reklam

04 Kasım 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Düğün Evi'nden Kültür Merkezi'ne...Latife Hanım'ın Köşkü Ödül Kazandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "tarihe saygı/yerel koruma ödülleri" adıyla gerçekleştirdiği ödül programı çerçevesinde 'esaslı onarım dalı' adaylarından Uşakizade Köşkü, 2003 yılı ödülünü kazandı. Bu yılın Ödül Komitesi'nde: ·

- Ahmet Priştina, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı
- Hasan Topal, İBB İmar işleri Daire Başkanı
- Prof. Eti Akyüz, mimar-DEÜ Öğretim Üyesi
- Prof. Emel Göksu, mimar-DEÜ Öğretim Üyesi
- Doç. Ülker B. Seymen, mimar-İYTE Öğretim Üyesi
- Yrd. Doç. Emel Kayın, mimar-DEÜ Öğretim Üyesi
- Tamer Başbuğ, mimar-Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı
- Tuncay Karaçorlu, mimar-Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı

Asıl Seçici Kurul üyeliklerinde ise,
- Prof. Meral Akurgal, arkeolog-DEÜ Öğretim Üyesi
- Prof. Gürhan Tümer, mimar-DEÜ Öğretimi Üyesi
- Prof. Numan Tuna, ODTÜ Öğretim Üyesi
- Doç. Emre Madran, mimar-ODTÜ Öğretim Üyesi
- Doç. Ülker B. Seymen, mimar-İYTE Öğretim Üyesi
- Yrd. Doç. Şakir Çakmak, EÜ Öğretim Üyesi
- Ersin Pöğün, Y. Mimar görev aldılar.

1880'lerde, Latife Hanım'ın büyükbabası Sadık Bey tarafından yaptırılan Uşakizade Köşkü, Ege mimarisinin özgün örneklerinden biri olmasının yanısıra; Atatürk tarafından 1922'de karargah olarak kullanılmasının ardından, Latife Hanım'la kısa süreli evliliklerine (1923-25) tanıklık etmiş olması nedeniyle de özel bir anı değeri taşıyor.

Yapının kültürel amaçlı kullanımına yönelik ilk projeleri 1991'de hazırlanıyor; uygulama ise 1998'deki Kurul onayının ardından başlayarak 2001 Haziran'ına kadar sürüyor.

Proje müellifi Ka.Ba Ltd'nin, uygulama kontrollüğünü de üstlendiği çalışma sonucu müze ve kütüphaneye dönüştürülen köşk, büro-sergileme-servis işlevlerinin yer aldığı müştemilat ve 1770m2 büyüklüğündeki yeni yapı grubunun restorasyon sürecine dair kimi notlar şöyle:

 

- Köşkün özgün şeması tümüyle; güney-batısını çevreleyen müştemilatların ise özgün olanların korunmasına özel önem verilmiş; niteliksiz yeni ekler ayıklanmış ve program gereği yapılan yeni yapıda, eski ile yarışmayan ancak uyumlu bir mimari yaklaşım benimsenmiş.
- Yeni yapıda resim-heykel atölyeleri, müzik ve bale odaları, 140 kişilik çok amaçlı salon, 85 kişilik multi-vizyon salonu, fuaye, sergileme, ofisler ve kantin yer alıyor. Kültür merkezine, okulun içindeki köşkten ve köşkün arkasında (güney-doğusunda) kalan 141. Sokak'tan girilen yeni yapıdan ulaşılabiliyor.
- Köşkün altına inşa edilen "tonozlu galeri", köşkün önündeki tören alanı ile, arkadaki yeni yapıyı birbirine bağlıyor. Köşkün arkasındaki derin (yaklaşık 10 mt)eğim üzerine yerleşen yeni yapı ve müştemilatlar ile ilişkiyi sağlayan taraça ve merdivenlere de yine bu galeriden ulaşılabiliyor.
- Köşk ve müştemilatların onarımı sırasında ortaya çıkan yağ küpleri, mermer kurna ve hela taşları gibi buluntular, sergilenen objeler arasında yer alıyor.
- Ön bahçede yer alan ve köşk ile yaşıt erguvan ağacının dalları ile içiçe geçen özgün demir pergolanın onarımı için, ağacın askıya alınması gerekmiş.
- Eksik ve kırık karo mozaiklerin tamamlanması için, İstanbul'da yaşlı ustalar bulunmuş ve özel döküm mozaikler yaptırılmış. Özgün duvarların sağlamlaştırılmasında en iyi sonucu vereceği belirlenen horasan harcı için uygun harman tuğlası aranmış, bulunmuş ve bir köyün değirmeninde (tüm köyü kırmızı toza bulamak pahasına) öğütülmüş.

Uşakizade Kültür Merkezi sayesinde İzmir'e, mimari açıdan özenli bir restorasyon-yeni ek örneği kazandıran tasarım grubu Ka.Ba Ltd'i, yapımcı Tatur AŞ'yi, işveren İzmir Özel Türk Lisesi'ni ve ödülüyle bu nitelikteki çalışmaları yüreklendiren ve özendiren Belediye'yi kutlarız.

Aslı Özbay

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak, 
Dominique Perrault 4 Kasım Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Konser Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz