reklam

12 Ağustos 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Dolmabahçe’de inceleme başlatıldı

Milli Saraylar Daire Başkanlığı ve Dolmabahçe Sarayı ile ilgili bir süredir basında çıkan haberler üzerine inceleme başlatıldı.

TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Ali Osman Koca başkanlığında mülkiye müfettişlerinden oluşan bir heyet, geçtiğimiz hafta ortasında iddiaları yerinde incelemek için Dolmabahçe Sarayı’na geldi. Müfettişlerin vereceği rapora göre ‘inceleme’nin soruşturmaya dönüşüp dönüşmeyeceği belli olacak.

Geçtiğimiz hafta bazı gazetelerde, Dolmabahçe Sarayı’nda ‘ihmalkârlık yüzünden’ çeşitli eserlerin zarar gördüğü iddia edilmişti. Birkaç yıl önce gazeteci Uğur Dündar’ın ‘Arena’ programında gün ışığına çıkardığı ‘Dolmabahçe Sarayı gerçeği’nden sonra bir süre adından pek söz edilmeyen saray, bu haberlerle yeniden gündeme geldi. Söz konusu haberlerde, Saray’da bazı tabloların kaybolduğu, gümüş işlemeli kimi eserlerin paslandığı ve daha önemlisi, envanteri tutulmayan eserler bulunduğu dile getirilmişti.

Saray yönetimi bu iddiaları yalansa da iddiaları dile getirenler görüşlerinde ısrarlı. Bu isimler, tarihi 100 ile 200 yıl arasında değişen Hereke cinsi halıların –envanter numarasını da vererek (11/1669,111670–71–72, 12/1204 ve 52/2619) – merdiven altına terk edildiğini ve böylece sarayın damından akan sular yüzünden çürüdüğünü söylüyor. Milli Saraylar Daire Başkanlığı’ndan bir yetkili de bu iddiaların bir kısmını doğruluyor ve çürüyen halıların önümüzdeki günlerde Hereke’ye götürülerek restore edileceğini ifade ediyor. İddialara göre, Dolmabahçe Sarayı’nda çürüyen sadece halılar değil, Sultan II. Abdülhamid armalı pek çok gümüş takı ve şamdan ile birlikte pek çok metal eşya da çürümüş.

Bir müze ile ilgili belki de en son dile getirilebilecek bir iddia ise sarayın envanterinin bulunmadığı yönünde. Saraydaki eserlerin envanterinin olmadığı iddiaları, dört yıl önce Uğur Dündar’ın ‘Arena’ programında da dile getirilmiş ve eserlerin kaydı için çalışma başlatılmıştı. Ancak bu iddialar, bugün yine sarayı ‘iyi bilen’ isimler tarafından yineleniyor. ‘İnceleme Komisyonu’nun araştırmasının bu iddiaları da kapsadığı ifade ediliyor.

Arınç, Saray’da basın toplantısı düzenleyecek
Dokuz ay önce göreve gelir gelmez Dolmabahçe Sarayı’nda birkaç günlük bir inceleme yapan TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, Dolmabahçe Saray’ı ile ilgili çalışmaları eylül ayında düzenleyeceği bir basın toplantısı ile kamuoyuna aktaracağı öğrenildi. Bülent Arınç’ın bu toplantıda Dolmabahçe Sarayı ile ilgili iddialara da açıklık getirmesi bekleniyor.
Zaman

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

Akdeniz Ülkeleri Mimarlık Öğrencileri Proje Ödülleri

Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde mimarlık eğitimi vermekte olan her kurum ve her öğrenci, son iki akademik yılda yapılan projelerle etkinliğe katılabilirler.

Son başvuru tarihi:
20 Ağustos 2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz