reklam

14 Temmuz 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tersanelere büyük bağış!

Hazine ve tarım arazilerinin doğrudan satışını öngören düzenlemeyi TBMM'den geçiren hükümet, kamuoyunda SİT yasası olarak adlandırılan yasaya eklediği geçici maddeyle bir ilke de imza atıyor. AKP, İstanbul Tuzla'daki tersaneler bölgesinde izinsiz ya da sözleşmeye aykırı işlemler yapan tersanelere 34 yıl sonra ''af'' getiriyor.

Hazine ve tarım arazilerinin doğrudan satışını öngören düzenlemeyi TBMM'den geçiren AKP hükümeti, kamuoyunda SİT yasası olarak adlandırılan yasaya eklediği geçici maddeyle bir 'ilk' e de imza atarak İstanbul Tuzla'daki ''tersaneler bölgesinde'' Hazine'ye ait özel taşınmazlar ile devletin tasarrufunda olan alanlardaki izinsiz ya da sözleşmeye aykırı işlemler yapan tersanelere 34 yıl sonra ''af'' getiriyor. AKP hükümeti, tersane kurmak amacıyla, adlarına kamu arazisi tahsis ve irtifak hakkı tesis edilen, ancak ilgili bakanlıkların iznine tabi işlemleri ''i z insiz'' olarak gerçekleştiren veya sözleşmelerine aykırı davranan yatırımcılar hakkında açılan davalardan; maddenin yürürlüğe giriş tarihiyle birlikte vazgeçiyor. Maddeyi ise Çavuşbaşı'nda 50 dönümlük tapusuz arazisi olduğu ortaya çıkan ve yeni kabul edilen yasadan yararlanacak Kemal Unakatın 'a bağlı Maliye Bakanlığı uygulayacak.

Orman arazilerini imara açacak yasayı TBMM'den geçiren AKP, devlet ve Hazine tekelindeki Ortadoğu'nun en büyük gemi havzası Tuzla Gemi Yapım Sanayi Bölgesi'ni de 34 yıl sonra tam anlamıyla özelleştiriyor. Tuzla ilçesi, 22 Eylül 1969 tarihli (6-12421 sayılı) Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, gemi yapım sanayi bölgesi olarak tespit edildi. İlçede bulunan, Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile devletin tasarrufu altındaki yerlere, üzerine Bakanlar Kurulu kararınca ''tersane, çekek, donatım, yüzerhavuz, tekne imal, yan sanayi fiktif saha'' ve benzeri tesisler kuruldu. Adlarına kamu arazisi tahsis edilen ve lehlerine irtifak hakkı (kullanma hakkı) tesis edilen yatırımcılar tarafından bu süre zarfında Ulaştırma (Denizcilik Müsteşarlığı) ve Maliye bakanlıklarının iznini almaksızın birçok hukuk dışı işlemler gerçekleştirildi.

AKP'nin gerekçeleri

AKP hükümeti de yasaya koyduğu geçici 5. maddenin gerekçesinde bunu şöyle sıraladı:

Bu taşınmazlar üzerinde inşa ettikleri tesisleri kısmen veya tamamen üçüncü kişilere kiraya vermek,

Şirket hisselerini veya irtifak haklarını kısmen veya tamamen devretmek,

İrtifak hakları üzerinde ipotek tesis ettirmek,

Borçları zamanında ödememek gibi nedenlerle irtifak hakkı sözleşmelerine aykırı davranmak.

Hazine, yatırımcılar lehine tesis edilen irtifak haklarının iptali için davalar açarken, birçok yatırımcı hakkında da irtifak haklarının iptali için dava açılma aşamasına gelindi. Söz konusu madde gerekçesinde, ''Aykırı davranışların esasa değil de şekle ilişkin olduğu'' öne sürülerek kısaca şöyle denildi:

''Bu durumda olan yatırımcılar hakkında irtifak haklarının iptali için açılan davaların Hazine lehine sonuçlanması halinde bu taşınmazların üzerinde bulunan tesisler süregelen hukuki ihtilafladan sonra Hazine'ye intikal edecek, bu tesisler yatırımcılara yeniden tahsis edilinceye kadar kapatılarak, eskiyecek, bakımsız kalacak ve bu sektörde çalışan bir çok kişi işini kaybedecektir.

Maddede belirtilen koşulların bu yatırımcılar tarafından yerine getirilmesi koşuluyla haklarında açılan davalardan vazgeçilmesi veya dava açılmayanların hakkında ise dava açılmaması ve tahsislerinin devamı amaçlanmaktadır.''

Af getirdiği ve bu nedenle anayasanın istediği nitelikli çoğunluk olan 330 oyla kabul edilmeyen geçici madde tartışma yaratırken, AKP İstanbul Milletvekili Emin Şirin , konuyu 10 Temmuz'da soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı. Şirin, Unakıtan'ın yanıtlamasını istediği yazılı soru önergesinde, ''Kanunun geçici 5'inci maddesinden hangi şirket, şirket ortakları ve şahıslar yararlanacaktır? Hangi davalardan vazgeçilecektir ve talep edilen meblağlar ne kadardır? Tuzla bölgesinde Hazine arazileri üzerinde kimlere ait gayrimenkuller bulunmaktadır? Kullanıcılar kimlerdir ve kira şartları nelerdir" sorularını yöneltti.
Cumhuriyet

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Düşey Sirkülasyon Elemanları

Düşey sirkülasyon elemanları hakkında bilgi edinmek  için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz