reklam

05 Haziran 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Köprüye ilk adım

İstanbul'da 'tüp geçit mi, köprü mü' tartışması sürerken, Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) projeye onay vermesiyle 3. köprü önündeki ilk engel ortadan kalktı. DPT projeye şartlı onay vermiş gibi görünse de, Bayındırlık Bakanlığı isterse bugün projeyi 'resen' hayata geçirebilecek.

DPT'den yapılan açıklamada, köprü projesinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) koordinatörlüğünde yürütülmesi halinde yatırım programına alınacağı belirtildi. Bu karar, önünde bir dizi yasal engel bulunan 3. köprü projesinin hayata geçmesi için ilk adım oldu. Yasa gereği, böyle bir projenin hayata geçmesi için, projenin önce o şehrin nâzım imar planına işlenmesi gerekiyor. Plana işlenmeyen projelere DPT onay vermiyor ve hayata geçmiyor. 1995'te beş ayrı güzergâhta projelendirilen 3. köprü projesi, 1998'de de Bayındırlık Bakanlığı'nca gündeme getirilmiş, ancak İBB'nin 'Planlarımda 3. köprü yok' yazısı üzerine DPT'ce yatırım programından çıkarılmıştı.

Gürtuna: Veto edeceğim
2002'de İBB ile Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü arasında yapılan protokolle, şehiriçi yola dönen E-5 Avcılar-Kartal güzergâhının belediyeye devri karşılığında, 3. köprü projesinin şehir nâzım imar planına işlenmesi anlaşması yapıldı. Protokole göre köprü projesi be-lediye meclisinde onaylandıktan sonra imar planına işlenecek ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nce ihale edilerek hayata geçecekti. Proje henüz mecliste onaylanmaya sunulmadı ve İBB Başkanı Ali Müfit Gürtuna, meclis onaylasa da, yasal yetkisini kullanarak kararı veto edeceğini söyledi. Gürtuna, "Bizim ulaşım ana planımızda 3. köprü yok. Biz ulaşım altyapısını raylı sisteme göre yaptık ve fiziki bütünlüğü içinde tüp tünel istiyoruz" dedi.

DPT'nin şartlı onayı ve Gürtuna'nın 'veto' edeceği açıklamasıyla 3. köprü engellendi gibi görülse de, aslında bu daha önce de uygulanan bir 'engeli aşma' yöntemi. İBB projeyi veto edip, imar planına geçirmese de, Bayındırlık Bakanlığı'nın 'resen işleme' yetkisiyle proje hayata geçebiliyor. Tüm şehir planlarının onay mercii, Bayındırlık Bakanlığı'nda bulunuyor. Belediye imar planı yapıp, bakanlığa bağlı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü'ne gönderiyor ve nihai onay veriliyor. Belediyenin işlemediği planı, gerekli görürse en yüksek merci olarak Bayındırlık Bakanlığı şehir imar planına işleyebiliyor.

Daha önce de yapıldı
Benzer uygulama, Turgut Özal döneminde de yapıldı. Hükümetin ANAP, yerel yönetimlerin SHP'li olduğu dönemde, İstanbul'da bir dizi gökdelen yapılmak istendi. Dönemin Belediye Başkanı Nurettin Sözen, 'şehir estetiğine uymadığı' gerekçesiyle projelere onay vermedi ve şehir imar planına işletmedi. Ancak bakan kararıyla bu yapıların bulunduğu bölgeler 'turizm bölgesi' ilan edilerek belediye sorumluluk alanından çıkarıldı ve şehir
imar planına 'resen' işlendi. Açılan davada Park Otel projesi engellendi, ancak diğer yapılar bitti.

DPT'nin kararı 3. Boğaz Köprüsü'nün hayata geçmesini sağlayacak adımlardan birini oluşturuyor. Prosedüre göre bundan sonra bir proje hazırlandığı takdirde yatırım programına alınması ve bunun 2004 yılı bütçe ve programı yapılırken Yüksek Planlama Kurulu'nda (YPK) karara bağlanması gerekiyor. Şayet proje YPK'da kabul edilir ve bunun için bütçeye ödenek konulursa köprünün yapımına en erken 2004'te başlanabilecek.

Güzergâh belirsiz
Karayolları Genel Müdürlüğü'nce 1995'te hazırlanan 3. köprü projesinde beş güzergâh bulunuyor. Karayolları alternatifler içindeki en uygun güzergâhın iki köprü arasındaki Arnavutköy güzergâhı olduğunu savunuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise 3. köprü için orman ve su havzalarının bulunduğu en kuzeydeki seçenek olan Anadolukavağı ve Rumelikavağı arasındaki güzergâhı istiyor.
Radikal

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

"Tarihsel Kent Merkezinin Dönüşümünde Yerel Yönetimin Uygulamaları"

Beyoğlu tarihsel kent merkezinin canlandırılması ve mevcut yapı kapitalinin dönüşümü için finansman, planlama, tasarım yöntemlerinin araştırılması, geliştirilmesi, tanıtılması için atölye çalışmaları, seminerler, konferanslar.

7 - 8 Haziran 2003, 
Bilgi Üniversitesi - İstanbul

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz