reklam

14 Temmuz 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Bir tarihin dirilişi

Bodrum Kalesi'nin karşısındaki Göktepe eteklerinde sessizliğe terk edilen toprak altındaki antik tiyatro, Turkcell ve Ericsson'ın katkılarıyla restore edildi. Tam iki bin 300 yıl sonra seyircilerin alkışlarıyla çınlayan Bodrum Antik Tiyatrosu tıpkı eski günlerdeki gibi sanat için yaşayacak.

Klasik Çağ'ın ünlü kenti Halikarnossos kadar muhteşemdi. Sahne sanatları için 11 bin kişiyi ağırlayacak görkeme sahipti. Roma İmparatorluğu'nun gladyatörlerinin ölümcül gösterileri için de kullanılmıştı. Türkiye'deki kültürel mirasın en önemli yapılarından biri olan Bodrum antik tiyatrosunu unutalı tam 2 bin 300 yıl olmuştu. Turkcell ve Ericsson 3 yıl önce 'hayat suyu' verinceye kadar ayakta kalan son taşları da yok olmak üzereydi.

Binlerce yıl gün yüzü görmeyen Antik Tiyatro, 'yasaklı tiyatro' olarak anılmaya başlamıştı. Bodrum Göktepe eteklerinde sessizliğe terk edilen tarihi yapı otlarla kaplıydı...

Otların arasından sıyrılabilen tek-tük taşlar ise burada bir Ege uygarlığının bulunduğunu haber veriyordu. Türkiye'nin en önemli kültür miraslarından biri olarak kabul edilen antik tiyatronun kurtarılması için yıllar önce başlayan restorasyon çalışmaları, cılız ödenekler yüzünden yarım kalmıştı.

Tam umutlar kesilmişken iletişim devi Turkcell ve Ericsson 'unutulmuş hapishanesine' mahkum edilen antik tiyatroyu özgürlüğüne kavuşturmak için kolları sıvadı. Restorasyon çalışmaları başlayınca antik tiyatro yeniden hayat buldu. Beş bin yıldır pek çok uygarlığa tanıklık eden Bodrum'un ev sahipliği yaptığı tarihi yapı, önceki akşam görkemli bir törenle 2 bin 300 yıl sonra seyircisiyle buluştu.

2 bin 900 kişi kapasiteli antik tiyatroda ilk gösteriyi danslarıyla dünyayı fetheden Anadolu Ateşi grubu gerçekleştirdi.

Poyrazoğlu'nun rüyasıydı
Gecenin sunuculuğunu yapan ünlü tiyatro sanatçısı Ali Poyrazoğlu, 'Ödünç Yaşamlar' adlı kitabından antik tiyatroyla ilgili anılarını anlattığı 'Yasaklı Tiyatroda Günbatımı' adlı bölümü okudu. Bodrum aşığı Ali Poyrazoğlu, aslında bu gösteriyle en büyük rüyasını da gerçekleştirmiş oldu. Çünkü Bodrum'da oturduğu evini tiyatroya yakın olduğu için satın alan oyuncu, bu anıları yıllardır kurtarılmayı bekleyen tiyatro için yazmıştı. Hatta bir köşe yazısında bu özlemini 'Ahdım var... Bu tiyatro bir kurtarılsın, bu öyküyü orada oynayacağım' sözleriyle dile getirmişti. 'Bu tiyatro unutulmuş, yalnız, sessizliği terk edilmiş bir tiyatroydu' diyen Ali Poyrazoğlu, tören gecesi şu konuşmayı yaptı: 'Hani oyuncular vardır, sahnenin üstündeyden pırıl pırıl parlarlar. Ama bir süre sonra bodrum katlarında unutulmuş hayatlara terk edilirler. Oyuncular gibi tiyatrolar da unutulur. Bu tiyatro yalnızlığa terk edilmiş bir tiyatroydu. İki bin yıldır seyircisini bekliyordu. Bekliyordu ki birileri gelsin akşamları oynasın burada. Ama birisi her akşam burada gösteri yapıyordu. Her akşam burada Ay'ın tek kişilik gösterisi var. Ay, tiyatronun olduğu Göktepe'nin arkasından yavaş yavaş bir gelin gibi süzüle süzüle çıkar, Bodrum'un üstünden geçer, tiyatroya gelir ve nasılsa henüz daha araklanmamış birkaç sütunun arasından geçer, sahneye gider ve gösteri başlar. İşte ben her akşam bu gösteri için gelirdim tiyatroya.' Poyrazoğlu'nun büyüleyici gösterisi seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.

Bakan'dan teşekkür
Etkinlik öncesi düzenlenen açılış töreninde bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ise katkılarından dolayı Turkcell ve Ericsson'a teşekkür etti. Mumcu, 'Kültür mirasımız yeniden canlandı. Türkiye'de bunun gibi pek çok değerli eserimiz var. Bu eserlerin özel şirketler tarafından desteklenmesi çok güzel. Sponsorlara ve tarihi koruyanlara ihtiyacımız var' dedi.

Bu bizim borcumuz
Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar da, dünyanın sayılı kuruluşlarından Turkcell'in kültüre verdiği öneme değindi. Türkiye'de her dört kişiden birinin Turkcell kullanıcısı olduğunu hatırlatan Akpınar, 'Dünyanın en yeni projelerine Ericsson ile birlikte adım attık. Sınırlarımızı geliştirerek dünyada 12'nci operatör olduk. Ancak sosyal ve kültürel anlamdaki sorumluluklarımızı da unutmadık. Bu bizim borcumuz ve de görevimiz' dedi.

Yüreğimizi verdik
Telekomünikasyon alanında Türkiye'de büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirten Ericsson Türkiye Genel Müdürü Jan Kemvall ise 'İşimiz sadece teknoloji üretmek değil. Teknolojinin yanına yüreğimizi de verdik. Turkcell ile birlikte tarihi canlandırdık' diye konuştu. Daha sonra Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, tiyatroya katkılarından dolayı Turkcell Genel Müdürü Akpınar ile Ericsson Türkiye Genel Müdürü Kemvall'a teşekkür plaketi verdi.

Evren de katıldı
Antik tiyatronun açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mumcu, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, Ericsson Türkiye Genel Müdürü Jan Kemvall, Turkcell Yönetim Kurulu üyesi Ersin Pamuksüzer, Turkcell Yönetim Kurulu üyesi Osman Berkmen, DIGITURK Genel Müdürü Ertan Özerdem, Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nurcan Akad, eski Devlet Bakanı Kaya Erdem, eski milletvekili Aydın Ayaydın ile çok sayıda davetli katıldı.

Teşekkürler Turkcell ve Ericsson
Antik tiyatrodaki arkeolojik kazılara, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ile Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu'nun bilimsel başkanlığında 1974 yılında başlandı. 1976'da oturma sıraları ve beton duvarlarla ilgili çalışmalar yapıldı.

1985 yılında ödenek yetersizliği nedeniyle ara verilen çalışmalar, 1998 yılında Turkcell ve Ericsson'ın sponsorluğuyla yeniden başladı.

Gürültü önlemi
Teknik ekip, 'Bodrum Antik Sur Restorasyonu Projesi' adı altındaki çalışmanın ilk adımları olarak Myndos Kapısı ile Osmanlı Tersane Kalesi'nin onarım ve çevre düzenleme çalışmalarını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu'nun restorasyon projesi Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da onaylandı. Tiyatrodaki kazı çalışmaları ise Bodrum Sualtı Müzesi Müdürlüğü'nün denetiminde 2000 yılında başladı. Büyük bir hızla ilerleyen çalışmalarda Yüksek Mimar Mustafa Tozan'ın yönetiminde ve Doç. Dr. Emre Madran ile Dr. Nimet Özgönül'ün danışmanlığında yeni bir proje uygulama ekibi oluşturuldu. Taş bloklara zarar veren bitki örtüsü kaldırıldı. Diğer yandan Turgut Reis Karayolu'nun Bodrum Antik Kalesi'nin hemen yanından geçmesi nedeniyle oluşacak gürültü de alınan önlemlerle en aza indirildi.
Akşam

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Adatepe Taşmektep 2003 Yaz Seminerleri

7 Temmuz - 24 Ağustos 2003 Adatepe

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz