reklam

08 Ekim 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Mimarlık veri tabanı AMV ‘yayında’

Kale Grubu’nun sponsorluğunda gerçekleştirilen “Arkitera Mimarlık Veri Tabanı” (AMV), ‘Dünya Mimarlık Günü’nde yayına başladı.

Arkitera Mimarlık Merkezi’nin hazırladığı proje kapsamında, Kale Grubu’nun sponsorluğunda gerçekleştirilen “Arkitera Mimarlık Veri Tabanı” (AMV) Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu tarafından yayına açıldı.

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından 2.5 yıldır çalışmaları sürdürülen “Arkitera Mimarlık Veri Tabanı” ile dileyen herkesin internet üzerinden kolayca ulaşabileceği, dijital bir arşiv hizmeti sunuluyor.

Veri tabanında her mimar ve binaya bir sayfa ayrılmasının yanı sıra mimarlık dünyasını ilgilendiren bilgilere de sistematik olarak ulaşılabilecek.
Mimarlık ofisleri, bina künyeleri, işverenler, yarışmalar, ödüller, yayınlar ve makaleler gibi bilgilerin yer aldığı veri tabanına “amv.arkitera.com” adresinden ulaşılabilecek.

Açılışı 'Esma Sultan'da yapıldı
Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen tanıtım gecesinde sırasıyla, Arkitera Mimarlık Merkezi yöneticilerinden Ömer Yılmaz, projenin bilimsel danışma kurulu üyesi Aykut Köksal, Kale Grubu Şirketleri Yönetim Kurulları Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ile Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu projenin önemini aktaran birer konuşma yaptılar.
Veri tabanının alt yapı hazırlıkları sürecinde verdikleri danışmanlıktan ötürü, Doç.Dr.Belkıs Uluoğlu(İTÜ), Prof.Dr.İhsan Bilgin (YTÜ), Prof.Dr.Uğur Tanyeli (YTÜ) ve Aykut Köksal’a verilen birer AMV plaketi ile teşekkür edildi.

“Bir ilk ve öncü proje”
Projenin sponsoru Kale Grubu Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, projenin geliştirilmesinde görev almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Bu, kendi alanında bir ilk ve öncü proje. Dünyadaki benzerlerinden de çok daha kapsamlı” şeklinde konuştu.

Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen açılış töreninde konuşan Bakan Mumcu, “mimari turizmi olmayan özgün bir kültürden söz edilemeyeceğini” ifade ederek, bu anlamda projenin önemine işaret etti.

Türkiye’nin sahip olduğu değerlerin gelecek kuşaklara taşınmasının ve bugünkü kuşaklarla paylaşılmasının önemine dikkati çeken Mumcu, “Bunu sonsuza kadar kalıcı kılmak düşünüldüğünde, bu proje çok doğru bir proje” dedi.

“Bakanılığı, projenin ortağı sayıyoruz”
Bakanlık olarak kendilerinin de projeye katkılarının olabileceğini, veri tabanından yararlanarak Cumhuriyet öncesi mimari eserlerin dökümünü ve mimarların biyografisini içeren dijital bir arşiv oluşturabileceklerini belirten Mumcu, bu bağlamda Kültür ve Turizm Bakanlığını da projenin ortağı saydıklarını söyledi.
Bakanın sanal kurdeleyi kesmesini ekrandan izleyen davetliler, söz konusu ‘sanal tören’in ardından yayına açılan AMV ile ‘kullanıcı ilişkisinin özelliklerini tanıtan filmi’ izleme fırsatını buldular.

Projeye destak verenler
Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği, Türk Serbest Mimarlar Derneği, AMV’yi destekleyen kurumlar arasında.

Mimarlık kültürü için Türkiye’de yapılmış en kapsamlı arşiv çalışması olan “Arkitera Mimarlık Veritabanı”nda mimarlara, binalara, yayınlara, etkinliklere, yarışmalara tek tek ulaşılabilecek.

‘Dünya Mimarlık Günü’ hediyesi
Bu çalışma ile Arkitera Mimarlık Merkezi ve Kale Grubu, mimarlara ‘dünya mimarlık günü’nde verebilecekleri en güzel hediyeyi verirken, mimarlık kültürüne de büyük bir katkıda bulunmuş oldular.
Daha çok günümüz mimarlığı verileri ile yayına açılan AMV’ye sürekli yeni bilgiler eklenerek, kısa zamanda mimarlık kültürümüzü kapsayan devasa bir arşiv elde edilecek.

AMV Hakında
AMV, Türkiye’nin mimarlık kültürünü de içinde toplayan devasa bir dijital arşiv. Bu arşivde her mimarın ve her binanın birer sayfası olmasının yanı sıra, mimarları ve binaları ilgilendiren tüm bilgilere sistematik olarak erişilebilmekte.
AMV’de bina künyeleri, mimarlık ofisleri, işverenler, yarışmalar, ödüller, yayınlar ve makaleler indekslenerek sınıflandırılmış. Coğrafi konum, kronolojik ve alfabetik olarak da sınıflandırılan bu bilgilere aynı zamanda veritabanının detaylı arama motoru ile kolayca ulaşılabilmekte.

AMV’ye eklenen her yeni ‘veri’, kendiyle ilişkili olabilecek pek çok veriyi de beraberinde getirmekte. Güncel bilgilerin yanısıra, geçmişe yönelik kayıtların da yer aldığı veritabanında, mimarlık kültürümüz sistemli bir şekilde arşivlenmeye başlanmış.

AMV 2,5 yıl süren bir çalışmanın sonunda, yapılan araştırmalar ve toplanan bilgilerle yayına açıldı. AMV’ye yapılacak bilgi girişi projeyi destekleyen kurumların ve mimarların katkılarıyla devam edecek.

Arkitera Mimarlık Merkezi hakkında
Arkitera Mimarlık Merkezi, Türkiye’deki mimarlık etkinliklerinin evrenselleşmesine katkıda bulunmayı hedefleyen bağımsız bir mimarlık merkezi. Merkez, hiçbir büyük gruba bağlı olmamak gibi özgün bir STK özelliği göstermekte.

Arkitera Mimarlık Merkezi, Haziran - Ekim 2000 arasında sürdürülen hazırlık çalışmalarının ardından, 9 Ekim 2000’de ilk yayını olan Arkitera.com ile faaliyetlerine başladı. Arkitera.com’u diğer yayınlar ve etkinlikler izledi.
Merkez, kurulduğu günden bugüne kadar çeşitli çalışmalara destek vermenin yanısıra, mimarlık dünyasına katkıda bulunan evrensel etkinlikler için, sektördeki firma, kurum ve üniversiteler ile işbirliği yapmış, fiziksel çevre ve kent sorunları ile ilgili konularda bir buluşma platformu görevi üstlenmiştir.

Kale Grubu hakkında
1957 yılında Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş. ile temelleri atılan Kale Grubu, Türkiye’de seramik sektörünün kuruluşuna öncülük ederek, bu alandaki yatırımları ile bir dünya devi haline geldi.
Bilgi çağı ile geleceği tarif etmeye başlayan dünyada söz sahibi olabilmek için enerji, bilişim ve robotik otomasyon alanlarında şirketler kurarak geleceğe yatırım yaptı.

Türkiye’de ilk halka açık şirket olarak kurulan, daha sonra Etibank’ın katılımıyla özel sektör ve devlet işbirliğinin sağlandığı şirket olan Çanakkale Seramik’le temelleri atılan Kale Grubu, bugün her biri kendi alanlarında lider 24 şirkete ulaştı.

Sosyal sorumluluklarının bilincinde olan Kale Grubu, topluma hizmet konusunda, kurucusu İbrahim Bodur‘un ilke ve görüşlerini benimseyen Kale Grubu, başta eğitim ve sağlık olmak üzere kültür, sanat, bilim ve spor konularında topluma her zaman katkıda bulunmuş, bu katkılarını sürekli hale getirmek üzere Dr.İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı‘nı kurmuştur.

NTVMSNBC

Açılıştan görüntüler
Fotoğraflar: Arkitera

 

 

 

Ekim 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Kaya Arıkoğlu 07 Ekim 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Kaya Arıkoğlu hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz