reklam

25 Temmuz 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Deprem konteynırları şimdi de ‘baz konteynırı’ mı olacak?

İstanbul’da depremden sonra kullanılacak acil ihtiyaç malzemelerinin saklandığı konteynırlar yetersiz kalınca cep telefonu şirketleri devreye girdi. Şirketler, yapacakları her konteynıra karşı bir baz istasyonu teklif ediyor.

Baz istasyonlarının sağlık üzerindeki tehlikesi tartışılırken deprem sonrası hayat kurtaracak bu öneri için valilik çıkış arıyor. Söz konusu konteynırlar daha önce üzerine reklam panosu yerleştirildiği için reklam potansiyeli olan bölgelere yerleştirilmiş, Zaman da konuyu gündeme getirmişti.

Bir ajansın, üzerine reklam alma karşılığında İstanbul’un değişik noktalarına yerleştirilmesi planlanan deprem konteynırlarının sayısı 750 iken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaşanan anlaşmazlıktan dolayı ancak 250 konteynır yerleştirilebildi. Bu çerçevede konteynırların deprem sonrası zemini sağlam olmadığı için büyük hasarın görüleceği yerlere değil de reklam potansiyeli olan yerlere konulduğu belirtilmişti. Yine konteynırların üstüne reklam tabelası konulması sebebiyle helikopterlerce taşınma ihtimalinin ortadan kalktığı kaydedilmişti.

Söz konusu uzlaşmazlık sebebiyle birçok mahalleye afet istasyonu kurulamadı. Konteynırların sayısını artırmak isteyen valilik, daha önce de konuşulan ilginç bir teklifi tekrar gündemine aldı. Cep telefonu operatörlerinin konteynır yerleştirmeleri karşılığında üzerine baz istasyonu kurmalarına izin verilmesi konusu çevre, sağlık ve hukuk açısından değerlendiriliyor. Bir operatör şirketin söz konusu şartlarla şehrin değişik yerlerine konulmak üzere 200 konteynır teklif ettiği öğrenildi.

Şehrin değişik yerlerine üzerine baz istasyonu kurularak konteynır yerleştirilmesi projesi ilk olarak eski Vali Erol Çakır döneminde gündeme geldi. Konteynırlar sayesinde şirketler, baz istasyonlarının kuruluşunda karşılaştığı kamuoyu tepkisi ve kiraladığı yerlere 5–7 bin dolardan başlayan kira masraflarından kurtulacak.

Baz istasyonları Ulaştırma Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere göre kurulabiliyor. İl Mahalli Çevre Kurulu, Ulaştırma Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne istasyonların kurulacağı yerlerle ilgili görüş bildiriyor. İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tanay Sıtkı Uyar, afet konteynırlarının baz istasyonu olarak kullanılması durumunda insanların toplu olarak bulunduğu yerlere olan yakınlığının iyi incelenmesi gerektiğini ifade etti. Uyar, GSM şirketlerinin bu projeyi, valiliği arkasına alarak baz istasyonu yerleştirirken karşılaştığı sorunları aşmakta kullanacağını ifade etti.

Bu arada İstanbul’a 250 afet konteynırı yerleştiren Genç Ajans’tan İrfan Karakaş, konteynırların bütün haklarının kendilerinde olduğunu ifade etti. Karakaş, “Mevcut konteynırları İBB’nin Japonlarla yaptığı deprem çalışmaları sırasında riskli çıkan bölgelere kaydıracağız. En fazla 105 konteynırın üzerine reklam alacağız. Bu konuda uzlaşma sağlandı.” dedi.
Zaman

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Adatepe Taşmektep 2003 Yaz Seminerleri

7 Temmuz - 24 Ağustos 2003 Adatepe

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz