reklam

19 Kasım 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Bu seneki Kraliyet Altın Madalyası Rafael Moneo'nun 

Kraliyet Altın Madalya'sını kazanan İspanyol Mimar Rafael Moneo, 12 Kasım 2003'de RIBA'da ödüllendirildi.

Kraliyet Altın Madalya'sı Kraliçe'nin onayı ve hayat boyu çalışmaların değerlendirilmesiyle her sene, mimarlık üzerindeki etkisi uluslararası yankılar uyandıran kişi veya kişilere veriliyor. Daha önce bu ödülü kazananlar arasında, Le Corbusier (1953), Sir Giles Gilbert Scott (1925), Frank Gehry (2000) ve Archigram (2002) sayılabilir.

RIBA eski başkanı ve şu anda Uluslararası Komite'sinin yürütücülüğünü yapan Paul Hyett'in başkanlığında toplanan jüri, Sir Terry Farrell, Piers Gough, Eva Jiricna, Lord Rogers of Riverside, Rick Mather ve Mohsen Mostafavi ile birlikte bu seneki ödülü İspanyol Mimar Rafael Moneo'ya verdi.

1937'de Navarra'nın Tudela kasabasında doğan Rafael Moneo'nun çalışmaları 40 yıla yayılmaktadır. İspanya'da üretken bir mimar olan Moneo denizaşırı ülkelerde de bir çok projeye imza atmıştır. Moneo'nun kariyeri, teorik ve pratikte yapılan çalışmaların bütününden oluşur.

Tasarımları arasında; Thyssen-Bornemisza Müzesi, Madrid; Massachusetts Wellesley College'de Davis Sanat Müzesi; Modern Sanat Müzesi, Stockholm; Kursaal Oditoryum ve Kongre Salonu, San Sebastián; Houston'da Güzel Sanatlar Müzesi için Audrey Jones Beck Binası, ve Los Angeles'da Our Lady of the Angels Katedrali olan Moneo'nun, şu anda inşaatı sürmekte olan projeleri arasında, Beyrut'taki pazar, Prado Müzesi Ek Binası ve Madrid'deki yeni Anne ve Çocuk Hastahanesi bulunuyor.

Rafael Moneo Madrid ve Barcelona'da Escuela Yüksek Teknik Okulu'nda eğitmenlik yaptı ve 1985'de "Harvard University Graduate School of Design" Mimarlık Bölümü Başkanlığı ile görevlendirildi, 1990'a kadar bunu sürdürdü. 1991'de Harvard'da Josep Lluís Sert Mimarlık Profesörü ünvanını aldı ve halen aynı yerde hocalık yapmaya devam ediyor.

Teknolojinin mimarlıktaki rolü üzerine yapılan çeşitli tartışmaları şu an için bir kenara bırakarak; Rafael Moneo'nun, son zamanlardaki mimari çabanın, en zeki ve söylediği anlaşılan uygulayıcılarından biri olduğu reddedilemez. Çoğu çalışmaları mimari düşünce ile ilgili kişisel tutkusunu ve bunu yansıtan ruh halini gösterse bile basit üslüba ilişkin sınıflandırmaya karşı geliyor.

"Bugün, mimarlığı sadece anlık olma ve hareket ile bağlantılı olarak düşünmeyi isteyenler var ama benim düşünceme göre mimarlığın çabası belli bir dayanıklılığı sağlamak olmalıdır. Teknolojiyi, ideolojik veya teknik olarak istismar edenler, kasıtlı form seçimi duygusunu engellemeye çalışıyorlar. Amaçları ve anlamları karıştırıyorlar. Ben tabiiki teknolojiyle ilgiliyim ama mimari amaçların hizmetinde olmak kaydıyla."
Jose Rafael Moneo

Rafael Moneo Pritzker Ödülü (1996) ve Uluslararası Mimarlar Birliği'nin Altın Madalyası dahil birçok uluslararası ödüle ve onursal dereceye sahiptir. Moneo, rönesans mimarına dair düşüncemize en yakın simge - öğretmen, teorisyen, eleştirmen ve sanat üzerine ciddi bir bilgiye sahip. Onun çalışmaları sadece göze zevk vermekle kalmaz, düşünmeye kışkırtır.
Arkitera

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz