reklam

31 Mayıs 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Türkiye’nin evleri Kültür Park’a sığdı

Büyükçekmece Kültür Park’ta Türkiye’nin 18 yöresine ait evler boyutları küçültülüp orijinallerine sadık kalınarak sergileniyor

Türkiye’nin 18 yöresinin kendine has evleri küçüldü, bir parkta toplandı: Büyükçekmece’deki Kültür Park’ta. Malatya’dan Mersin’e, Trabzon’dan Kıbrıs’a kadar her bölgeye ait evler, Büyükçekmece Belediyesi tarafından orijinallerine sadık kalarak yeniden inşa edildi. Her evde aynı zamanda o yörenin yemekleri de yenilebiliyor. Mesela Trabzon evi karalahana sarma verirken, Kıbrıs evinde hellim peyniri kızartması yiyebiliyorsunuz. Projenin mimarı Zafer Özsayın "Evleri asıllarına benzeterek inşa ettik ama kiralayanlar o kadar hassas davranmadı. Çünkü evlerin dışına gerilen naylonlar, içlerinde yapılan değişiklikler projeye biraz gölge düşürdü" diyor.

Zafer Özsayın (Projenin mimarı):
"Evleri yaparken işçiler fikir verdi"
- Her şeyi altı ayda yaptık. Evlerin orijinallerini tek tek gezmedim; bölgeleri biliyordum ama daha çok tarihi kitaplara bakarak inşa ettik. Evlerin bir kısmı yıkılmış olduğu için fotoğraflar temel kaynağımız oldu.
- Pek çok ev iki katlı aslında. Bölge yapısı itibarıyla tek kata düşürdük. Bir de buraya sığdırmak için küçültmek zorunda kaldık.
- Evleri yaparken, beraber çalıştığım inşaat işçilerinden yardım aldım. Aralarında pek çok Malatyalı, Amasyalı, Trabzonlu vardı. Onlar inşaat sırasında "Bizim orada burayı böyle yaparlar" diye öneriler getirdi. Çünkü o insanların çoğu bu evlerde yaşamışlar.

Dr. Hasan Akgün (Büyükçekmece Belediye Başkanı):
"Sırada Mardin evi var"
- Burası önceden gecekondu bölgesiydi. Onları çıkardıktan sonra kültür sanat festivalini bu bölgede yapmaya başladık. Sonra mimarlarımızla oraya ülkemizin yöre evlerinin küçültülmüş, modellerini yaptık.
- Ben en çok Kıbrıs ve Amasya evlerini beğeniyorum. Ama Trabzonluyum.
- Sırada kesinlikle Mardin evi var. Mardin belediye başkanıyla konuştuk, yapılacak evin taşları oradan numaralandırılarak gelecek. n

Yörelere göre bazı evlerin temel özellikleri
Bolu’da ahşap Malatya’da taş
Akşehir: Kayalara oturtulmuş, çatıları düz.
Diyarbakır: Sıcaklıktan dolayı çatıları düz. Beyaza boyalı ve pencereleri küçük.
Malatya: Kendine has taş ve yığma duvarları var.
Bolu: Ahşap ve kütük kaplamalı.
Kıbrıs: Sıcaklıktan dolayı beyaza boyalı, pencereleri küçük.
Mersin: Halkın oturduğu evler çok küçük. Ağaların evleri ise büyük; camları gösterişli. Ürgüp: Yaşam koşullarına uygun olarak taşlara oyuluyor.
Trabzon: Yağmurdan dolayı çatıları çok önemli. Altlarında ambarlar var.
Milliyet

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Erdal Özyurt
3 Haziran 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Erdal Özyurt hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz