reklam

21 Ağustos 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Çağdaş müze için

Müze yetersiz olduğu için Efes'ten çıkarılan 55 bin eser depoda. Antik kentten yılda 10 trilyon lira gelir elde ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, müze ve ören yerinin gelirlerini, yine bu kurumlara döndürecek bir çalışmaya başladı. Bakanlık bu yolla müze ve ören yerlerinde ödenek yokluğuna bağlı personel ve bakım sorunlarını bitirmeyi hedefliyor.

Yeni uygalamada müzelerin işletmesi, 'bilimsel başkanlık', 'mal sahipliği' ve 'işletmeci'nin yer aldığı bir sacayağına dönüştürülecek. Bakanlığın Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü'nde (DÖSİM) toplanan müze ve ören yeri gelirlerinin de yine bu kurumlar için harcanmasına yönelik program başlatılacak.

'Borçları sıfırlayacağız'
Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, müzeler ve ören yerleri gelirlerinden oluşan DÖSİM gelirlerinin bugüne kadar daha çok kültür merkezi ihalelerine harcandığını söyledi.

Bakanlığın bu yüzden gelecek yıllar için de borçlandığını söyleyen Mumcu, "Bu ihaleler sürerse, önümüzdeki yıl gelirler, müze ve ören yerleri yerine yine bunlara gidecek. Bunların önemli bir kısmını tasfiye ediyoruz.

İhalelerin bir kısmını da normal yatırım programına alıyoruz. Müze ve ören yeri gelirlerini müze ve ören yerlerine harcanacak hale getirmeye çalışıyoruz" dedi.
DÖSİM'i yıl sonuna dek gelecek yılın borçlarından kurtarmaya çalışacaklarını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mumcu, bu üçlü yapı içinde müze ve ören yeri işletmeciliğini daha sağlıklı ve zengin aktiviteli bir hale getirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Sondaj tipi kazıya son
Ören yerlerinin kazı başkanlarına emanet edildiğini belirten Erkan Mumcu, bakanlığın da sadece bekçi istihdam ederek güvenliği sağladığını söyledi.
Bilim adamlarının daha çok bilimsel bulguya yöneldiklerini vurgulayan Mumcu, "Aradıkları bilimsel bulguyu ortaya çıkaracak, daha çok 'sondaj' diyebileceğimiz bir kazı mantığı var. Bundan sonra tüm kazı alanını ortaya çıkaracak, restore edecek ve ziyarete açacak bir stratejiyi benimseyeceğiz" dedi.

Çalışma süresi uzuyor
Kazıların en çok iki aylık bir zaman diliminde yapıldığını anlatan Mumcu, kazıları mevsim koşullarının izin verdiği tüm süre içine yaymayı düşündüklerini söyledi. Mumcu, bunu da yine kazı başkanlarının bilimsel sorumluluğunda, ancak bakanlığın profesyonel ücretli çalışanlarıyla beraber zenginleştirerek yapmayı planladıklarını vurguladı.

Mumcu bilimin kökenine indi
Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, meslek ve bilim dallarının kökeni konusundaki saptamalarını sürdürdü. Mumcu, coğrafyanın atasının da korsanlar olduğunu söyledi.

Perge'de kazı başkanı Prof.Dr.Haluk Abbasoğlu'na "Mezar hırsızları mesleğinizin atası" diyen ve bu sözleri basına yansıyan Mumcu, kazı başkanlarını kızdıracak bir şey söylemediğini belirtti: "Kazı başkanı, bana o alanda bir define kazısının yapıldığını söyledi. Ben de, 'Güvenliği konusunda bir şeyler yapalım o zaman' dedim. 'Yok, bu kazı Bizans döneminde yapılmış' dedi. Ben de, 'Bu arkeolojinin kendi tezidir. Arkeoloji mesleğinin ataları define kazıcılarıdır' dedim.

Arkeoloji bilimini geliştiren onlardır. Bunda şaşıracak ne var? Coğrafya biliminin de atası korsanlardır. İnsanın ataları da avcılıkla yaşayan mahluklardı. Ne var yani? O haberi yazan arkadaşlara bir ansiklopediyi açıp arkeoloji maddelerini okumalarını öneriyorum."
Radikal

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

Sinan'a Saygı "Mimar Sinan Eserleri Eskiz Projesi"

 

Son başvuru tarihi:
15.09.2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz