reklam

03 Haziran 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

İnsanlar enkaz altında kalmasın!

BÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Işıkara, Türkiye'de her yıl bir kere aletsel büyüklüğü 6.3 veya daha büyük bir depremin meydana gelme olasılığının yüzde 63 olduğunu vurguladı

Boğaziçi Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, ''Türkiye'de her yıl bir kere aletsel büyüklüğü 6.3 veya daha büyük bir depremin meydana gelme olasılığı yüzde 63'tür. Aynı ihtimal 8 için de geçerlidir'' dedi. Prof. Dr. Işıkara, Osmangazi Üniversitesi'ndeki ''İçbatı Anadolu Depremselliği ve Jeofizik'' konulu toplantıda, Türkiye'de yaşanan Kocaeli-Gölcük ve Düzce depremlerinin ardından afetin, ekonomik ve sosyal sonuçları konusunda giderek artan bir ilginin başladığını, ancak günümüzde unutulduğunu söyledi.

Depremi daha fazla önemsemek zorundayız
Işıkara, artan nüfusa paralel ''yeni yerleşim merkezleri, hızlı kentleşmeye bağlı dayanıksız yapılaşma, endüstri sahalarındaki yatırımlar, enerji üretim ve nakil tesislerinin çoğalması'' gibi birçok nedenin deprem konusuna daha fazla önem verilmesini zorunlu kıldığına işaret etti. Türkiye'de, meydana gelen depremlerde ölüm riskinin çok büyük boyutlarda olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Işıkara şöyle devam etti: ''Türkiye'de her yıl bir kere aletsel büyüklüğü 6.3 veya daha büyük bir depremin meydana gelme olasılığı yüzde 63'tür. 

Aynı ihtimal 8 şiddeti için de geçerlidir. Deprem riski açısından ortalama yılda bir defa milli bütçenin on binde yedisi, her on yılda bir kere de bütçenin yüzde 3'ünü sadece deprem sonrası konut yapımı için ayırma ihtimali yüzde 63'tür. Depremin meydana geldiği yerlerde her 10 yılda bir defa 900 ile 8 bin arasında can kaybı olma ihtimali yüksektir.'' Prof. Dr. Işıkara, bu rakamlara son Kocaeli-Gölcük ve Düzce depremlerinin dahil olmadığını ifade ederek 1992'den 2002'e kadar ''Erzincan, Dinar, Adana- Ceyhan, Kocaeli-Gölcük, Düzce, Çankırı, Afyon'' gibi 7 önemli depremin yaşandığını söyledi.

Türkiye'nin, afet sonrası yıkım ve yara sarma çalışmalarından önce önlemler üzerinde yoğunlaşması gerektiğini belirten Işıkara, bunun için müdahale ve iyileştirme çalışmalarından oluşan kriz yönetiminden çok, zarar azaltma ve hazırlık çalışmalarından oluşan risk yönetimine önem verilmesinin zorunlu hale geldiğine dikkati çekti. Işıkara, Türkiye'de artık ''İnsanlar enkaz altında kalmasın'' düşüncesiyle yapılacak çalışmalara öncelik verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Hürriyet

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Erdal Özyurt
3 Haziran 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Erdal Özyurt hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz