reklam

14 Temmuz 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Milyarlarca dolarlık zarar

1984'de dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan tarafından, başta gazete matbaaları, tekstilciler, kuyumcular, ayakkabıcılar olmak üzere esnaf gruplarını kent dışında oluşturulacak sanayi sitelerinde toplama projesi, kentin dört bir yanını sanayi sitesi mezarlığına çevirdi.

İstanbul'un dört bir yanında Hazine arazileri ucuz fiyatlardan satılarak oluşturulmaya çalışılan sanayi sitelerinin birçoğu aradan 20 yıl geçmesine karşın bitirilemedi. Dönemin Belediye Başkanı Bedrettin Dalan tarafından yaptırılan ve katrilyonlara mal olan başta Perpa olmak üzere kentin her yanı, yarısı bile çalışamaz halde olan sanayi siteleriyle doldu. Yaşanan ekonomik krizlere esnafın bu sitelere gitmek istemeyişi, yerel yönetimlerin de umursamaz tavrı eklenince başta Eminönü ve Fatih olmak üzere tarihi yarımadayı çeşitli esnaf gruplarının işgalinden kurtarmak mümkün olmadı.

ANAP'lı Belediye Başkanı Bedrettin Dalan döneminde uygulamaya konulan projeye göre Cağaloğlu merkezindeki gazeteler ve matbaalar, Sultanhamam'da yerleşik bulunan tekstil ve konfeksiyon atölyeleriyle satış mağazaları, Gedikpaşa'da yerleşik olan kundura ve saraciye esnafı, Karaköy Perşembepazarı'ndaki esnaf, Mahmutpaşa'daki hazır giyimciler, Kapalıçarşı çevresindeki kuyumcu atölyeleri kent dışına çıkartılacaktı. Bunlarla ilgili çeşitli yasalar ve yaptırımlar da uygulamaya konuldu. Hatta tarih ve kültür kenti istanbul'u adına yakışır hale getirmek için bu uygulama kent geneline yaygınlaştırıldı. Kapsam içine Zeytinburnu'ndaki deri atölyeleri, sokak aralarına yayılan mobilya imalathaneleriyle akla gelen her üretim birimi için o dönemde kentin dışı olarak anılan İkitelli, Mahmutbey civarı, Anadolu yakasında Tuzla, Pendik, Yukarı Dudullu ve Ümraniye bölgeleri tahsis edildi. Dalan döneminde Tuzla'ya taşınmaları için ilk baskı Zeytinburnu'nda dericilere yapıldı. Aynı dönemde kent merkezinde trafiği kilitleyen Perşembepazarı esnafının tarihi Galata bölgesinden çıkarılması için düğmeye basıldı. Okmeydanı'nda tahsis edilen alanda İstanbul Belediyesi'nin girişimleriyle dünyanın en büyük kapalıçarşılarından biri olan Perpa inşa edildi. Ancak ne ruhsatı, ne iskânı olmadan aceleyle bitirilen Perpa'ya esnafı götürmek mümkün olmadı. Perpa katrilyonlar harcanarak yapılan bir sanayi mezarlığı olarak kaldı. Perşembepazarı esnafı, tarihi Galata bölgesinde her türlü engele rağmen bugün de çalışmalarını sürdürüyor.

Onlarca site boş kaldı
Büyük ideallerle oluşturulan ama bitirilemeyen sitelerden bazıları şunlar:

Kuru Gıdacılar Sitesi

Aymakoop-Ayakkabı ve Sanayiciler Koop. Sanayi Sitesi

Kuyumcukent (Kuyumcu atölyeleri)

Modoko (Mobilya ve dekorasyon esnafı

Perpa (Perşembepazarı esnafı)

Tekstilkent

Maslak Oto Sanatkârları Sitesi

Otomobil Galericileri Sitesi

Tuzla Deri Sanayicileri Sitesi

Mahmutbey Mobilyacılar Sitesi

İkitelli Küçük Sanayiciler Sitesi

Ümraniye Sanayi Sitesi

Demirciler Sitesi

Toptancılar Sitesi

Manifatura ve Mefruşatçılar Sitesi
Cumhuriyet

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz