reklam

11 Ağustos 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Formula-1 pisti için yanlış yer seçimi yarışı tehlikeye soktu

İstanbul’da düzenlenmesi planlanan Formula–1 (F–1) yarışları için seçilen arazide pist ve tesis inşaatı yapılamayacağı belirtildi.

F–1 tesislerinin yapılacağı arazinin, içme suyu sağlanan Ömerli Baraj Gölü Koruma Havzası’nda bulunması ve bölgenin korunması gereken doğal alanlardan olması inşaat ruhsatı alınmasını zora soktu.

Ruhsat işlemlerinin tamamlanabilmesi için Turizm Teşvik Kanunu değiştirilirken, Bayındırlık Bakanlığı da bölgenin imar planını yarış pisti ve tesisleri için yeniden düzenledi. Son imar planını Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylayacak; ancak yer seçiminin yanlış olduğunu savunan sivil toplum kuruluşları bölgedeki imar planı değişikliğini durdurmak için dava açmaya hazırlanıyor. Yarışların 2005’te İstanbul’da yapılabilmesi için ağustos sonuna kadar F–1 organizasyonuyla sözleşme imzalanması gerekiyor. Bunun için de Bakanlar Kurulu’nun izin vermesi ve F–1’in patronu Bernie Eclstone’a her yıl 13,5 milyon dolar ödeneceğine dair teminat verilmesi gerekiyor.

Zaman, pist ve tesislerin inşa edileceği Pendik’teki 2 bin 500 dönümlük arazinin yanlış bir seçim olduğunu 16 Aralık 2002’de ‘F–1 pisti için yer seçimi yanlış’ başlıklı haberle duyurmuşu. Bu haberden sonra İstanbul Valiliği; Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, Bayındırlık ve Vakıflar il müdürlüklerinden görüş alarak F–1 ile ilgili bir rapor hazırladı. Söz konusu raporda, F–1 pisti inşaatına, İstanbul Nazım İmar Planı değiştirilip, bölgede uluslararası koruma altında olan nadir bitki türlerinin korunması için kapsamlı bir Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlandıktan sonra izin verilmesi gerektiği ifade edildi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), bu uyarıları dikkate almadan yarışların yapılması için seçtiği arazide ısrar etti. Arazinin durumu nedeniyle inşaat ruhsatının alınması uzun bir bürokratik süreç gerektirdiğinden bölgedeki belediyeler devre dışı bırakıldı. İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, bölgedeki belediyelerin arazi üzerinde hak iddia ettiğini ileri sürdü. Ancak arazi üzerinde hak iddia ettiği ileri sürülen Orhanlı ve Akfırat belediyeleri yetkilileri bunu yalanlıyor. Orhanlı Belediye Başkanı Ali Sevim, arazinin sadece yüzde 5’inin kendi sınırları içinde kaldığını; ancak imar verme konusunda bir talepleri olmadığını dile getirdi. Akfırat Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Çar da, İTO’dan ruhsat konusunda hiçbir resmi başvuru almadıklarını ifade ediyor. Formula arazisinin üst imar planlarını pistin yapılmasına imkan verecek şekilde (1/50, 1/25, 1/5 binlik) Bayındırlık Bakanlığı Ankara’dan hazırlıyor. 1 Ağustos 2003’te çıkarılan kanunla belediyelerin yetki anlaşmazlığına düşmesi durumunda Turizm Bakanlığı’na imar planı verme yetkisi tanındı. Bu yetkiye dayanarak, F–1 arazisi için ‘belediyeler anlaşamadı’ denilerek küçük ölçekli (1/1.000’lik) imar onayı verilecek.

Yeni bir arazi belirlensin
Şehir Plancıları Odası Başkanı Ahmet Turgut, oda olarak F–1’in İstanbul’da yapılmasına taraftar olduklarını; ancak yer seçiminin yanlış yapıldığını vurguluyor. Turgut, İTO’nun hatalı yer seçiminde ısrar etmek yerine valilik ve belediyeyle oturarak uygun bir arazi araması gerektiğini ifade ediyor. Turgut, Bayındırlık Bakanlığı’nın Formula için onayladığı planın dava konusu olabileceğine işaret etti.

İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, halen ruhsat aşamasında olduklarını doğruluyor. Yıldırım, 1 Ağustos 2003’te yürürlüğe giren kanuna göre Turizm Bakanlığı’nın birden fazla belediyenin hak iddia ettiği arazilerde ruhsat verme hakkını elde ettiğini, arazinin planlarını Turizm Bakanlığı’nın onaylayacağını ifade ediyor. Çevreye duyarlı sivil toplum kuruluşları ve valilik raporunda istenilen Çevre Etki Değerlendirmesi, yer seçimi aşamasında gündeme gelmedi. Yıldırım, ruhsat alındıktan sonra etraftaki köylülerin katılımıyla ÇED yapılacağını bunun ikinci aşamada bir işlem olduğunu vurguluyor. Yıldırım, “Planda projede çevreyi korucu bundan daha uygun proje de bulunamaz. Arazinin yüzde 5’ine inşaat yapılacak. Bütün kanunlar bitmiş, orada çevreciyim diyen birisinin görüşü önemli öyle mi?” diye soruyor.
Zaman

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

Akdeniz Ülkeleri Mimarlık Öğrencileri Proje Ödülleri

Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde mimarlık eğitimi vermekte olan her kurum ve her öğrenci, son iki akademik yılda yapılan projelerle etkinliğe katılabilirler.

Son başvuru tarihi:
20 Ağustos 2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz