reklam

17 Eylül 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Devlet, saray ve müzelerden çekilmek mi istiyor?

Son aylarda kamuoyunda yüksek sesle telaffuz edilmese de ‘müzelerin yerel yönetimlere bırakılması ya da özelleştirilmesi’ tartışılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun birkaç ay önce dile getirdiği, “Yerel Yönetimler Yasası’nda yapılacak bir değişiklikle müzelerin idaresi yerel yönetimlere bırakılmalı.” sözleriyle başlayan bu tartışma, TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın 1 Eylül’de Dolmabahçe Sarayı’nda yaptığı basın toplantısındaki açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi. Milli Saraylar Daire Başkanlığı’nın bağlı bulunduğu TBMM’nin Başkanı Arınç, “Meclis’in saray ve kasırlarla ilgilenmesi yüce önder Atatürk’ün bize vasiyeti gereği olmuştur. Bu tarihi yapıların diğer devlet kurumlarına devredilmesi konusunu kültür adamları ve basın nezdinde tartışmaya açıyorum.” diyerek konuya farklı bir boyut kazandırdı. Arınç’ın ‘diğer devlet kurumları’ sözüyle kastettiği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan başkası değildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise ‘kısıtlı bütçe’ ile 135 müze ve 100'e yakın ören yerinin üstesinden gelemediği için bunların bir kısmını yerel yönetimlere bırakmak istiyordu. Mumcu ve Arınç’ın bu açıklamaları, “Acaba devlet, müzelerden el çekmek mi istiyor...?” sorusunu akıllara getirdi.

‘Meclis, fabrika işletmeli mi’?
Bu kanaatten yola çıkarak yukarıdaki sözlerini biraz daha açmasını istediğimiz TBMM Başkanı Bülent Arınç, “Amacımız, toplumun malı olan tarihi eserlerin geleceğine, yine toplumla ve onların kanaat önderleriyle tartışarak karar vermektedir. Milli Saraylar’ın ve diğer fabrika ile köşklerin neden Meclis’e bağlı olduğu sürekli karşılaştığımız bir soruydu. Yasama ve denetim görevi olan Meclis’in, fabrika işletmesinin ya da köşklere sahip olmasının, yönetim anlayışı ve işletim sistemleri açısından uygun olmadığı görüşleri bize iletildi.” diyor. “Sarayların, Atatürk’ün vasiyeti üzerine kanunla Meclis’e devredildiğini” belirten Arınç, sözlerini şöyle sürdürüyor: “O yıllarda en güçlü kurum olan Meclis, belki de bu milli servetleri koruyup yaşatabilecek en isabetli kurumdu. Ancak şimdi en az Meclis’imiz kadar güçlü bakanlıklarımız ve kurumlarımız var. Şimdi, hem modern yönetim anlayışı hem milli kültür yapılarının bir merkezde toplanarak daha iyi organize edilmesi açısından, bu kurumları devretmemiz daha mı iyi olur, diye fikir egzersizi yapıyoruz. En azından, bu saray ve köşkleri devretmemizi isteyen kültür adamlarından bu yönde proje ve fikir bekliyoruz.”

‘Milli Saraylar devredilmemeli’
Milli Saraylar Dairesi eski Başkanı Erol Eti ise Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın sarayları ‘başka bir kuruma devretme’ girişimini sakıncalı buluyor. “Türkiye’de milli sarayları en iyi koruyan kurum şu anda Meclis’tir.” diyen Eti, 12 kurumu Kültür Bakanlığı’na devretmenin Milli Saraylar’ı yok etmekle eşdeğer olduğunu savunuyor. Kültür Bakanlığı’nın müzeleri koruyamadığını savunan Eti, “Onlar da müzeleri yerel yönetimlere devretmek istiyor. Hal böyle iken milli sarayları nasıl koruyacak?” diye soruyor.
Zaman

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Mehmet Konuralp 23 Eylül 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Mehmet Konuralp hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendisine soru sormak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz