reklam

17 Eylül 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Smyrna'nın surları artık 'giz' değil

İzmir'in ilk yerleşim birimi Bayraklı/Symrna kazılarından çıkarılan eserler kentin uluslararası ticarette de etkin rol oynadığını gösteriyor.

İzmir'in ilk yerleşim birimi Smyrna'da kentin savunma sisteminin güçlülüğünü ortaya çıkartan surlar bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Akurgal tarafından yürütülen bu yılki kazılarda gün ışığına çıkarılan eserler kentin, uluslararası ticarette de etkin rol oynadığını gösteriyor.

Ticaret bulguları
Bayraklı/Symrna kazılarında bulunan surların kenti savunmak için kullanıldığını belirten Akurgal, ''Kent 7. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak görkemli ve çok sağlam bir kent duvarıyla kuşatılmış. Taştan holiganol örgü bu duvarlar Smyrna kentinin savunma sisteminin güçlü olduğunu gösteriyor. Ayrıca yine 7. yüzyıl içinde kentte ele geçen ticari ithal bulgular, Smyrnalıların uluslararası ticarete katıldığını kanıtlıyor. Bulduğumuz Mısır tipi fayans firgurinler kentin Akdeniz ticaretinde rol aldığını da gösteriyor" diye konuştu

Bu yılki kazıların ekimin sonuna kadar süreceğini bildiren Akurgal, taş surun dışında 13-17 metre uzaklıkta yeni bir sur daha ortaya çıkardıklarını belirterek şunları söyledi: ''Kent duvarının yapıldığı dönem konusunda çalışmalar sürüyor. Ortaya çıkarılan surlar arasında birbirine dik açı yapan duvarlar olduğu gözlendi. Her iki surun arasındaki alan Lidya Kralı Alyettes 'in Smyrna'yı tahribinden sonra, kentin ileri gelenleri için mezarlık işlevi görmüş. Bu mezarlık alanı içinde pek çok gömü ortaya çıkarıldı ve bunlar içinde ne yazık ki çok az esere rastlandı. Çünkü, bunlar büyük olasılıkla 19. yüzyılda soyulmuş ve tahrip görmüşler.''

Piriştina'nın desteği
Kentin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina 'nın katkılarıyla koruma altına alındığını açıklayan Prof. Dr. Meral Akurgal ''Piriştina'nın duyarlılığı sayesinde bütün höyük güzel bir duvarla çevrilerek koruma altına alındı ve çevre düzenlemesi yapıldı' dedi.
Cumhuriyet

 

 

 

 

 

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Mehmet Konuralp 23 Eylül 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Mehmet Konuralp hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendisine soru sormak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz