reklam

31 Mayıs 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Müteahhitlerin fon talebi

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Devlet Bakanı Ali Babacan'a bir öneri paketi sundu. Yol ve tarım projelerine kaynak yaratılabilmesi için fon uygulaması isteyen müteahhitler Borçlanma Kanunu'nun değiştirilmesini ve kredili projelerin bütçe dışına çıkarılmasını talep etti. TMB Başkanı Nihat Özdemir, emanet sistemiyle ihalelerin üçe beşe bölünmesinin ileride sıkıntı yaratacağını öne sürerken, Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ise talepleri değerlendireceklerini kaydetti.

TMB ve Uluslararası Müteahhitler Birliği (UMB), Ankara'da verdiği `Gündem 2003' isimli yemekli toplantıda Devlet Bakanı Ali Babacan'ı konuk etti.

Müteahhitlerin sıkıntılarını Bakan Babacan'a aktaran ve bir öneri paketi sunan Nihat Özdemir, yatırım ödeneklerinin artırılması için Hazine'nin Borçlanmasına İlişkin Kanun'da değişiklik yapılmasını istedi. Özdemir, 2002 yılında IMF'nin isteğiyle çıkarılan bütün kredili projelerin bütçe içine alınmasını içeren kanunun değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yine geçtiğimiz hükümet döneminde son verilen fon uygulamasına dönülmesi için istekte bulanan Özdemir, özellikle yol ve tarım projelerine kaynak yaratılabilmesi için akaryakıt, otomobil lastiği, enerji, yurtdışına çıkışlar ve lüks tüketim maddelerine fon konulmasını istedi.

Özdemir, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Asya Kalkınma Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan yeniden kredi temin edilmesi, kredili projelerin onay süresinin de kısaltılması gerektiğini vurguladı.

"İnşaatta KDV düşürülsün"

Krediler ile ilgili uluslararası anlaşmaların süratle sonuçlandırılmasını talep eden Nihat Özdemir, inşaat sektöründeki KDV oranının da yüzde 18'den yüzde 12'ye indirilmesini istedi.

Özdemir, müteahhitlerin Kamu İhale Kanunu'yla ilgili görüşlerini ise şöyle yansıttı: "Bu kanun mükemmel midir ? Değildir. Yapılacak değişiklikleri destekliyoruz. Ama şeffaf olmak siyasilerin ihalelere müdahale etmemesi şartıyla. Emanet sistemi devletin acil ihtiyaçları için kullanılabilir ama ihaleleri üçe beşe bölmek ileride sıkıntı getirir."

Babacan: Önerileri değerlendireceğiz

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Müteahhitler Birliği'nin taleplerini dikkate alacaklarını ve değerlendireceklerini söyledi.

2003 yılına ait makro ekonomik hedeflerin tutturulacağının altını çizen Babacan, şimdilik bir revizyon düşünülmediğinin de mesajını verdi. Temel hedeflerinin borç stoğunu azaltmak olduğunu söyleyen Babacan, "Bunlar geçiş dönemleridir. Sancıları sıkıntıları olacak biraz sabır gerekiyor" diye konuştu. 1 Ocak 2004'den itibaren enflasyon muhasebesi uygulamasına geçeceklerini bildiren Babacan, İhale Yasası'nda ciddi problemler olduğunu bunu düzeltmek için AB ve Dünya Bankası ile koordineli olarak çalıştıklarını anlattı. Ali Babacan IMF ile geçen ay imzaladıkları 4. Gözden Geçirme'nin tüm icraatları içine alan ve çok kapsamlı bir protokol olduğuna dikkat çekerken, hükümet olarak rehavete kapılmayacaklarına işaret etti.
Dünya

 

 

 

 

 

 

 

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Erdal Özyurt
3 Haziran 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Erdal Özyurt hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz