reklam

İnsan-Araç Sisteminin Boyutsal Özellikleri
Malzeme Dosyası > Ofis Mobilyaları > Genel Özellikleri

Insan - araç sisteminin ergonomik olması insan sağlığı ve işteki verim açısından çok önemlidir. Insanların antropometrik özellikleri birbirlerinden çok farklıdır. Bu yüzden her sistemin farklı boyutsal gereksinimleri vardır. Bu gereksinmelerin karşılanabilmesi için yüksekliği ayarlanabilen masa ve sandalye, dönebilen, düşeyde açısı ve yüksekliği ayarlanabilen monitör, açısı ayarlanabilen hareketli klavye kullanılmalıdır.

Konfor, sağlık ve güvenlik açısından yüksekliği ayarlanabilen masalar (erkekler için 635-787mm arasında ayarlanabilir, kadınlar için 584-737mm arasında ayarlanabilir), ya da sabit yükseklikte masa (erkekler için 720mm, kadınlar için 660mm) ile yüksekliği 400-483mm arasında ayarlanabilen sandalyeler kullanılmalıdır. Yüksekliği 584-737mm arasında ayarlanabilen masalar ve yüksekliği 356-483mm arasında ayarlanabilen sandalyeler herkesin kullanılabileceği standart boyutlara sahiptir. Sabit yükseklikteki standart masa 720mm'dir. Bu masada da hareketli (584-720mm arasında) klavye bölümü gereklidir. Klavye bölümünde hem klavye hemde mouse için yeterli alan olmalıdır. Masa başında oturup bilgisayarla çalışan kişi bu boyutlara ve bu özelliklere sahip araçları kullanıyorsa ayaklarının desteklenmesi gerekmemektedir.

Masanın çalışma yüzeyi kişinin dirseğinden daha yukarıda olmamalıdır. El ve önkol düz bir çizgide durmalıdır. Dirseğin açısı 70°-135°arasında olmalıdır. Bunlara dikkat edilmezse bilekte ciddi rahatsızlıklar görülebilir (Carpal Tunnel Sendromu). Özelikle mouse kullanan kişilerin çalışırken sık sık kısa süreli molalar vererek dinlenmeleri gereklidir.

 

 

 

 

 

 

 

Ofis Mobilyaları

Platform

"Deprem Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 02 Ekim'de İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Sinan Şener
Konuşmacılar: Murat Balamir,
Korhan Gümüş, Handan D.Türkoğlu
Alper Ünlü

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz