reklam

13 Kasım 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Çanakkale Şehitlik Abidesi'ni tamamlayın

Çanakkale Şehitlik Abidesi'nin projesine imza attığında çiçeği burnunda bir mimar olan Doğan Erginbaş şimdi 84 yaşında. Aradan onca zaman geçmesine rağmen abidenin eksik bölümlerinin tamamlanmamasına isyan ediyor Şehitlerimize vefasızlık yapmayın.

Çanakkale Savaşı şehitlerinin anılarını ölümsüzleştirmek inşaa edilen 'Şehitlik Abidesi', yarım kalan bölümlerinin tamamlanmasını ve zaman içinde yıpranan yerlerinin onarımını bekliyor. Projeye imza attığı dönemde üniversiteyi yeni bitiren mimar Doğan Erginbaş, bugün 84 yaşında ve hala sesine kulak verilmesini bekleyerek, "Vefasız olmayın. Şehitlerimize karşı bu görevi yerine getirin" diyor.

Yıl 1944...İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden mezun olmaya hazırlanan Doğan Erginbaş, arkadaşı İsmail Utkular ile birlikte Milli Savunma Bakanlığı'nın açtığı yarışmaya katıyldı. Çanakkale'de şehitler için bir anıt yapılacaktı. Erginbaş ve Utkular'ın imzasını taşıyan proje birinci oldu.

Temeli 1954'te atıldı
Çanakkale Şehitlik Abidesi'nin temeli 19 Nisan 1954 yılında atıldı. Anıt, dıştan yirmi beşe yirmi beş, içten ise on altıya on altı ölçüsünde ve dört kare sütun üzerinde yükseldi. Denizden ve karadan anıtın görülebilmesi için Morto köyü önündeki Hisarlık Burnu seçildi.

Şehitlerin anısına yapımına başlanan abide, 1960 darbesinden sonra henüz tamamlanmadan açıldı. Abidenin tavanı beton kaplanmıştı. Çanakkale Savaşları'nda canlarını veren 253 bin şehidin anısına dikilen abide 41. 70 m. yüksekliğinde yapıldı. Hemen altına da 1992 yılında Savaş Eserleri Müzesi inşaa edildi.

Eksiklikler var
Erginbaş, tavanın iç kısmına 12 metre çapında ay yıldız yapılması, kalan bölümün de beton rengi mozaikle kaplanması gerektiğini söyledi. Erginbaş'a göre projede yer alan 'Vatan' ve 'İstiklal' panosu da eksik. Sütunların dış cephesine yapılan sekiz rölyefin heykeltraş Prof. Dr. Ferit Özşan tarafından yapıldığını ve 1999 yılında açıldığını hatırlatan Erginbaş, "Türk ulusunun tarihsel gelişimini anlatan, tam ortada ve önde Atatürk heykelinin yer aldığı bir rölyef yapılması gerekiyor. Bu da anıtın kara tarafında olmalı. Abideyi galeri şeklinde çevreleyen müzede toprak doldurulan bölüm boşaltılarak, planın aslında olduğu gibi müze olarak hizmet vermeli" diye konuştu.

Otoparka itiraz
Abidenin duvarının dibinde otoparkın olmaması gerektiğini savunan Erginbaş, şöyle devam etti "Bu alan 250 bin insanın kanıyla sulandığı bir yer. Onların mezarları yok. Bu abide onların mezarı. Bunca yıl geciktirmenin nedenini anlamıyorum. Her yere para harcanıyor. Buna da harcansın. Yetkililerin vefasızlık yapmaması gerekiyor. Birilerinin bu işe el atması gerekiyor. Plana sadık kalarak tamamlanmalı. Ben 84 yaşındayım ve emekliyim. Bana 'gel' deseler kalkıp bu işi bitirmeye razıyım. Tamamlanmayan bu proje şehitlerimizin ruhlarını rencide eder. Onlara saygılı olmalıyız."
Sabah

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Taklit Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 20 Kasım'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Aykut Köksal
Konuşmacılar:
Jale Erzen, Hasan Bülent Kahraman, Uğur Tanyeli

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz