reklam

10 Temmuz 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Belediye ‘deprem alarmı’ verdi deprem uzmanları yalanladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Afet Koordinasyon Merkezi’ne (AKOM) bağlı bütün birimleri, muhtemel bir depreme karşı teyakkuza geçirdi. Bu çerçevede itfaiye ve sivil savunma araçları, Saraçhane’deki Büyükşehir Belediyesi ve İtfaiye Daire Başkanlığı’nın önüne çekildi.

Söz konusu hazırlıklar İBB Başkanı Ali Müfit Gürtuna’nın önceki gün ifade ettiği “Depremi önceden tahmin etmeye yönelik çalışmalarda ilk bulgulara ulaştık.” sözlerinden sonra başlamıştı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve AKOM Başkanı Mesut Pektaş da TÜBİTAK Marmara Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nden (MAM) verilen bilgiler doğrultusunda, ilgili tüm birimleri alarma geçirdiklerini kaydetti.

Ancak söz konusu açıklamalar ve hazırlıklar, TÜBİTAK MAM ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden tepki gördü. Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, “Kimse İstanbulluları korkutmasın, siyaseten de bunu kullanmasın. Bir bilen varsa Başbakan’a söylesin o da halka açıklasın. Ortada alarm falan yok.” diye konuştu.

Başkan Ali Müfit Gürtuna, “İlk bulgulara ulaştık.” şeklindeki sözlerine dün açıklık getirdi. Depremin olacağı zamanı henüz tam olarak tespit edemediklerini belirten Gürtuna, “Bilimsel ve ekonomik olarak bu konuya eğildik. Deneysel sonuçlar bir potansiyeli gösteriyor. Elimizde bazı veriler oluştu. En azından 15–20 gün önceden tahmin edilebilecek.” dedi. Belediye olarak depremle ilgili her türlü araştırma, araç–gereç ve ekipman için 200 trilyon lira kaynak ayırdıklarını belirten Gürtuna, depremin tehlikesini, boyutlarını tahmin edebildiklerini ifade etti. Gürtuna, akşam saatlerinde İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav onuruna Ceylan Otel’de verilen yemekte ise deprem tahminleri ile ilgili bir açıklama yapmadığını söyledi. Gürtuna şöyle konuştu. “Depremi en kısa sürede tahmine yönelik üniversite ile bazı çalışmalarımız var. Bu çalışmalar devam ediyor. ‘Şu anda İstanbul’da rahatsızlık verecek bir radon gazı artışı yok. Şu anda İstanbul ve çevresinde deprem beklentimiz yok. Vatandaşlarımız sakin olsun.”

Prof. Işıkara, Başkan Ali Müfit Gürtuna’nın açıklamalarını hayretler içinde izlediğini dile getirerek “Sadece radon gazı ölçümleriyle, yani tek bir parametre ile depremler önceden bilinmez.” ifadesini kullandı. TÜBİTAK MAM yetkilileri ise İstanbul’da depremle ilgili herhangi bir hareketlilik bulunmadığını, kimsenin paniğe kapılmamasını istedi.

Deprem söylentisi panige yolaçtı

İstanbul, Tekirdağ ve Silivri’de dün yayılan deprem söylentisi paniğe yol açtı. Uzmanlar söylentileri yalanlarken halk tedirgin oldu. İstanbul’da bazı vatandaşların ‘iki saat içinde deprem olacak’ şeklinde duyuru yaptıkları iddia edildi. Söylenti üzerine Avcılar’da insanlar evlerini boşaltırken Kandilli Rasathanesi'ne telefon açan vatandaşların, santralın kilitlenmesine neden oldukları öğrenildi.

Silivri’de okul bahçelerine ve sahile koşan vatandaşları Belediye Başkanı Selami Değirmenci sakinleştirmeye çalıştı. Değirmenci, “Sakin olun, deprem söylentisi tamamen uydurma. Birileri hırsızlık yapmak için vatandaşın sokağa çıkmasını sağlıyor. Ya da bir rant hesaplanıyor. Düşünsenize telefonla 'deprem var mı' diye soranlara bu soru ne kadara mal olacak? Sadece bir saat içinde beni yüzlerce kişi aradı.” şeklinde konuştu.

“İstanbul’da deprem olasılığının arttığı’’ yönündeki söylenti üzerine Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Mustafa Aktar bir açıklama yaptı. Aktar “Enstitüde bu söylentiyi doğrulayacak herhangi bir gözlem yapılmamıştır. Marmara Bölgesi’nde sıradışı bir sismik aktivite yoktur’’ dedi. İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi Başkanı ve Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu da söylentilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.
Zaman

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Duvar Elemanları

Duvar elemanları hakkında bilgi edinmek  için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz