reklam

16 Temmuz 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Sarımsaklı fena kokacak

Ayvalık'ın Sarımsaklı plajındaki 'kanalizasyon arıtma tesisi' inşaatı, mahkemenin iptal kararına rağmen sürüyor. Bilirkişi raporuna göre tesisten boşaltılan atık, Dikili ve Midilli'ye dek ulaşacak

Ayvalık ilçesinde, ünlü Sarımsaklı plajının ortasında yükselen 'kanalizasyon arıtma tesisi' inşaatı, belde sakinlerini isyan ettirdi. Bölge İdare Mankemesi'ne açılan dava sonucunda arıtma tesisi inşaatı hakkında, 'iptal' kararı verildi. Ancak, 22 trilyon liralık yatırımla tesisi yaptıran Küçükköy Belediyesi, kararı Yargıtay'a götürecek. Plajdaki inşaatsa hâlâ sürüyor.
3. derece doğal sit alanı olan 17 kilometrelik Sarımsaklı plajında her yıl temmuz ayında 'Kum Festivali' düzenleniyor. Ancak belde sakinlerine göre bölgenin artık tadı tuzu kalmadı.

İnşaatın başlamasından bu yana yöreye gelen turist sayısının azaldığını, çevredeki otellerde rezervasyon iptalleri olduğu gerekçesiyle mücadele başlatan belde sakinlerinden Sinan Ergünal, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve çevre örgütlerine sorunu aktaran yazılar gönderdi.

'İnşaat hatalı'
Ergünal, Bursa Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bilirkişi olarak atanan Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Çevre Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Kestioğlu'nun hazırladığı rapor, projenin Maliye Bakanlığı ile İller Bankası'nın taahhüt ettiği şartlara uygun olmadığını ve hatalı inşa edildiğini ortaya çıkardı.
'Arıtma tesisi faaliyete geçmeden, tesis işletmeye açılmayacak, doğrudan denize deşarj yapılmayacak ve tüm tesis yeraltında inşa edilecek' diye taahhüt eden belediyenin, bu şartların hiçbirini yerine getirmediği belirlendi.
Lağım suları için arıtma tesisi yapılmadığı, en küçük rüzgâr estiğinde Sarımsaklı plajını lağım kokusunun saracağı ve Sarımsaklı, Altınova, Dikili ve Midilli Adası kıyılarının kanalizasyon atıklarıyla dolacağı da raporda yer aldı. Rapor doğrultusunda mahkeme de iptal kararı verdi.

'Başka yerde yüzüyoruz'
Ancak mahkeme kararına rağmen kumsalda iş makineleriyle devam eden çalışmalar yüzünden Sarımsaklı'nın ünlü kumu toprak ve taşla karışıp bozuldu, plaj şantiye alanına döndü. Dinlenmek için gelen az sayıda kişi de boruların önünde güneşlenip denize girmek zorunda kalıyor.
Belde halkının bile denize girmek için başka yerlere gitmeye başladığını söyleyen tatilci Nezahat Yılmaz, "Lağım suları doğrudan denizin 850 metre açığına ve 35 metre derinine boşaltılacak. Elimizde mahkeme kararı var, ama uygulatamıyoruz" dedi.

'Kimse kaldıramaz'
Küçükköy Belediye Başkanı DYP'li Nedim Özdemir toplam 22 trilyon liraya mal olacak tesisi kaldırmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi. Özdemir, "Mahkeme kararını vermiş olabilir. Biz de Yargıtay'a itiraz için hazırlanıyoruz. Burası devletin malı.

Yargıtay'ın kararı bozacağını düşünüyoruz" dedi. Ödenek yokluğu nedeniyle tesisin bir türlü bitirilemediğini anlatan Özdemir, inşaatın artık hızlandığını belirtti. Turist sayısının geçen yıllara göre yüzde 50 azaldığını da doğrulayan belediye başkanı, "Ancak bunun tesisle ilgisi olduğunu düşünmüyorum. İtirazlara rağmen devam edeceğim" diye konuştu.

11 yıldır süren proje
Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy beldesindeki kanalizasyon tesisi 1992'de alınan meclis kararıyla başladı. MİT Kampı karşısında olması planlanan inşaata güvenlik gerekçesiyle izin verilmedi. Bunun üzerine tesisin, dünyaca ünlü Sarımsaklı plajına yapılması kararlaştırıldı ve kanalizasyon atıklarını denizin 850 metre içine ve 35 metre derinine pompalayacak dev tesisin inşaatına başlandı. Kararla birlikte belde halkı ve yazlıkçılar büyük bir çevre mücadelesine girdi.
Radikal

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz