reklam

12 Ağustos 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

UIA'dan "Yaşasın Kentler" Yarışması

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından mimarlar ve mimarlık öğrencileri arasında olmak üzere, iki kategoride bir mimari fikir projesi yarışması düzenleniyor, teması "Yaşasın Kentler" (Celebration of Cities) olarak belirlenen yarışma, her mimarın ve her mimarlık öğrencisinin yaşadığı kente dair "keşke yapılsa", "keşke gerçekleşse" dediği ve yaşadığı kentin çevresel niteliğini, kentsel mekanı, kentlilerin gündelik hayatını zenginleştirecek, toplumsal yaşama katkıda bulunacak, kenti daha yaşanılır kılacak "mimarca" bir hayali, bir düşü, bir fikri olduğu inancına dayanıyor.

Mimarların ve mimarlık öğrencilerinin bu hayallerini sergilemelerini, tanıtmalarını, fikirlerini olabilir kılabilecekleri ortamları yaratmayı hedefleyen yarışma, mimarlığı toplumla buluşturmayı ve halkın kente karşı duyarlığını kışkırtmayı amaçlıyor.

Yerel yönetimlerin gerçekleşebilir fikirlerin, gerçeğe dönüşebilir düşlerin ortaya çıkmasında önemli olduğunun bilincinde olan UIA bu nedenle yerel yönetimlerin ve halkın, mimarlıkla, mimarlarla ve onların meslek kuruluşlarıyla kucaklaşmasını sağlayacak bir ortamın bu yarışma ile yaratılmasını da hedefliyor.

Ulusal ve uluslararası olmak üzere, iki aşamada ve "mimarlar" ile "mimarlık öğrencileri" arasında olmak üzere, iki kategoride gerçekleşecek olan ulusal yarışmanın sonunda Ulusal Jüri tarafından seçilecek her kategoriden 5'er eser Uluslararası Yarışmaya katılmak üzere UIA Merkezine gönderilecek, bu eserler ve Ulusal Jürinin belirlediği ayrıca her kategoriden 5'er eser, ulusal düzeyde ödüllendirilecek.

UIA kentlerimizin kimliksizlik (ayırt edici özelliklerinin çok sınırlı kalması) başta olmak üzere pek çok sorun yaşamakta olduğu herkesçe dile getirilen bir gerçek olduğu halde, bu sorunlara çözüm önerilerinin ve bulunan çözümlerin oldukça sınırlı kaldığı, bu durumun temel sebeplerinden birinin de çözüm önerilerini üretmesi ve hayata geçirmesi gereken tarafların iletişimsizliği, bir araya gelmeyi başaramaması olduğunu belirtiyor.

2004 yılı Mimarlar Odası'nın 50. Kuruluş Yılı kutlamalarının yapılacağını, 2005'te ise yine Mimarlar Odası'nın, UIA'nın Dünya Mimarlık Kongresine ev sahipliği yapacağını belirten yetkililer bu yarışma ile elde edilecek birikimin ülkemizin birçok kentinde sergilenmesini, mimarlığın toplumla, kentliyle, yerel yönetimlerle buluşmasını ve bir kültürel etkinlik olarak mimarlığın hayatı kucaklamasını sağlayacaklarını belirtiyor.
Arkitera

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

Akdeniz Ülkeleri Mimarlık Öğrencileri Proje Ödülleri

Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde mimarlık eğitimi vermekte olan her kurum ve her öğrenci, son iki akademik yılda yapılan projelerle etkinliğe katılabilirler.

Son başvuru tarihi:
20 Ağustos 2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz