reklam

14 Temmuz 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Pistin ortasındaki evini boşaltmayan Zeynep Nine’ye kadastro sürprizi

Antalya Hava Limanı’nda yapılan ek pistin ortasında kalan eviyle, 6 yıldır pistin tamamlanmasına engel olan Zeynep Nine, kadastro sürpizi ile karşılaşınca şoke oldu.

73 yaşındaki Zeynep Aydemir, yapımına 1998’de başlanan pistin ortasında kalan evine verilen istimlak bedelini az bulduğu için evini boşaltmıyordu. Bu nedenle de pist bir türlü tamamlanamıyordu. Ancak, Zeynep Nine’nin evi için yapılan kadastro işlemlerinin hatalı olduğu ortaya çıktı. Olayın yargıya intikal etmesinden sonra yapılan incelemelerde, evin tamamının değil sadece yüzde 20’sinin dava konusu arazi üzerinde kaldığı belirlendi. Hukukçulara göre, evin yüzde 20’lik kısmının bedeli bilirkişi heyeti aracılığıyla belirlenip, mal sahibine ödenmesi durumunda ev yıkılabilir.

Ancak Zeynep Aydemir evini terk etmemekte kararlı. Kendisinin ‘havaalanı inşaatını engelleyen biri’ gibi gösterildiğini ifade eden Aydemir, sadece arazisinin karşılığını istediğini belirtti. Zeynep Nine, “Ben bu evden çıkarsam ortada kalırım. Başka gidecek yerim yok, ama illa ki çıkaracaklarsa evimin karşılığını versinler.” dedi.

Antalya Hava Limanı’ndaki pistin istimlak çalışmalarına 1998’de başlandı. Evi pist inşaatında kalan Zeynep Aydemir, istimlak kararına itiraz etti. Olay yargıya intikal etti ve 6 yıldır sonuç alınamadığı için ev yıkılamadı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Antalya İl Müdürlüğü’ne yeni atanan Osman Serdar, 6 yıldır pistin yapımı önünde engel oluşturan evin konumunu netleştirmek amacı ile yeni bir kadastro yapılması talebinde bulundu. Yapılan tetkiklerde pistin yapımına engel olan evin sadece yüzde 20’sinin dava konusu arazi üzerinde kaldığı belirlendi.

Antalya Vali Yardımcısı Osman Uncu, konuyla ilgili olarak, pist projesi kapsamında birçok ev, tarla ve boş arsanın istimlak edildiğini ve hepsinin boşaltılarak çalışmaların sürdüğünü söyledi. Sadece Aydemir ailesinin çıkmamak için direttiğini belirten Uncu, “Devlet trilyonlarca lira yatırım yapmış, sadece bir aile bu yatırımları engellemeye çalışıyor. İstimlak çalışmaları sonucunda tespit edilen bedeller bankaya yatırıldı. Aydemir ailesi itiraz için dava açtı ve davayı kazandı. Bunun üzerine aradaki bedel farkı da bankaya yatırıldı. Paralarını almışlar. Parası ödenmemiş kimse yok. Müteahhit firma bu ailenin kaldığı evin kapısına dayanmış gidemiyor.” şeklinde konuştu. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Antalya Müdürü Osman Serdar da “Evin yüzde 80’inin kaldığı ve bizim de parasını ödediğimiz arazi aynı aileden bir başka kişiye ait. Yüzde 20’sini ilgilendiren dava konusu da karar aşamasında. Dava konusu şahsın bazı parselleri kendi tapulu malı, bazılarında da yıllarca tarla olarak kullanmasından zilliyet hak iddiası var. Evin yakında boşaltılmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Evleri pist inşaatının tam ortasından kalan Aydemir ailesi ise evini boşaltmamakta kararlı. Aydemirler, kadastro çalışmasıyla ilgili kendilerine henüz bir tebliğ ulaşmadığını belirtti. İkinci dış hatlar terminalinin içinde kalan 50 dönümlük arazilerinin karşılığını alana kadar evlerini terk etmeyeceklerini belirten Nurten Aydemir (48) ile 10 dönümlük arazisini kaybeden Zehra Tok (53) “Devlet bizimle masaya oturmadı, biz evimizi vermek istemiyoruz. Kesinlikle hakkımızı almadan evlerimizi terk etmeyeceğiz.“ dedi.

Öte yandan, Antalya’da baktığı arazi davaları ile ünlenen Avukat Orhan Ulupınar, kadastro çalışması sırasında istimlak alanında kalan araziyi mülk sahibinin vermek istememesi durumunda istimlakin iptali için dava açabileceğini ve yürütmeyi durdurma kararı aldırabileceğini söyledi. Ulupınar, “İkinci kez yapılan kadastro uygulamasında eğer evin yüzde 20’lik kısmı dava konusu arazide kalmışsa, bunun kaim bedeli mahkeme tarafından bilirkişi heyeti vasıtasıyla belirlenir, idare tarafından ödenir ve o şekilde yıktırılabilir. Onun dışında bir mahkeme kararı olmadan yıkılması hukuki olmaz.” dedi.
Zaman

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Zemin Kaplamaları

Zemin Kaplamaları hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz