reklam

25 Temmuz 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

İstanbullular tarihi semtlerde oturmak istiyor

Araştırma Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 'Sosyal Doku Projesi İstanbullu Olma Bilinci Araştırması'nın sonuçlarına göre; İstanbullular daha çok tarihi semtlerde oturmak istiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi APK Daire Başkanlığı Araştırma Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği “Sosyal Doku Projesi İstanbullu Olma Bilinci Araştırması” ilginç ve çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Çalışmaya; 2490 deneğe yönelik olarak 64 ana soru kapsamında yapılan anket temel teşkil etti ve başta Prof. Dr. Şerif Mardin, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Ümit Meriç, Prof. Dr. M. Fikret Sezgin, Prof. Dr. Aziz Bener, Prof. Dr. Korkut Tuna ve Doç. Dr. Osman Özsoy başta olmak üzere, çok sayıda akademisyen de bilimsel destek sağladı.

Araştırmaya katılan vatandaşlara sorulan 'İstanbul'un hangi semtinde oturmak isterdiniz?' sorusuna verilen cevaplar, İstanbulluların ikamet etmek için daha çok tarihi arka plana sahip semtleri tercih ettiklerini ortaya koydu. Bu soruya; ankete katılan deneklerin yüzde 11.2'si Bahçelievler, yüzde 6'sı Kadıköy, yüzde 4.1'i Üsküdar, yüzde 3.6'sı Bakırköy, yüzde 3.5'i Boğaz, yüzde 3.3'ü Fatih cevabını verdi.

Tabloyu 'İstanbulluların farklı nedenlerle de olsa merkezi, yerleşmiş, tarihi arka plana sahip semtleri tercih ettikleri' şeklinde yorumlayan bilim adamları, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü; 'Bu tablo ile bir sonraki 'İstanbulluların eskiden hangi semtte oturduğu'na ilişkin tablo, bir tür kent içi göçün yol haritasıdır ve kent yöneticilerine kent içi sosyo- ekonomik ve sosyo-kültürel mobilizasyon hakkında önemli ipuçları vermektedir.'

İkamette merkezilik ve yerleşik düzen de önemli
Yine aynı anketin bir sonraki bölümünde, deneklere 'Daha önce İstanbul'un neresinde oturuyordunuz?' sorusu yöneltilidi. Cevaplar ankete katılan vatandaşların yüzde 29.9’unun daha önce Bağcılar'da, yüzde 4.4’ünün Fatih'te, yüzde 3.4’ünün Kadıköy'de, yüzde 2.5’inin Üsküdar’da ve yüzde 2.4’ünün de Maltepe’de oturduğunu ortaya koydu.

Bu verileri değerlendiren bilim adamları; Bahçelievler’ de oturmuş olan denekler % 1.2 oranında olmasına rağmen, bu semtte oturmak isteyenlerin % 11.2 oluşunu 'Bağcılar’a göre daha düzgün, merkezi ve yerleşik bir konumda olması'na bağlıyor.

Benzer bir eğilimin de Maltepe’de oturanlar için söz konusu olduğunu vurgulayan araştırmacılar, 'İstanbul halkı nispeten periferi sayılabilecek düzenli bir yapılaşma göstermeyen semtlerden merkezi ve düzenli semtlere doğru kent içi coğrafi hareketlilik arzulamaktadır. Ayrıca oturulan semtlere göre, oturmanın arzu edildiği semtlerin isimleri coğrafi hareketlilik kadar sosyal hatta ekonomik hareketlilik de arzulandığına işarettir' yorumunda bulundu.
İBB

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Duvar Elemanları

Duvar elemanları hakkında bilgi edinmek  için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz