reklam

05 Haziran 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

İkinci Bergama hareketi

Topraklarının yarısı ormanla kaplı. Verimli ovasından yılda üç kez ürün alınıyor. Her biri 12 gram ağırlığındaki kirazları, meyvecilik ve hayvancılığıyla ünlü. 4 bin 100 yıllık geçmişi var. Beldelerinden Kemer'de gün yüzüne çıkarılmamış M.Ö. 750'li yıllara ait lahit, tiyatro ve dehlizler bulunuyor. Burası, Biga.

Hedef Çevre Bakanlığı
Çanakkale'nin bu güzel ilçesinin halkı bugünlerde ayakta. Çünkü Değirmencik Köyü'nde yükselen termik santral inşaatının, Biga' nın tüm bu güzelliklerini yok edeceğine inanıyorlar. O yüzden peş peşe Çevre Bakanlığı aleyhine davalar açılıyor, imzalar toplanıyor. Biga'da bir halk kendiliğinden gelişen hareketle ilçelerini korumak için mücadele veriyor. Biga'da ikinci 'Bergama hareketi' doğuyor.

Santralın geçmişi 1998'e dayanıyor. 1998'de, santralın doğalgazla çalışacağı belirtilerek Çevre Etki Değerlendirme Raporu alınıyor. Ancak 2002 Kasım ayında valilikteki toplantıda Biga Belediye Başkanı Şükrü Kemerli, santralın doğalgazdan 'akışkan yataklı termik santral'a çevrildiğini öğreniyor.

Başkan şoke oluyor
Fosil atıklar, yani 'kömür, fueloil vb.' şeylerle çalışacağı belirtilen santral, Kemerli'yi şoke ediyor.
Özellikle 'vb.' ifadesi çevreye zararlı başka şeyleri de akla getiriyor.
Santral akışkan olduğundan kömürün yakılması için tonlarca kireç kullanılacak, bu da yine tonlarla alçıyı ortaya çıkaracaktı. Bacadan çıkan zehirli gaz da, doğayı ve insan hayatını tehdit edecekti.
Bunun üzerine hem belediye adına hem de kişisel olarak iki davayı açan Kemerli, konuyu da bir grup hemşerisine anlattı. Daha sonra santralın termiğe çevrildiği yayılınca tedirginlik başladı.

Bir damla gibi büyüdü
Gökova ve Çarşamba'daki santralları bilen Bigalılar, santralın kendilerine zarar vereceğini, topraklarında ürün yetişmeyeceğini, kansere yakalanacaklarını anlatmaya başladılar birbirlerine. Esnaf, ziraat ve ticaret odalarının, halkın açtığı davalar 30'u buldu. Milletvekillerine de başvurup, "Santralı yaptırmayın" dedi Bigalılar. Denize atılan bir taşın yarattığı dalgalar gibi büyüyen muhalefet, şu ana kadar 10 bini aşkın toplanan imza ve yapılan panellerle perçinlendi.
Bir süre önce düzenledikleri panele gösterilen yoğun ilgi hem bu işe kafa yorduklarının hem de kararlılıklarının göstergesiydi.

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyelerinden Cem Küçey'in
"Türkiye'de yeni santrallara gerek yok" sözüyle cesaretlenen Bigalılar, Marmara Üniversitesi Enerji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, İTÜ Çevre Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Tanıllı, İÜ Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı ve Gökova'dan gelen orman mühendisi Kazım Turan'ın santralların zararlarını anlattıkları konuşmaları saatlerce dinledi, sorularına yanıt aradı.

Kemerli: Büyük felaket
Muhalefeti ilk ateşleyen Belediye Başkanı Şükrü Kemerli de panelde tepkisini şöyle dile getirdi: "4100 yıllık tarihimizde böyle büyük bir felaketle karşılaşmadık. Santral, yerleşim yerine bir kilometre uzaklıkta. Şarköy, Mürefte ve Tekirdağ gibi en güzel şaraplık üzümlerin yetiştirildiği bölgede.
Çan Termik Santralı bir tarafımızda, bu santral bir tarafımızda. Lodos, poyraz etkilerini artıracak. Biga, 300 ton günlük inek sütü çıkaran bir yer. Sebze ve meyvelerimiz ihracat ürünü. Burası dünyanın en güzel yerlerinden biri.

'Müsaade etmeyeceğiz'
Santralda günde 1500 ton kömür yakılacak. Tüm Biga'da yılda 9 bin ton kömür yakıyoruz. Halkın yüzde 95'i santralın zararlarının farkında ve istemiyor. Santrala müsaade etmeyeceğiz. Tüm hukuk yollarına başvuracağız, sonuç alamazsak AİHM'ye gideceğiz."

'Beterin beteri varmış'
Santrala karşı sesini en çok yükseltenlerden biri de Doğuş gazetesinin sahibi Kamil Yeşilfiliz. Bugüne kadar göl kurutulması ve çöpe karşı mücadele ettiklerini belirten Yeşilfiliz, "Beterin beteri varmış. Şimdi her şeyi bir tarafa bıraktık, santral yapılmaması için uğraşıyoruz. Düşünün ki burası birinci derecede deprem alanı" dedi.

Gerekirse soyunacaklar
Santrala karşı Çevre Gönüllüleri Derneği kurmak için çalışan Yeşilfiliz, tüzelkişilik kazanarak mücadelelerini sürdürmek istediklerini söyledi. Türkiye'nin dikkatini bölgeye çekmek için çeşitli etkinlikler yapacaklarını
vurgulayan Yeşilfiliz, gerekirse Bergamalı köylüler gibi soyunacaklarını kaydetti.

Uzmanlar: Santrala hayır
Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar (MÜ Enerji Anabilim Dalı Başkanı): Kömür, petrol ve doğalgazla çalışan santrallardan atmosfere gaz çıkıyor. Orman alanı, tarım alanı yok oluyor. İnsan sağlığı etkileniyor. Kömür, kirlenmeye
en fazla katkı sağlayan madde. Avrupa 1993'ten beri fosil yakıttan vazgeçti. Modern dünya rüzgâr, su ve güneşe yöneldi.
BM'ye göre, fosil yakıt insanın elverişli koşullarda yaşamasını engelliyor. Avrupa'nın en rüzgârlı ülkesi Türkiye. Türkiye'de enerjinin yüzde 10'unu rüzgârdan sağlayabiliriz.

Prof. Dr. Doğan Kantarcı (İÜ Orman Fakültesi öğretim üyesi): 1996'dan beri Biga Yarımadası'ndaki ormanlarda çalışıyorum. 1996-97'de orman ağaçlarındaki kükürt miktarını ortaya koydum. 1998-99'da iki misline çıkmıştı. Orta ve Doğu Avrupa'dan kirlilik geliyor. Çan Termik Santralı akışkan bir santral. Tabiat çok fazla yük kaldıramaz.

Prof. Dr. İlhan Tanıllı (İTÜ Çevre Mühendisliği öğretim üyesi): Geleceğimiz ve Biga'nın ekosisteminin korunması için kesinlikle santral yapılmamalı.
Kazım Turan (Orman mühendisi): Termik santralın olduğu Gökova'da yaşıyorum. Zeytinler, tarım arazileri kurumaya başladı. Kanser vakaları arttı.
Radikal

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

"Tarihsel Kent Merkezinin Dönüşümünde Yerel Yönetimin Uygulamaları"

Beyoğlu tarihsel kent merkezinin canlandırılması ve mevcut yapı kapitalinin dönüşümü için finansman, planlama, tasarım yöntemlerinin araştırılması, geliştirilmesi, tanıtılması için atölye çalışmaları, seminerler, konferanslar.

7 - 8 Haziran 2003, 
Bilgi Üniversitesi - İstanbul

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz