reklam

02 Temmuz 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Dünya da umurumuzda değil

Tarihi eserlerine sahip çıkmayan Türkiye'ye UNESCO uyarıda bulundu. Eğer altı ay içinde gerekli koruma tedbirleri alınmazsa Türkiye, Uganda, Kamboçya gibi kültürel varlıklarına düşman davranan ülkeler statüsüne girecek

UNESCO Toplantısı'nın hazırlıkları sürerken toplantıda Türkiye'yi de zorlu saatler bekliyor. Çünkü UNESCO'nun bu yılki gündem maddeleri arasında daha önce verilen sözlerin yerine getirilmemesi ve gerekli tebdirlerin alınmaması nedeniyle İstanbul'un Dünya Mirası Listesi'nden çıkarılması da var. Kuruluşun gerekçesi şu: Yetkililer sekiz yıl önce kentin imar planını bitireceklerini ve bu plana tarihi eser envanterlerini ekleyeceklerini söyledi ama hala hiç bir gelişme yok. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun hissiyatı ise şaşırtıcı: 'UNESCO'nun dünya kültür mirası listesinden çıkarılması dünyanın sonu değil, ancak üzücü!'

Toplantıya Beyaz Türkler katıldı

Peki bu ihtimal gerçekleşir ve Türkiye tıpkı Afganistan, Honduras, Kamboçya ve Uganda gibi 'tarihi eserlerine düşman davranan ülkeler' statüsüne alınırsa ne olur? Dün, Osmanlı Bankası'nın Karaköy'deki binasında yapılan 'İstanbul Geçmişten Miras Kaldığı Kadar Gelecekten de Ödünç Alınmıştır' konulu seminerde edebiyat profesörü ve kent tarihçisi Murat Belge ile Mimar Turgut Cansever bu soruya yanıt aramaya çalıştı.

İstanbul'un tarihi ve kültürel mirasına nasıl davranıldığını, UNESCO'nun listesinden çıkarılırsak neler olacağının tartışıldığı seminer yine tarihe tanıklık eden bir binada iki televizyon kanalı, birkaç gazete muhabiri ve sayıları ancak 40'ı bulan, Murat Belge'nin deyimiyle 'Beyaz Türkler'in katılımıyla gerçekleşti. Turgut Cansever İstanbul'un mirasının korunamadığını, yapılan çevre yollarıyla büyük bir nüfusun bu kente hücum ettiğini ve eski binaların tek tek yok olduğunu söyledi. Devletin duyarsızlığı ise yıllarını mimariye vermiş Cansever için hüzün kaynağıydı. Tarihi Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı'ndan bahseden Cansever 'Sultan III. Ahmet sandalla yalının karşısına geçer yarım saat mimarinin güzelliğini seyredermiş. Şimdi bir sanat eserinin güzelliğine üç dakika bakacak bir kişi bile bulamazsınız. Oysa o yalıdaki mimari ve hesaplama hiçbir Batı eserinde yok' dedi. Murat Belge ise aslında hayıflanacak bir şey olmadığını çünkü durumun 'Kendim ettim kendim buldum' diye özetlenebileceğini söyledi. Yapılan onarımlar için de 'İnsanın aklına kurtarsalar mı daha iyi kurtarmasalar mı diye bir soru geliyor. Devlet çok eşitlikçi. Çünkü hem Batı eserlerine hem Osmanlı eserlerine zarar veriyor' dedi. İstanbul'un listeden çıkarılmasını Belge 'Zaten tarihine sahip çıkamayan bir kentiz. UNESCO parasal yardımı da keserse şehrin korunması daha da zorlaşır' diye anlattı.

Turgut Cansever ise bu konuda daha kötümser. Ona göre İstanbul bırakın Uganda'yı, Kamboçya'yı, Vietnam'dan bile daha kötü. Cansever 'UNESCO'nun bu projesiyle Venedik'e 500 milyon dolar para geldi. Eğer İstanbul'da üzerine düşenleri yapsaydı bu para İstanbul'a da gelecekti ve eserlerimizin onarımı için kullanacaktık ancak Bedrettin Dalan uzmanları tekmeleyerek attı ve yarım kaldı' dedi. Mimar katılımcılardan biri 'İstanbul'un listeden çıkarılmasına ben kendi adıma evet derim siz ne dersiniz' sorusuna Belge çocuğuna kötü davranan ailenin elinden çocuk alınır ve korunur örneğini vererek 'Ben de evet derim' dedi. Her iki konuşmacının da korumanın tek yolunun İstanbullular'da tarihi bilincin oluşturulması olduğunu söyleyerek herkesi militanca bir tavra davet ettiği toplantıda genellikle devletin bilinçsizliği üzerinde duruldu. Cansever teknokratları vahşilikle, bürokratları tembellikle suçlarken 'Onları ensesinden tutup bu toplantılara getirmeliyiz' dedi.

Toplantı sonunda aydınlar halka yaşadıkları kentin önemini anlatmak gerekliliğinin üzerinde dururken, kentlileri harekete geçirecek eylemlerin yöntemi ise başka bir seminerin konusu olarak gelecek bir güne ertelendi.
Akşam

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz