reklam

11 Ağustos 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Pepe: Ormanların kaydı bile yok

Türkiye’nin birkaç yıl içinde orman kadastrosunu mutlaka tamamlamak zorunda olduğunu söyleyen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, “Bir teşkilat düşünün ki, ormanlarının sınırlarını bilmiyor, nerede ne kadar ormanı var tam olarak bilmiyor. Bunları tam olarak kayıt altına alamamış, tespitini yaptıramamış” dedi.

“Türkiye’de Endüstriyel Plantasyonlar Çalıştayı”na katılan Pepe, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 65 yıldır orman kadastrosunu tamamlayamadığını söyledi. Türkiye’nin bazı konularda önemli adımlar atmasına rağmen ormancılık alanlarında yeteri kadar ilerleyemediğini üzülerek gördüğünü belirten Pepe, “Ama biz önümüzdeki birkaç yıl içinde yeterli finansmanı da temin ederek, Türkiye ormanlarının kadastrosunu tamamlamak zorundayız” dedi. Pepe, şöyle konuştu: “Ülke olarak, şehirleşmesini tamamlayamamış, planlamasını henüz bitirememiş, ormanlarında kadastrosunun 3’te 1’ini daha bitirememiş durumdayız. 65 yıl içinde orman kadastrosunu bitiremeyen, sınırlarını bilemeyen bir teşkilat durumundayız. Bunu itiraf etmemiz lazım. Bir teşkilat düşünün ki, ormanlarının sınırlarını bilmiyor, nerede ne kadar ormanı var tam olarak bilmiyor. Bunları tam olarak kayıt altına alamamış, tespitini yaptıramamış. Bu çok üzüntü verici bir durum.”

2B kaynak olacak
Türkiye’nin önemli kaynak sıkıntısı çektiğini de ifade eden Pepe, bu sorunu, orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından elde edilecek gelirle çözeceklerini belirtti. Pepe, şöyle konuştu: “Ülkenin yatırım yapması, ormanların gelişmesi ve orman köylüsünün orman dışında hayatını idame ettirebilmesi için maalesef ek kaynağa ihtiyacı var. Biz bu ek kaynağı, orman vasfını yitirmiş arazileri, üzerinde yaşayan milyonlarca insana satarak sağlayacağız. Kısaca 2B’den sağlanacak kaynakla, orman köylüsünün hayat standardını değiştireceğiz. Bu insanlara orman dışında yaşayabilecekleri mekan ve iş imkanları sunacağız. Ayrıca buradan elde edilecek gelirle, erozyon ve ağaçlandırma için büyük kaynaklar ayıracağız.”

Bakan Pepe, kaynak aktarılmadığı için dünyadaki ormanların hızla tükendiğini, bunun da gelecekte çok büyük tehlikelere yol açacağını, bunun önlenmesi için mutlaka bir değişim ve dönüşüm projelerine ihtiyaç bulunduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

İTÜ Vakfı 
Mimarlık Ödülü


Son başvuru tarihi:
30 Ekim 2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz