reklam

21 Ekim 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Anıt şehitlere yakışmıyor

Çanakkale şehitleri anısına yapılan abidenin mimarı olan Prof. Dr. Doğan Erginbaş , 1960 yılında, henüz tamamlanmadan açılışı yapılan anıtın, eksik olan bölümlerinin tamamlanması ve zaman içinde oluşan hasarın onarımı için hiçbir özveriden kaçınılmamasını istedi.

Hükümetin, abideyi onarmak için karar aldığını anımsatan Erginbaş, projenin çevresinin ve müzenin, Çanakkale şehitlerinin destansı mücadelesine yakışır biçimde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Doğan Erginbaş, 84 yaşında bir mimar. İTÜ Mimarlık Fakültesi'ni 1943-44 öğretim yılında bitirmiş, 1977 yılında emekli olana dek, mezun olduğu okulda öğretim üyesi olarak çalışmış. Abidenin projesini de son sınıf öğrencisiyken çizmiş. O dönemi şöyle anlatıyor:

Tamamlanamadan açılışı yapıldı

''Mezun olduğumuz yıl arkadaşım İsmail Utkular 'la birlikte girdiğimiz proje yarışmasını kazandık. Bizim için onur verici bir olaydı. Projenin temeli, 19 Nisan 1954'te atıldı ve 1960'ta ihtilal olunca, daha tamamlanmadan açılışı yapıldı.''

Anıtkabir'in mimarı olan Prof. Dr. Emin Onat 'ın öğrencisi olduğunu ifade eden Erginbaş, hocasına yardım için, Anıtkabir'in bazı planlarının çiziminde de çalıştığını vurguluyor.

Projenin tamamlanması, gerekli yerlerin onarımı konusunda fikir almak için Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu 'nun kendisiyle görüştüğünü anlatan Erginbaş şunları söyledi:

''Abidenin tavanı beton olarak kaldı. Zaman içinde rüzgâr, yağmur ve çimentolu sular granit taşında lekeler oluşturdu. Dıştan yirmi beşe yirmi beş, içten ise on altıya on altı ölçüsünde olan ve dört kare sütun üzerinde yükselen anıtın, denizden ve karadan görülebilmesi çok önemliydi. Bu nedenle yer olarak Hisarlık Burnu'nun seçilmesini önermiştim''.

'Kabir' planda yok

Erginbaş, abide onarılırken, tavanın iç kısmına 12 metre çapında ay yıldız yapılmasını, kalan bölümün de beton rengi mozaikle kaplanmasını önerdi.

Sütunların dış cephesine yapılan 8 rölyefin heykeltıraş Prof. Dr. Ferit Özşan tarafından yapıldığını ve 1999 yılı Kasım ayının sonunda açıldığını anımsatan Doğan Erginbaş, ''Projede yer alan Vatan ve İstiklal panosu da eksik. Türk ulusunun tarihsel gelişimini anlatan, tam ortada ve önde Atatürk heykelinin yer aldığı bir rölyef yapılması gerekli. Bu anıtın kara tarafında yapılmalı. Abideyi galeri şeklinde çevreleyen müzede toprak doldurulan bölüm boşaltılarak, planın aslında olduğu gibi müze olarak hizmet vermeli'' diye konuştu.

Abidenin az ötesinde, geçen yıllarda yapılan kabrin planda olmadığını, kaldırılması gerektiğini belirten Erginbaş, şöyle devam etti:

Kırmızı halı tepkisi

''O dönem Osmanlı'nın 23 vilayeti varmış. Bunu simgelemek amacıyla abidenin önüne 23 adet plaket yerleştirilmeli. Abidenin duvarının dibine otopark olmaz. Orası başlangıçta müze olarak tasarlanmıştı. En kızdığım şeylerden birisi de şehitleri anmak için düzenlenen törenlerde yere kırmızı halı serilmesi. Şehitlerin can verdiği o kutsal toprağın üzerine kırmızı halı serilmesini ben kabullenemiyorum.''
Cumhuriyet

 

Ekim 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

UIA 2005 Organizasyon Komitesi Üyeleri 21 Ekim 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacaklar.

UIA 2005 Organizasyon Komitesi Üyeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendilerine soru sormak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz