reklam

24 Eylül 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Türkiye İsveç'le "Çağdaş Hamam" da Buluşuyor

Türk ve İsveçli mimar ve sanatçılar Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nde "Çağdaş Hamam" konulu atölyede biraraya geliyorlar..

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, 24 Eylül – 3 Ekim arasında "Çağdaş Hamam" konulu bir atölye çalışmasına ev sahipliği yapacak. Atölye çalışmasında Türk ve İsveçli mimar ve sanatçılar "Çağdaş Hamam" önerisini çeşitli boyutlarıyla tartışacaklar.

Atölye çalışması, günümüzün yoğun/yorucu kent hayatı içinde gereksinim duyulan yeni dinlenme ve yenilenme yollarını, bu alanda yeni bir önerme olarak "çağdaş hamam"ın gündeme gelmesini ve öte yandan, en basit konutların bile modern banyolarla donatıldığı günümüzde halka açık hamam arayışının arkasındaki nedenleri irdelemeyi amaçlıyor. Atölyede, hamamın toplumsal girdilerinin yanısıra, eski Osmanlı hamamlarındaki mekan ve ışık birlikteliğinin çağdaş yapım teknolojileri ile yeniden yaratılabililiği de tartışılacak.

3 ana bölümden oluşan atölye çalışmasının birinci bölümü, tüm katılımcıların genel olarak bilgilendirilmesini amaçlayan bir dizi konferanstan oluşacak. Hamamın tarihi, geleneği, mimarisi, ışık, ses, geometri, enerji ve dünyada yıkanma kültürleri konularındaki konferanslardan sonra, sanatçı ve mimar katılımcılar ayrı gruplar oluşturacaklar. Sanatçılar, İznik'te bulunan İznik Vakfı'nda çinilerdeki sanatsal anlatımlar üzerinde çalışırken, mimarlar Istanbul'da kalarak, hamamın mekansal ve yapısal özellikleri üzerine model ve eskizler üretecekler. Son iki günde ise, tüm katılımcılar çalışmalarını ve izlenimlerini aktararak, "çağdaş hamam" önermesine ilişkin görüşlerini paylaşacaklar.

2004 yılı Ocak ayında Stockholm'de Cultural House'da sergilenecek olan atölye sonuçlarının, daha sonra da İstanbul'da, Garanti Galeri'de (GG) sergilenmesi planlanıyor.

Stockholm'den Maria Ängquist Klyvare ve Ulla Kastrup tarafından yürütülmekte olan "Çağdaş Hamam" projesi İsveç Başkonsolosluğu ve Swedish Institute tarafından destekleniyor.

"Çağdaş Hamam" Atölye çalışması kapsamında Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek konferanslar halka açık olacak.

24 Eylül, 13.00 Ahmet Iğdırlıgil, Mimar
Antik Zamanlardan Modern Zamanlara Türk Hamam Kültürü

25 Eylül, 13.00 Ayla Ödekan, Sanat Tarihi Profesorü
Türk Hamamlarında mekan-geometri ilişkisi

25 Eylül, 15.30 Vasıf Kortun, Yönetmen-Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi
İyiler Kötüleştikçe: Türk Usülü Güncel Sanat

26 Eylül,10.00 Gökhan Karakuş, Mimar
Yerel ve Evrensel Perspektifte Modern Mimari, Su ve Beden

26 Eylül, 15.30 Vesa Honkonen, Mimar
Karanlıkta Sessizlik, Aydınlıkta Sesler, Hareket Eden Ruhlar, Duran Bedenler
Arkitera

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Kaya Arıkoğlu 07 Ekim 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Kaya Arıkoğlu hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendisine soru sormak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz