyetini gidermek üzere bu tasarıyı hazırladığını söyledi. Yapılan eleştiriler doğrultusunda bazı düzenlemelerin yapılmasının komisyonların yetkisinde olduğunu belirten Erdoğan, birinci dereceli SİT alanlarına yüzde 6’lık inşaat izninin revize edilerek, 5 bin metrekareden küçük bölgelere uygulanmaması konusunu Plan ve Bütçe komisyonuna sunacaklarını bildirdi.

Yapılan konuşmaların ardından tasarı, üyelerin oylarına sunularak kabul edildi.

Bu bir cinayet
CHP Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen de toplantının başında yaptığı konuşmada, doğal SİT alanlarında yapılaşmaya izin veren bu tasarının, dünyanın hiçbir yerinde örneği bulunmadığını belirterek, “Bana göre bu bir cinayettir”dedi. Tasarıdan bu maddenin kesinlikle çıkarılmasını isteyen Sirmen, SİT alanlarının bir gelir kaynağı olarak düşünülmemesi gerektiğini söyledi.
NTVMSNBC

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Erdal Özyurt
3 Haziran 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Erdal Özyurt hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz