reklam

19 Temmuz 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tarih, kederler içinde

National Geographic Türkiye, yeni sayısında yağmalanan Irak’ın tarihi hazinelerini konu alıyor. NGS Araştırma ve keşif komitesinden Henry Wright tarafından kaleme alınan yazıda iç burkucu bilgiler ve fotoğraflar bulunuyor.
Bombalar geçen mart ayında Irak’a yağmaya başladığında, 6000 yıl önce Fırat ve Dicle nehirleri arasında gelişen Mezopotamya uygarlığının eşsiz belgelerinin birçoğu çalındı ya da tamir edilemez şekilde hasar gördü. Nisan başında, yağmalama olaylarının yaşandığı o üç gün içinde Bağdat’taki Irak Müzesi’nde sergilenen on binlerce eser kayboldu. Bunların hepsi yağmacılar tarafından talan edilmedi; bir kısmı tarihi eser kaçakçılarının uygulamaya koyduğu, organize bir plan çerçevesinde çalındı. Müzenin koleksiyonları arasında heykellerin yanı sıra kral ve kraliçelere ait eşyalar, kanunlar ya da dini metinler ile günlük hayata ait sıradan nesneler vardı.

Paha biçilmez eserler
Kuzey Irak’taki Şenidar Mağarası’nda bulunan 60.000 yıllık çakmaktaşı aletler ve bu mağarada yaşayan insanlardan kalma iskelet kalıntıları ve tarımın başladığı on bin yıl öncesine ait, en eski ortak bıçakları vardı. Son sekiz bin yılın gündelik hayatına dair fikir vermenin yanı sıra arkeologların kazdıkları seviyenin hangi çağa ait olduğunu tespit etmelerini sağlayan on binlerce çanak çömlek parçası vardı. Belki de en değerli eserler İÖ 3200 ile İS 75 yılları arasında çivi yazısıyla yazılmış binlerce kil tabletti.

Yaşanan tek trajedi müzenin yağmalanması ve zarar görmesi değil. Ülke çapında pek çok eser halen yeraltında. 160 yıldır sürdürülen kazılar sayesinde Irak’taki antik kentler hakkında çok şey öğrenildi, ancak kırsal bölgelerde yer alan binlerce küçük arkeolojik merkeze dair bilgiler yalnızca ön çalışmalara dayanıyor. Pek çok çatışmanın ve tank trafiğinin ortasında kalan Güney Irak’taki “Ur” kenti yakınında, 3300 yıllık saban izleri ile toprağı besleyen küçük su kanallarının yanında su küpleri bulunmuştu.

Tanklar altındaki tarih
Henüz gün yüzüne çıkartılmamış ne kadar bulgunun tanklar tarafından ezildiği, kaç narin objenin yağmacılar tarafından parçalandığı, müzedeki eserlerden ne kadarının özel koleksiyonculara satıldığı belki de asla bilenemeyecek. Bilim adamları ve yerli halk, koleksiyon kayıtlarını yeniden oluşturmak üzere harekete geçti ve bu kayıtların birçoğunun kopyası çeşitli enstitülerin arşivlerinde bulunuyor. Birçok ülkenin müzecilerinden oluşan ekipler, Iraklı müzecilerle bir araya gelerek nelerin çalındığının kesin ve resimli envanterini çıkardı; bu liste Interpol’e, emniyet güçlerine, müzelere ve sorumluluk sahibi galeri yöneticilerine dağıtıldı. Şu iyi bilinmelidir: Kaybolanlar sadece bir ülkenin değil, Dünya'nın mirasıydı.
Türkiye

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Karo Seramik

Karo Seramik hakkında bilgi edinmek  için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz