reklam

10 Aralık 2003 Çarşamba 
Ana Sayfa > Haberler

Büyükşehir sınırlarının büyümesi kime yarar?

Hükümet önceki gün 28 Mart'taki yerel seçimlere yönelik önemli bir atak yaptı ve Büyükşehir belediyelerinin sınırlarını yerel seçimlerden önce genişletmek için harekete geçti. Meclis'te bekleyen yasa önerisi İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. İstanbul ve İzmit'te Büyükşehir Belediye başkanlarının görev alanlarını coğrafi sınırlarla eş tutan öneriye göre birçok büyük ilçede seçmen Büyükşehir seçimine katılacak.

Bu durum İzmir'i nasıl etkileyecek? İzmir'de 9 metropol ilçe üzerinden yapılan hesaplara yeni ilçelerin katılmasıyla birlikte kuşkusuz yeni hesaplar da eklenecek.

Anketlere ve çevremize baktığımızda CHP'nin, Türkiye genelinde büyük bir kampanya başlatıp kendini doğru ifade edememesi durumunda, 3 Kasım 2002'deki sonucu yakalamasına imkansız gözü ile bakılırken, Ankara ve İstanbul'u almasına kesin gözü ile bakılan AKP'nin, kazanması zor görünen İzmir ve İzmit gibi illerde yeni varoş atağını gerçekleştirmesi ile güç kazanabileceği bildiriliyor.

Göçle geldikleri büyük kentte büyük sorunlar yaşayanlar, hatta henüz kendilerini ait hissetmeyenler geçen seçimde Türkiye genelinde AKP'nin, İzmir özelinde ise Genç Parti'nin oy kaynağını oluşturmuştu. Yani bir tür tepki oyları bir araya gelmişti bu partilerde. Şimdiki yasa değişikliği ile Büyükşehir sınırlarının daha da büyümesinin AKP'ye yarayabileceği iddiası hakim.

Önceki gün İçişleri Komisyonu'nda kabul edilen teklif yasalaşırsa, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sınırları Torbalı'dan, Urla'ya, Aliağa'dan Kemalpaşa'ya kadar genişleyecek. Komisyondaki CHP'li üyeler düzenlemenin 28 Mart seçimleri sonrasına bırakılmasını istediklerine göre, onlar da durumun sosyo-politik bir gerçek olarak AKP'ye yarayabileceğini düşünüyorlar.

Her ne kadar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve 28 Mart'ın favorisi Ahmet Piriştina, uygulamayı 50 kilometrelik yarı çap sınırlaması dışında doğru bir karar olarak yorumluyorsa da, kişisel kanaatimiz bu uygulamanın aslında CHP'yi ve CHP'li adayları sevindirmemesi gerektiği yönünde. Büyükşehir için ilk kez oy kullanacak olan bir seçmenin “kasabama daha çok yatırım, bölgeme daha çok para gelecek' düşüncesiyle iktidar partisini tercih etmesine pek de şaşırmamak gerek.

Durumun ayrıca Büyükşehir Belediye başkanlarının işini ne kadar zorlaştıracağı da başka bir sorun. Bu yasanın parlamentodan geçiş sürecini yine bu sütunda tartışacağız...
Akşam - Nedim Atilla

 

Aralık 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Günkut Akın 16 Aralık 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Günkut Akın hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendisine soru sormak için tıklayın. 

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz