reklam

14 Eylül 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Mevlana Müzesi hakkındaki gerçekler

Konya Müzeler Müdürü olan Erdoğan Erol’un yazdığı, ‘Mevlana’nın Hayatı, Eserleri ve Mevlana Müzesi’ isimli kitap, Mevlana ve Müze hakkında bilinmeyen veya yanlış bilinen pek çok konuya açıklık getirdi.

35 yıllık meslek hayatının önemli bölümünü Mevlana Müzesi’nde görev yaparak geçiren ve hâlen Konya Müzeler Müdürü olan Erdoğan Erol, mesleki birikimini aktardığı ‘Mevlana’nın Hayatı, Eserleri ve Mevlana Müzesi’ isimli bir kitap yazdı. Erol’un kitapta yr verdiği araştırmalarına göre, Mevlana Müzesi’nin Semahane Bölümü’nün Kanuni Sultan Süleyman döneminde değil, oğlu 2.Selim zamanında yapıldığı ortaya çıktı.

Erol, Mevlana ve Müze hakkında en doğru kaynaktan bilgi sahibi olmak isteyenler için hazırladığını belirttiği kitabında, bilinmeyenlerle dolu olan Mevlana Müzesi’nin sırlarına ışık tutmaya çalışıyor.

Türbe ve Çevresi Mezarlıkmış
Kitabın “Müzenin Bahçeleri” bölümünde, Mevlevilik’te ölen kişiye (göçtü), mezarlıklara (susanlar yurdu), cenazeyi defnetme işine ise (sırlamak) denildiğini ifade eden Erol, Mevlana Müzesi’nin bulunduğu yer ve çevresinin, 695 yıl 7 ay 29 gün mezarlık olarak kullanıldığını belirtiyor.

Zaman içinde, müzenin iç bölümünde yapılan çalışmalarda bile çok sayıda mezara rastlandığını vurgulayan Erol, kitabında, “Mevlana’nın babası Bahaeddin Veled’in 1231 tarihinde vefat ettiği günden, dergahın müze olarak teslim alındığı tarihe kadar defin yapıldığını düşünürsek, aradan geçen bunca süre boyunca dergahın içinde ve dışında bulunan mezarlıklara kaç defin yapıldığını tahmin bile edemeyiz. Müze ve çevresindeki alan tamamen mezarlıkmış. Yeni bir bina yapılacağı zaman, bölgede bulunan mezarlar nakil bile edilmemiş” ifadesine yer verdi.

Kanuni Değil Oğlu Yaptırmış
Bugüne kadar, ünlü yeşil kubbenin altında yer alan, dergahın Semahane bölümü ve Mescit’in, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırıldığının sanıldığını belirten Erol, “Semahane’nin ne zaman yapıldığını ortaya çıkarmak için, kapsamlı araştırma yapıldı. Alt zeminde bulunan ahşap hatıllardan alınan numunelere, ABD’nin Cornel Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peterjan Kuniholm tarafından ahşap tarihlemesi yapıldı. Yapılan değerlendirmede ahşapların kesim tarihlerinin 1571 yılı olduğu belirlendi. Kanuni’nin ölümü ise 1566’dır. Bu sonuçlar bize, Semahane ve Mescit’in Kanuni döneminde değil oğlu 2. Selim zamanında yapıldığı gösteriyor” diye konuştu.

Kriptı Bölmesine Girilemiyor
Mevlana Türbesi’nin, Gıyaseddin Keyhüsrev’in kızı Gürcü Hatun tarafından 160 bin dirhem karşılığında Tebrizli Mimar Bedreddin’e yaptırıldığının bilindiğini belirten Erol, “Ancak, Mevlana Müzesi ile ilgili halen bilenmeyen çok şey var. Selçuklu tipinde yapılan türbenin altında bir mahzen, mahzenin içinde (kripto) olarak tabir edilen özel bir bölme var. Bu kriptoda ise Mevlana ve oğlu Sultan Veled’in naaşı bulunuyor. Merdivenlerin sonunda bulunan mahzende yer alan kriptonun kapısı, önüne yapılan bir duvarla kapatılmıştır. Kapısı duvarla örülü olduğu için Mevlana’nın naaşının bulunduğu özel bölmeye giremiyoruz. Bu nedenle kriptonun ve giriş kapısının mimari özellikleri hakkında bilgi sahibi değiliz” diye kaydetti.
NTVMSNBC

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

UIA 2005 İstanbul Kongresi

01 - 11 Temmuz 2005 İstanbul, Türkiye

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz