reklam

29 Temmuz 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Sinan'ı da unutmuşuz

Ünlü yazar Ahmet Hamdi Tanpınar 'İşte Sinan! Yaratıcı, nizam verici hamleleri ile İstanbul ufkunu, mermeri, kalkeri, porfiri, kubbeyi, kemeri, asırlık şekilleri birbirine karıştırır; nispetleri değiştirir, sanki dehasıyla kendisinden öncekilerin tecrübelerini buluşlarını bir son-suzluğa taşımak istiyormuş gibi, her şeyi genişletir, büyütür, sayıları çoğaltır, her motiften ayrı ayrı şekiller ve terkipler çıkarır' der Mimar Sinan için. Dünya mimarlık tarihinin 'tekil' kahramanı, klasik mimarinin olanaklarını sonuna kadar kullanarak mimaride 'yaratıcılık' adına ne varsa gerçekleştiren Sinan şimdi ÇEKÜL Vakfı tarafından düzenlenen 'Sinan'a Saygı Projesi'yle anılıyor.

'Birçok eseri yok olmuş, kalanına sahip çıkılmıyor'
ÇEKÜL, 1998'te büyük ustanın eserlerine sahip çıkmak, onların korunması ve onarımı için yeni öne-riler bulmak için başlattığı ancak beş yıldır uygulayamaya geçemeyen projeyi canlandırmak amacıyla bu yıl 'Mimar Sinan Eserleri Eskiz Yarışması' düzenliyor. Projeyi düzenleyen ekipten Görkem Kızılkayak 'Mimar Sinan'ın bütün dünyada 400'ün üzerinde eseri var. Bir kısmı yok olmuş, bir kısmının nerede olduğunu bile bilmiyoruz. Ayakta kalanların durumu ise hiç iyi değil. Bugüne kadar sahip çıkılmamış ve bakılmamış' diye anlatıyor projenin çıkış noktasını. 

Kızılkaya bu eskiz yarışmasıyla insanların ilgisini ve dikkatini mimarlık tarihinin en önemli ustalarından Sinan'ın üzerine çekmek istediklerini söylüyor ve 'İstanbul'da yaşayanlar bile Sinan'ın kim olduğunu, ne zaman yaşadığını hangi eserin Sinan'a ait olduğunu bilmiyorlar' diye devam ediyor. Bu yıl ilki düzenlenen bu yarışmayla ilk önce insanlara bilgi vermeyi sonra da Sinan'ın eserlerinin korunması ve onarımı için öneriler bulunmasını he-deflediklerini söylüyor. Amaçlarının 'Sinan'a Saygı' projesini gelenekselleştirmek olduğunu anlatan Kızılkayak, gelecek yıl fotoğraf, bir sonraki yıl da maket yarışması düzenlemeyi planladıklarını ve farklı meslek dallarını da bu projeye katarak Sinan'ın yapıtlarına yeniden ama bu kez bilinçli bir gözle bakacaklarını söylüyor.

Eskiz yarışmasının tek kuralı ise resmedilen eserin Sinan'a ait olması. Yarışmaya katılmak isteyen herkes Sinan imzalı cami, türbe, külliye, çeşme, su kemeri gibi bir eserin eskizini 35 x 50 cm. boyutunda çizip yollayabilir. Toplanan eskizler bir kataloğa dönüştürülüp kamuoyu oluşturmak için çeşitli makamlara yollanacak. Ama daha önce onarımı yeni tamamlanan Sinan'ın doğduğu ev olarak kabul edilen Ağırnas'taki evde sergilenecek. Ayrıntılı bilgi için: www.cekulvakfi.org.tr/yarisma 

Süleymaniye'nin, Selimiye'nin yaratıcısı Mimar Sinan, ÇEKÜL'ün düzenlediği bir yarışmayla anılacak. Yarışmanın amacı dünya mimarlık tarihinin en önemli mimarlarından olan Sinan'ın dehasını, yaratıcılığını yeni kuşaklara anlatarak yok edilen eserlerine sahip çıkmak
Akşam - Efnan Atmaca

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Çatı Sistemleri

Çatı Sistemleri hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz