reklam

17 Kasım 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Filli boya, krizde tanıtım parasına fabrika sahibi oldu

Filli Boya, son 5 yılda yaptığı reklam harcaması kadar bir para ile Pendik'te 30 milyon dolara Avrupa'nın en modern boya üretim tesislerinden birini kurdu. Filli Boya yetkilileri, ‘‘Krizde yatırımı kesmeyerek, çok ucuza bir fabrika sahibi olduk’’ diyorlar.

1993'te boya sektörüne adım atan ve 1997'den bu yana sadece reklam harcamaları için 30 milyon dolar harcayan Filli Boya, gözünü yurtdışına dikti. Kriz döneminde yatırım kararı alarak Pendik'te 30 milyon dolara Türkiye'nin ve Avrupa'nın en modern ve en büyük fabrikasını kuran Filli Boya, 2004 yılından itibarende yurtdışında fabrika kurmak için girişimlere başladı.

Filli Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, Betek ismiyle 1988 yılında su izolasyonu alanında faaliyet göstermek için kurulduklarını, boya sektörüne ise 1993 yılında adım attıklarını belirterek, ‘‘Su izalosyonu alanı dar bir sektördü. Biraz çabayla yüzde 30-40'lık pazar payına sahip olduk. Ama bundan sonra gelişme imkanı yoktu ve bizde büyümek için boya sektörüne girdik’’ dedi.

Boya sektörüne girmeden önce inceleme yaptıklarını kaydeden Küçükoğlu, ‘‘O dönemde özellikle inşaat boya sektörünün Avrupa'nın gerisinde bir kalite ve çeşitliliğinde olduğunu gördük. Bunun üzerine 1993 yılında Avrupa'nın en büyük boya markalarından biri olan Alman Caparol firması ile teknolojik işbirliği yaptık. Daha sonra bu işbirliği Caparol'un Filli Boya'nın yüzde 25 hissesini almasıyla ortaklığa dönüştü. Biz bu ortaklık ile birlikte Türkiye'de olmayan Avrupa'daki popüler ürünleri getirmeye başladık’’ diye konuştu.

10 yıl içinde Türk boya pazarına 100'den fazla ürün sunduklarını kaydeden Küçükoğlu şunları söyledi: ‘‘Biz sektöre adım attığımız 1993 yılından 1997 yılına kadar medyada tanıtım yapmadık. Daha çok altyapı tanıtımları yaptık. Sektörün yüzde 90'ını yöneten profesyonellere gittik. Ürünlerimizi onlara tanıttık ve zemini hazırladık. 1997 yılından itibarende medyada reklamlara başladık. Biz 1997 yılından bu yana her yıl reklam ve tanıtımlara 4-5 milyon dolar harcıyoruz. Bu bütçe aynı şekilde devam edecek. Şu ana kadar Filli Boya reklamlarında 60'ın üzerinde ünlü kişiyle çalıştık. Şu anda bayilerimiz, müşterilerimiz birer Filli Boya fanatiği oldu. Bugün takım fanatikleri olduğu gibi Filli Boya fanatikleri de var.’’ Küçükoğlu, ‘‘Ekonomik krize girdiğimiz 2001 yılında biz inşaat boya sektöründe yüzde 18'lik pazar payına ulaşarak birinci sıraya yükseldik. Krizle birlikte bir çok sanayi kuruluşu faaliyetlerine son verirken, bizim ülkeye duyduğumuz güven başarımızını temelini oluşturdu’’ dedi.

2001 yılında bir dakika bile düşünmeden faaliyetlerine devam ettiklerini vurgulayan Küçükoğlu, bunun sonucunda pazarın en büyük oyuncularından biri olduğunu yineledi. Küçükoğlu, 2001 yılında inşaat boyaları pazarının yüzde 41.5 küçüldüğünü, Filli Boya'nın ise reel olarak yüzde 8 büyüdüğünü kaydetti. ‘‘İstanbul Pendik Kaynarca'da bulunan ve 10 senedir tüm boya üretimini gerçekleştirdiğimiz 24 bin metrekare büyüklüğündeki fabrikamız bundan böyle sadece Isı yalıtım alanında falayet gösterecek’’diye konuşan Küçükoğlu, tüm boya üretiminin bundan böyle yine Pendik'te inşaa ettikleri 49 bin metrekarelik kapalı alana sahip yeni fabrikada gerçekleşeceğini söyledi. Türkiye'ye güvenlerin bir göstergesi olarak kriz döneminde yatırım kararı aldıklarını söyleyen Küçükoğlu, ‘‘Biz 2000 yılının Kasım ayında yeni fabrikanın arazisini aldık. 2001'in Şubat ayında ise fabrikanın temelini attık. 103 bin metrekare alan üzerine kurulu 49 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamız 2004 Nisan'ın da itibaren faaliyete geçecek’’ dedi.

Yurtdışına da fabrika kuracağız
Kriz döneminde yatırım kararına o dönem herkezin tuhaf baktığını söyleyen Tayfun Küçükoğlu, ‘‘Biz 30 milyon dolarlık yatırımla kurduğumuz fabrikayı normal dönemde yapsaydık en az iki katı para ödemek zorunda kalırdık. Kriz döneminde işler düşünce herkez sadece iş olsun diye düşük maliyetlerle çalıştı. ’’dedi. Küçükoğlu, 2004 yılı başından itibaren yurtdışında da yatırım yapacaklarını kaydederek, yurtdışında kuracakları fabrikalar için bütçe ayırdıklarını kaydetti

Isı Yalıtım ile 2 milyar dolarlık tasarruf sağlanır
TSE tarafından Bina Isı Yalıtım'ın 2000 yılında devreye girmesiyle 3 yıldan bu yana ortakları Caporel tarafından geliştirilen Capatect Dış Cephe Isı Yalıtım sistemini Türkiye'de uyguladıklarını belirten Tayfun Küçükoğlu, ‘‘Bu alan için Pendik Kaynarca'daki eski fabrikamızı tamamen Isı yalıtım işine ayırdık ve Dalmaçyalı adıyla bu alanda üretim yapıyoruz’’ dedi.

Bina ısı yalıtımının Türkiye için milli bir dava olduğunu belirten Küçükoğlu, ‘‘Bugün Türkiye'de konutların ısıtılmasında 5 milyar dolarlık bir enerji harcanıyor. Biz Türkiye'de bulunan 16 milyon konuttan 10 milyonun dış cephe ısı yalıtımının yapılabileceğini düşünüyoruz. Bu da 1.5-2 milyar dolarlık bir enerji tasarrufu anlamına geliyor. Türkiye'de enerjinin ithalata dayalı olduğunu düşünürsek elde edilecek tasarrufun çok ciddi olacağı ortaya çıkıyor’’ dedi.

Almanya'da her yıl 40 milyon metrekare binaya ısı yalıtımın yapıldığını söyleyen Küçükoğlu, Türkiye'de ise bunun 1-2 milyon metrekare olduğunu ancak kısa sürede büyüyeceğini belirtti. Küçükoğlu, bu alanda eğitimler vererek pazar paylarını yüzde 40'a çıkartacaklarını belirterek, ‘‘Dalmaçyalı Dış Cephe Isı Yalıtım sistemiyle duvarlardan ısı geçişini önleyerek yüzde 50 enerji tasarufu sağlıyoruz. ’’ dedi.
Hürriyet

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Taklit Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 20 Kasım'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Aykut Köksal
Konuşmacılar:
Jale Erzen, Hasan Bülent Kahraman, Uğur Tanyeli

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz