reklam

29 Eylül 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

‘Depremi 4-5 gün önceden yüzde 60 oranında tahmin edebiliyoruz’

TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, Marmara’yı tanımak amacıyla yoğun bir çalışma başlattıklarını söyledi. Bilimsel çalışmalarını ilerlettiklerini belirten Prof. Dr. Görür, depremleri 4-5 gün önceden yüzde 60 oranında tahmin ettiklerini kaydetti.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, Marmara’yı tanımak için ulusal ve uluslararası bilimsel araştırmalar yaptıklarını söyledi.

I. Ulusal Afet Güvenliği Sempozyumu Yalova Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı. Oturum başkanlığını Yalova Valisi Yusuf Erbay’ın yaptığı sempozyuma konuşmacı olarak TÜBİTAK– MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür ve Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Elmas katıldı.

TÜBİTAK–MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, “Marmara’da Deprem, Riskler ve Önlemler’’ hakkında bilimsel açıklamalarda bulunurken, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Elmas da “Afete Karşı Güvenli Yapılaşma” hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Görür, Marmara depreminden önce yapılan çalışmalar ve yayınların çok az olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Görür, “Bu kadar az çalışma ve yayınlarla deprem hakkında konuşmanın ayıp olacağını düşünerek Marmara’yı tanımak için ulusal ve uluslararası bilimsel araştırmalara başladık. Araştırma yöntemlerini belirledik. Sismik, Çubuk ve MTA’nın gemileri çok önemli bulgular buldu. Ancak yeterli olmadı. Fransa’dan Le Sunait ile İtalya’dan Le Nadon araştırma gemilerini ve denizaltısını getirerek araştırmalarımızı yoğunlaştırdık. Marmara Denizi’ndeki 110 kilometre uzunluğunda fay belirginleşti. Marmara Denizi’nin altı fokur fokur kaynıyor.” dedi.

İtalyan Le Nadon gemisiyle Marmara Denizi’nin dibinden 13 kilometre derinlikte bir alanın emarını çektiklerini ve bu alanın derinlik hareketliliğini ölçebilen obiyes cihazlarıyla ölçüm yaptıklarına işaret eden Prof. Görür, “Esasen bu cihazların sürekli denizin dibinde durması gerekir ki hareketliliği bize sürekli göndersin. Tanesi 80 bin dolar olan bu cihazlardan alınması için yetkililere gerekli raporlar sunuldu. Gerekli tedbirlerin alınmaması, gelecek Marmara depreminde minimum 50–60 bin kişinin toprağa gömülmesi demektir. Afet yönetiminde risk yönetimi almaktır. Bilimsel çalışmalarımızı ilerlettik. Depremleri 4–5 gün önceden yüzde 60 oranında söyleyebiliyoruz.” şeklinde açıklama yaptı.

Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, birçok inşaat mühendisinin afet yönetmeliğinden haberdar olmadığını söyledi. Prof. Dr. Elmas, “Kanaatimce bütün inşaat mühendislerini yeniden altı aylık afet yönetmeliği kursuna tabi tutup üniversitelerce sertifika vermek gerekir.” dedi.
Zaman

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Mehmet Konuralp 23 Eylül 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Mehmet Konuralp hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz