reklam

29 Ocak 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

'Dört halat kopsa da köprüde tehlike yok'

Boğaziçi Köprüsü'nün güvenliği tartışması büyüyor. Yetkililer, 'Kimse korkmasın' diyor ama bazı bilim adamları daha 'temkinli' konuşuyor

Boğaziçi Köprüsü'nde fırtına nedeniyle halat kopunca, dün yetkililer basının karşısına çıktı ve ortak bir dille "Köprü sağlam, endişe etmeyin" mesajı verdi. "Dört halat kopsa bile tehlike yok" diyen yetkililer, rüzgârın hızı 120 kilometreyi aşınca köprünün kapatılacağını açıkladı.

Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'ndeki toplantıda konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan, 23 Ocak'ta rüzgârın saatteki hızının 120 kilometreye ulaşması ve sıcaklığın eksi 5 dereceye düşmesi nedeniyle askı halatının yerinden kurtulduğunu söyledi.

Bir askı halatının fonksiyon dışı kalmasının köprünün güvenliği açısından risk taşımadığını söyleyen Erbakan, "Taban plakasının yırtılması, özellikle çelik malzemelerde görülen yorulma nedeniyle meydana geldi. Onarılarak orijinal dizayn şartlarına getirilmesi mümkün olduğundan endişe duyulmasına gerek yok" dedi.

Köprünün gerek projelendirme ve tasarımında, gerekse açıldığı tarihten bu yana gözlenen davranışlarında hiçbir hata ve yapı güvenliğini tehlikeye sokacak bir arıza ile eksikliğin bulunmadığını belirten Erbakan, "İstanbullular Boğaziçi Köprüsü'nü hiçbir kaygı ve korkuya kapılmadan güvenle kullanabilirler" diye konuştu.

Köprünün 10 - 15 yıllık periyotlar içinde davranış kontrolü ve teknik denetimlerinin yapıldığını söyleyen Erbakan, şöyle devam etti:

Onarıma başlandı
"Yerinden kurtulan askı halatının yırttığı taban sacındaki hasarın onarılması çalışmalarına başlandı. Bu hasarın orijinal dizayn ve şartlarında onarılması çalışmaları, önümüzdeki günlerde tamamlanacaktır. Bu kapsamda, köprünün uzun halatlarının bağlandığı taban saçlarında süpersonik ölçümleme denilen hassas ve prezisyon test ve deneylerine başlandı. Gerekli olması halinde plakalar yorulma şartlarına göre takviye edilecektir."

AKP Trabzon Milletvekili ve eski Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Numanoğlu ise simülasyonla 4 halatı daha kopardıklarını belirterek, "Köprünün karşılıklı 4 halatı kopsa bile tehlike yok. Ayrıca üzerindeki trafiği azaltmak da gerekmez" şeklinde konuştu.

Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Cahit Turhan da, köprünün 162.5 kilometrelik rüzgâr hızına göre dizayn edildiğini belirterek, şunları söyledi: "Ağır vasıtalar geçerken prensip olarak 120 km. hızdaki rüzgâr yüküne köprünün kapatılması kararı alındı. Bugüne kadar köprü böyle bir rüzgâr yüküne maruz kalmadığı için kapatılmadı. Ancak 22 Ocak gecesi ölçüm cihazımız rüzgâr hızını 122,3 km. ölçtü. Köprü trafiğe kapatılmadı zaten üzerinde tek tük araç geçiyordu. Ancak bundan sonra rüzgârın hızı saatte 120 kilometreye eriştiğinde prensip olarak karar alıp kaparıtırız."

Deprem mühendisliği uzmanı olarak toplantıya katılan Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Erdik ve Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu ile İTÜ'den Yücel Odabaş da korkulacak herhangi bir şey olmadığını söyledi.

Japon uzman: Köprü emniyetli
KarayollarI 17. Bölge Müdürlüğü'ndeki toplantıya asma köprü uzmanı Uno Nayomon da katıldı.Boğaziçi Köprüsü'nde inceleme yaptığını belirten Japon uzman şöyle konuştu:

"Köprü tablesi içerisinde herhangi bir hasar yok. Köprü askı halatının arızası dışında bir sorun olmadığını düşünüyorum. Köprü sağlam ve halatın yerinden çıkması rüzgâr nedeniyle olmuştur. Askı halatı rüzgârda sağa ve sola savrulduğundan kopmuştur. Boğaziçi Köprüsü, Severn Köprüsü'nden çok daha emniyetlidir. Ancak çelik yüzeylerde kısmı korezyonlar gördüm. Bu bölümlerin boyanması gerekiyor. Onarım ve bakıma önem verilmeli."

Japon uzman Nayomon, gazetecilerin sorusu üzerine askı halatını yenilemenin en güvenlisi olduğunu söyledi.

'Yırtılmanın nedeni rüzgâr'
Köprüdekİ arıza nedeniyle eleştiren proje sorumlusu İngiliz William Brown da toplantıya telekonferansla katıldı. Yırtılmanın rüzgâr ve kar nedeniyle meydana geldiğini söyleyen Brown, köprüdeki rüzgâr titreşimini azaltan dantellerin artırılacağını açıkladı. Yaptığı iki köprünün yıkıldığı ve Kraliyet Raporu'nda sorumlu tutulduğuna yolundaki soruya ise eski asistanı Harun Hantul yanıtladı. Hantul, görevini tam olarak yerine getiremediği için Brown'a verilen olumsuz Kraliyet Raporu'nun sadece evrak eksikliğinden kaynaklandığını iddia etti.

'Röntgenle incelenmeli'
• Prof. Dr. Hasan Boduroğlu: Halat aşırı yükleme nedeniyle kopmuş olabilir. Boğaziçi Köprüsü'nün ikizi olan Bristol'daki Severn Köprüsü'nün de aşırı yükleme nedeniyle kabloları koptu ve tüm kablo uçları yenilendi. Bizim köprüde de çıplak göz ve ultrason yerine, röntgen sistem uygulanmalıdır.
• Prof. Dr. Erdoğan Uzgüder: Yeterli aralıklarla denetim yapılsaydı, bu sorunlar yaşanmazdı. Severn Köprüsü'nde gereken tadilat yapıldı, tüm askı bağlantıları kabloları değiştirildi. Çatlakları öğrenip üzerinde çalışmak gerekli.
• İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe: Bir plakada oluşan bir problemin, büyük bir faciaya neden olacağını söylemek, acele verilmiş bir karar olur. Ancak diğer bağlantı kablolarında ve plakalarında çatlak olmaması, yeni bir çatlak ve kopmanın olmayacağı anlamına gelmemelidir.

'Bir halat daha koparsa kapanmalı'
BoĞazİçİ Köprüsü inşa edildiği dönemde Amerikan 'Amman Whitney' şirketinin Ortadoğu Temsilcisi olan Yüksek Mimar - Mühendis Orhan Erdil, 1981 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'i uyardıklarını, ancak yetkililerin, "Biz köprü yapmasını biliyoruz" yanıtıyla karşılaştıklarını kaydetti. Erdil, şunları söyledi: "O zaman herkes bu plana karşı çıktı, ama İngiliz firma ve Türkiye temsilcisi herkesi yanlış yönlendirdi. Köprünün mutlaka röntgeni çekilmeli ve bir halat daha koparsa köprüyü mutlaka kapatmalı."
Milliyet - Ümran Avcı

 

Ocak 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Mustafa Kemal Abadan 
26 Kasım 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Mustafa Kemal Abadan hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz