reklam

17 Kasım 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Türk yurtdışı müteahhitlik sektörü 2.5 milyar dolara ulaştı 

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk yurtdışı müteahhitlik, mühendislik ve müşavirlik hizmetleri sektörünün 2.5 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Bakan Tüzmen, Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan düzenlediği basın toplantısında Türk yurtdışı müteahhitlik, mühendislik ve müşavirlik hizmetleri sektörünün 1 yıllık gerçekleşmelerini değerlendirdi. Sektörün 1990-1998 döneminde yaklaşık 3 milyar dolarlık yeni iş alma potansiyeline ulaşmasına rağmen 1999-2002 döneminde söz konusu miktarın 1 milyar dolar seviyelerine gerilediğini hatırlatan Bakan Tüzmen, alınan tedbirler neticesinde bugün itibariyle sektörün 2.5 milyar dolarlık rakamı yakaladığını, yılsonu hedefi olan 3 milyar dolara da ulaşılmasının beklendiğini söyledi. Tüzmen, sektörün 2005 yılı hedefinin ise 5 milyar dolar olduğunu sözlerine ekledi.

Hükümetin hayata geçirdiği komşu ve çevre ülkeler stratejisine Türk yurtdışı müteahhitlik, mühendislik ve müşavirlik hizmetleri sektörünün de yerleştirildiğini ifade eden Tüzmen, bu kapsamda 2003 yılında Irak, Suriye, Cezayır, Sudan, Mısır, Suudi Arabistan, Türkmenistan, İran ve Pakistan'a yoğun ziyaretler gerçekleştirdiklerini kaydetti. Tüzmen, sektör temsilcilerinin de katıldığı ziyaretlere 2004 yılında da devam edileceğini açıkladı. Tüzmen, 2003 yılında Türk yurtdışı müteahhitlik, mühendislik ve müşavirlik hizmetleri sektörünün Irak'ta üstlendiği projelerin toplam tutarının 230 milyon dolar olduğunu vurguladı.

Özdemir: 2003 gerçekten iyi bir yıl oldu

Toplantıda söz alan Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir ise sektörde 2002 yılında bir moral bozukluğunun hakim olduğunu, ancak 2003 yılının gerçek anlamda iyi bir yıl olarak nitelendirilebileceğini söyledi. Özdemir, sektöre yönelik açılan yeni pazarlarda ikili ilişkilerin önemli rol oynadığının altını çizdi.

Bakan Tüzmen açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Türk yurtdışı müteahhitlik, mühendislik ve müşavirlik hizmetleri sektörünün 2003 yılında Irak'ta üstlendiği projelerin toplam tutarın hedeflenen tutar olup olmadığını sorması üzerine Bakan Tüzmen, 230 milyon dolarlık rakamın hedeflerin altında kaldığını, savaş ortamının olmaması durumunda Irak'a yapılacak ihracat rakamının 3 milyar dolar olacağını, burada üstlenilenecek olan müteahhitlik hizmetlerinin tutarının ise 1.5 milyar doları bulabileceğini bildirdi. Tüzmen, bir başka soru üzerine de savaş nedeniyle Irak'a yönelik staretejilerini değiştirmek zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.

Irak'ta yeni bir Lübnan oluşuyor

Bakan Tüzmen, "Irak'ta Türk firmaları da hedef alınmaya başlandı. Bu konuda girişimleriniz oldu mu?" sorusu üzerine şunları söyledi.

"Bunlar açıkçası provakasyon. Münferit hadiseler oluyor. Bunlar son dönemdeki karar aşaması sırasında artmıştı, daha sonra duruldu. Biz bu kaos ortamının çıkmasını hiç istemedik. Türkiye olarak savaşı hiç istemedik, elimizden geleni yaptık, çünkü sonunun böyle olacağını biliyorduk. Burada bir düzen kurulması kolay değil. Orta Doğu'da bir vakum olduğu zaman, bu kolay kolay doldurulamaz. Orta Doğu'da dengeler çok farklıdır. Bu kaos ortamı devam ettiği sürece bize kadar taşan hadiselerin olması muhtemeldir. Orada; eğitimsiz, sağlıksız, 30 senedir bombalanan çocukların ilerde hangi iş kolunda başarılı olacağını düşünüyorsunuz. Üstelik bir de parasız ve fakir bunlar. Bunlar, bütün dünyaya tehdit unsuru olabilirler. Bütün fakir ülkeler de bir tehdit unsuru olabilir. Amacımız burada hem bir güvenlik kuşağı oluşturmak, hem o insanların gelir seviyelerini hem de Türkiye'nin gelir seviyesini yükseltmek. Komşumuzda yeni bir Lübnan oluşuyor. Buna kendimizi hazırlamamız lazım. 20-30 senedir Lübnan'da Beyrut'ta huzur yok. Bu bölgede kişi başına düşen geliri yükseltmedikçe bölge huzura kavuşmayacaktır. Biz bunu söylemeye çalıştık. Bunun da tek sihirli formulü var; buraya iş, mal ve hizmet ticaretinin ve bu ülkelerdeki yatırımların artırılması, bu şekilde GSMH'nin artırılması. Ama bizim açımızdan en güzel çözüm şekli, bölgenin huzurlu olması başkalarının işine gelmiyor".
Dünya

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Taklit Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 20 Kasım'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Aykut Köksal
Konuşmacılar:
Jale Erzen, Hasan Bülent Kahraman, Uğur Tanyeli

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz