reklam

22 Ekim 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Esnaf işi cami onarımı

Vakıflar'ın ilgisizliği sonucu çökme tehlikesiyle karşı karşıya gelen Sirkeci'deki 500 yıllık Hocapaşa Camii'ni aralarında para toplayan mahalle esnafı onardı. Ama yapılan 'onarım' o kadar cahilceydi ki, orijinal kapıları sökülen, 'albenisi olsun' diye piyasa işi yeşil mermerle kaplanan yapının tarihi bir özelliği kalmadı.

Hocapaşa Camii, Sirkeci'nin önemli simgelerinden biri. Daha doğrusu biriydi ama 500 yıl önce, Hoca Küveys bin Kayser tarafından yaptırılan cami Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün ilgisizliği sonucu kaderine terk edildi. Mesela göz göre çatısı çöktü, kapıları, pencereleri çürüdü, sıvaları düştü ama bunların hiçbiri Vakıflar'ın parmağını kıpırdatması için yeterli olmadı.

Ardından Hocapaşa Mahallesi sakinleri devreye girdi ve her gün önünden geçerken içlerini sızlatan 'ata yadigarı' camiyi kurtarmak için harekete geçti. Madem ki Vakıflar ilgilenmiyordu, mahellenin simgesini onlar kurtaracaktı.

'Caminin görünümü modernleşti'
Hocapaşa Camii'ni kurtarma operasyonu iki yıl önce başladı. Esnaf önce para toplayıp bir proje hazırladı. Ardından da Sirkeci Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği'nin katkılarıyla camiyi kendi deyimleriyle 'modern bir görünüm'e kavuşturdu. İyi niyetli bu çaba için SİYAD görevlilerinden Ertan Sangar 'Cami, Gölcük Depremi'nde hasar görmüştü. Ondan önce de bir yangın geçirmiş. Kapıları, mermerleri hep değiştirdik. Bütün masrafı da esnaf karşıladı. Bu işin öncüleri Osman Yıldırım, nam-ı diğer Kasap Osman ve Nazım Eğrican' diyor.

'Vakıflar'a bıraksak çoktan çökmüştü'
Esnafın onardığı Hocapaşa Camii ise 15'inci yüzyılda Hoca Küveys bin Kayser tarafından yaptırılmış bir Osmanlı yapısı. 19'uncu yüzyılda yeniden inşa edilen caminin sorumluluğu ise Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait. Ve mevcut yasalara göre bu tür yapılarda yapılacak her türlü onarım ancak Vakıf uzmanlarının izniyle gerçekleşebiliyor. Oysa Hocapaşalılar, Vakıflar'dan hiçbir yardım almadıklarını söylüyor. Kasap Osman 'Vakıflar ne yaptırıyor ne de kendisi yapıyor. Eğer camiyi onlara bıraksaydık çoktan çökmüştü. Parayı kendimiz topladık ve her şeyi kendimiz yaptık' diyor.

Yapılanlara gelince... Esnafın camideki icraatı arasında orijinal kapıları değiştirmekten cephe mermerini yenilemeye kadar birçok iddialı iş var. Sangar değiştirdikleri kapılar için 'Cami kapıları dökülmek üzereydi. Osmanlı'dan kalma kapıları duruyor. Biz aslına uyguna benzeterek yaptık' derken Kasap Osman '35 yıl önce kaldırılan sebilin yerine yenisi getirdik. Bunu da bizzat ben seçtim' diyor. Kendi zevkine uygun olarak seçilen mermerler için ise 'Daha önce bunlar beyaz mermerdi. Hamam taşına benziyordu. Biz bunları daha bir albenisi olsun diye yaptık. Tarihi çeşmeyi de temizleyip onardık. Bu işlemi de üniversiteli stajyer kızlar yaptı ama çok uğraştılar' diyor.

Başta Kasap Osman olmak üzere Hocapaşa mahallesi esnafı yaptıkları camiyle şimdi gurur duyuyor. Şüphesiz iyiniyetliler, hatta bu iş için çok da para harcamışlar. Mesela sadece mermerler için iki yıl önce 35 milyar ödemişler ama tarihi değeri olan bir camiyi onarmanın uzmanların işi olduğunu, kaş yaparken göz çıkarabileceklerini yani camiyi modern görünüme kavuşturacağız diye tarihi değerlerini yok edebileceklerini hesap etmemişler.

Onarım ancak kurul kararıyla mümkün
Vakıflar'a gelince... Vakıflar Genel Müdürlüğü Abide ve Yapı İşleri Başkanı Sebahattin Aşlakçı 'Mülkiyeti Vakıflar'a ait camilerde onarım ya da yapısal değişiklik çalışma ancak çalışma kurul kararı üzerine yapılabilir. Proje kurul tarafından hazırlanarak gerçekleştirilebilir' diyor ama Hocapaşa Camii esnafın zevkine göre onarılmış duruyor. Çünkü ortadaki tek gerçek Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduğu kurumlardan biri olmasına rağmen sadece bir tabeladan ibaret olduğu...
Akşam

 

 

 

 

 

Ekim 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

UIA 2005 Organizasyon Komitesi Üyeleri 28 Ekim 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacaklar.

UIA 2005 Organizasyon Komitesi Üyeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendilerine soru sormak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz