reklam

31 Mayıs 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

İnşaat alanlarına sınırlama

Hükümet adına verilen önerge ile SİT alanlarındaki yapılaşma izni yüzölçümün yüzde 6'sından yüzde 3'üne indirilirken; orman, milli parklar, Boğaziçi, Gelibolu Yarımadası ve Kıyı Yasası gibi özel yasalarla korunan alanlardaki birinci derece doğal SİT alanları ile devletin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle korunan alanlarda yapılaşma izni verilmemesi benimsendi.

- TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda SİT alanlarının imara açılması ve gecekondu affı getiren tasarı görüşülürken hükümet adına verilen önergenin kabul edilmesiyle SİT alanlarındaki yapılaşma izni yüzölçümün yüzde 6'sından yüzde 3'üne indirildi. Özel yasalar ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan doğal SİT alanları da kapsam dışına çıkarıldı. Tali komisyon olarak tasarıyı ele alan Bayındırlık Komisyonu, sadece komisyonu ilgilendiren maddeleri görüştü. Hükümet adına verilen önerge ile SİT alanlarındaki yapılaşma izni sınırlanırken Orman, milli parklar, Boğaziçi, Gelibolu Yarımadası ve Kıyı Yasası gibi özel yasalarla korunan alanlardaki birinci derece doğal SİT alanları ile devletin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle korunan alanlarda yapılaşma izni verilmemesi benimsendi. AKP Kayseri Milletvekili Niyazi Özcan 'ın verdiği önergenin gerekçesinde şu görüşlere yer verildi:

İnşaat alanları sınırlandı
''Korunması konusunda özel düzenleme bulunan alanların sınırları içerisindeki birinci derece doğal SİT alanları madde kapsamı dışında tutulmuştur. Su Kuşları Yaşama Ortamı Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme (RAMSAR) gibi, devletimizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınması öngörülen alanlar da madde kapsamı dışında bırakılmaktadır. Böylelikle gerek özel kanunlarla ve gerekse uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan yerlerde yapılaşma izni verilmemesi öngörülmektedir. Yapılaşmaya izin verilen birinci derecede doğal SİT alanlarında ise, parsel büyüklüğü açısından sınırlama getirilerek toplam inşaat alanı oranı yüzde 6'dan yüzde 3'e düşürülmek suretiyle, olası yoğun yapılaşmanın önüne geçilmesi ve bu alanlarda kullanarak koruma ilkesinin hayata geçirilmesi suretiyle daha iyi korunması amaçlanmaktadır.'' Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, tasarıyı ''tali komisyon'' olarak ele alıyor. Esas komisyon olarak Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek olan tasarı, genel kurul gündemine geldikten sonra yasalaşacak.

Yasa tasarısında çelişki

Uluslararası sözleşmeler hiçe sayıldı
Sit alanlarını yapılaşmaya açan yasa tasarısı Türkiye'nin bugüne kadar imzaladığı uluslararası sözleşmelerle de çelişiyor. Tasarı, Türkiye'nin 1971 yılında imzaladığı Ramsar Sözleşmesi'nin koruması altında olan Sultan Sazlığı, Seyfe Gölü, Kızılırmak ve Gediz deltalarının bile yapılaşmaya açılmasını öngörüyor. Düzenleme anayasanın ''Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır'' biçimindeki 63. maddesine de aykırılık taşıyor. Çevrenin korunmasına ilişkin bugüne dek imzalanan bazı sözleşmeler şöyle: Ramsar Sözleşmesi (Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi - 1971): Birleşmiş Milletler üyesi taraf ülkelerin, bataklık ve sazlık gibi tüm sulak alanları korumak, geliştirmek ve akılcı kullanmakla yükümlü olmasını öngörüyor. 

Ülkeler sulak alanları insan müdahalelerine karşı korumayı da taahhüt ediyor. Paris Sözleşmesi (Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme - 1972): UNESCO üyesi devletler, bu sözleşme ile anıtlar, tarihi yapılar, doğal ve arkeolojik SİT'ler, bitki ve hayvan türlerinin korunması ve gelecek kuşaklara iletilmesini kabul ve taahhüt ediyor. Barselona Sözleşmesi (Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunmasına Ait Sözleşme - 1976): Sözleşmeye taraf Akdeniz ülkeleri, bölgenin kirlenmesine karşı tüm önlemleri alacaklarını ve birbirleriyle dayanışma içinde koruma yapacaklarını taahhüt ediyor. 

Bern Sözleşmesi (Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi - 1979): Devletler, sözleşme eki listelerde belirtilen nesli tehlikede olan bitki ve hayvan türlerini korumak için planlama ve kalkınma politikalarında önlemler almayı taahhüt ediyor. Bükreş Sözleşmesi (Karadeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi - 1992): Karadeniz kıyısını paylaşan ülkeler tarafından, deniz çevresinin korunması ve canlı kaynakların muhafazası için imzalandı.
Cumhuriyet

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Erdal Özyurt
3 Haziran 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Erdal Özyurt hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz