reklam

03 Haziran 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Yeryüzünün ilk medeniyeti Anadolu’da mı kuruldu?

Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nde bilim adamlarına ‘Anadolu ve Devletin Doğuşu’ başlıklı bir brifing veren İtalyan arkeolog Prof. Dr. Marcella Frangipane, “Bilinenin aksine ilk medeniyet Mezopotamya’da değil, Anadolu’da kurulmuştur.” diyor.

Yeryüzündeki medeniyetin kaynağının, tarihçilerin iddia ettiği gibi Mezopotamya değil, Anadolu olduğunu savunan İtalyan arkeolog Prof. Dr. Marcella Frangipane, bilim adamlarını ikna etmeye çalışıyor. 13 yıldır Malatya’nın Orduzu beldesindeki Aslantepe Höyüğü’nde çalışmalar yapan Prof. Dr. Marcella Frangipane, bulduğu eserlerin ilk medeniyetin Anadolu topraklarında kurulduğunu kanıtladığını söylüyor. Frangipane’a göre Aslantepe’de bulduğu kılıçlar ve saray, dünyada bulunanların en eskisi. Bu bulgular, tarih kitaplarında yer alan bugüne kadarki tüm kabulleri çürütüyor. Yani tüm tarih kitaplarındaki bilgilerin değişmesi gerekiyor. Frangipane, ikna turu çerçevesinde slayt gösterileri eşliğinde Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nde akademisyenlere ‘Anadolu ve Devletin Doğuşu’ başlıklı bir brifing verdi. İtalyan uzmanlar, sonuçları ‘çarpıcı’ bulurken konunun geniş bir bilimsel platformda tartışılmasını istedi. Frangipane’nın görüşleri hem İtalyan hem de dünya bilim çevrelerinde ilgi uyandırıyor.

Aslantepe’nin tanıtımında Türkiye yetersiz kaldı
Aslantepe’de ilk kazılar, 1930’lu yıllarda Fransız arkeologlar tarafından yapıldı. 1961 yılından beri ise İtalyan Roma La Sapienza Üniversitesi arkeologları tarafından sürdürülüyor. Eserlerin korunması için tutulan bekçinin maaşı dahil, tüm masrafları İtalya karşılıyor. Anadolu’ya tarihsel bir konum kazandıracak sonuçları tanıtmak için Frangipane, yoğun bir çaba harcıyor. Türkiye ise Aslantepe ile ilgili yeterli tanıtım çalışması yapamıyor. Aslantepe, M.Ö. 5000 yıllarından M.Ö. 712 tarihindeki Asur istilasına kadar şehir olarak varlığını sürdürdü, daha sonra uzunca bir süre terk edildi. M.S. 5–6. yüzyıllar arasında Roma köyü olarak kullanılan Aslantepe, daha sonra Bizans nekropolü (mezarlık) olarak yerleşimini tamamladı. Aslantepe’de bulunan dünyanın ilk sarayı, milattan önce 3 bin 350 yıllarına ait. Sarayın içinde depolar, koridor, avlu ve mabet var. Ayrıca 2 bin parça kadar mühür bulunuyor. Frangipane, bu dönemde Mezopotamya’da da saraylar, tapınaklar ve mabetler bulunduğunu; ancak Anadolu’daki sarayın daha eski olduğunu savunuyor.

Aslantepe bir kompleks
Frangipane, Mezopotamya’da yazı icat edilmeden önce burada bürokratik sistemlerin kurulduğunu belirterek, “Yine burada kaliteli metaller bulduk. Metal işlemeyi çok iyi biliyorlarmış. Bazı kılıçlar gümüşten. O zamanlarda büyük metal teknolojisi olduğunu anlıyoruz. Bu, çok önemli. Kılıç ve mızrak ucu bulduk. Bulduğumuz kılıç dünyadaki en eski kılıç. Bundan sonraki en eski kılıç 600 sene kadar sonra Alacahöyük’te bulunuyor. Ama bu bulduklarımız, hemen hemen 1000 yıl daha öncesine dayanıyor. Bulunan 9 kılıç, olağanüstü bir şekilde tek parça halinde ve üzerleri işlemeli olarak çıkarıldı.” şeklinde konuşuyor. Höyükte bugüne kadar yapılan kazılar sonucunda M.Ö. 3300–3000 yıllarına ait bir kerpiç saray, M.Ö. 3600–3500’lere ait bir tapınak, binlerce mühür baskısı, kaliteli metal eserler bulunmuştu. Devam eden kazılarla, Aslantepe’nin bir kompleks olduğu fark edildi. Frangipane, Aslantepe’deki sarayın Yakın Doğu’da bilinen ilk saray tipi büyük bina olduğunu ileri sürüyor. Bulunan mühürler ise yazının kullanılmadığını belgeliyor. Frangipane’a göre burada yaşayanlar ticaret hayatını bu mühürlerle gerçekleştiriyordu.

Öte yandan Aslantepe’nin açık hava müzesi haline getirilmesi için de çalışmalar hızla devam ediyor. Aslantepe’deki çalışmalar, Malatya Belediyesi tarafından kitapçık haline getirildi. 3 bin adet basılan kitapçık 22 sayfadan oluşuyor. Malatya Belediye Başkanı M.Yaşar Çerçi, Aslantepe’nin Malatya için önemli tarihî bir değer olduğunu belirterek, bu değerin tanıtımının yeterince yapılamadığını ifade ediyor. Başkan Çerçi, “Aslantepe, açık hava müzesi haline getirilmeli.” diyor.

‘Aslantepe, Mezopotamya’dan önce değil’
Malatya Müze Müdürü Selahattin Aksu, Aslantepe’nin dünyanın ilk yerleşim birimlerinden biri, bulunan sarayın dünyanın ilk saraylarından biri ve kılıçların da yine ilk örneklerden olduğunu söylemenin doğru olacağını; ancak bunlara, ‘dünyanın ilkleri’ demenin yanlış olacağını ifade etti. Aksu, Aslantepe buluntuları ile tarihin yeniden yazılması diye bir durumun söz konusu olmadığının da altını çizerek, kazı başkanı Prof. Dr. Marchella Frangipane’nin açıkmalarının yanlış anlaşıldığını söyledi. Aksu, “Marchella Hanım bir yabancı ve Türkçeyi de tam anlamıyla doğru kullandığı söylenemez. Frangipane’nin ifadeleri, bulunan eserlerin hep ‘ilklerden’ olduğu yönündedir. Belki ifadeleri yanlış kullanmış olabilir. Aslantepe, Mezopotamya’dan önce değildir. ‘Anadolu mu erken Mezopotamya mı erken?’ tartışması yapmak da yanlıştır. Çünkü bu medeniyetler birbirine girmiş ve birbirleriyle kültürel alışverişte bulunmuşlardır.” dedi.

Kazıların bu yıl da temmuz sonunda başlayacağını söyleyen Aksu, Aslantepe’deki kazıların çok uzun yıllar daha sürebileceğini kaydetti. Ayrıca yapılan kazılarda çıkarılan eserlerden 2004 yılında ABD’de Aslantepe’yi tanıtan bir sergi açılacak.
Zaman

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz