reklam

Uygulamada dikkat edilmesi gereken hususlar
Malzeme Dosyası > Zemin Kaplamaları

Malzemenin Depolanması:
Tuğlalar naylon ambalajlı paletlerde veya kapalı kutularda kullanıma sunulmaktadır. Fabrikada paletler forklift yardımı ile yüklenir ve kullanım yerinde forklift veya vinç yardımı ile indirilir. Palet içindeki malzeme, işçilik sırasında elle veya el arabasıyla şantiye içerisinde sevk edilebilir. Tuğlalar taşınırken hassas davranılmalı ve köşe kırılmalarına engel olmak için düzgün istiflenmelidir.

Uygulamada Kullanılan Aletler:
Taban tuğla için kullanılan aletler ; çırpı ipi, terazi, plastik tokmak, keski ,mala, derz malası, mastar, spiral makinası, kompaktör.

Temizlik, Hava Koşulları ve Diğer Hususlar:
- Tuğlaların kesilmesi gerekiyorsa, kumun üzerinde ya da yumuşak bir zeminde , keski veya elmas bıçaklı spiral yardımı ile kesilmelidir.

- Fırınlama esnasında , toprağın doğal yapısından dolayı tuğlalarda ton farklılıkları görülebilir. Bu nedenle, tuğla duvar örümü sırasında bu ton farklılıklarını engelleyebilmek için, farklı paletlerden tuğla alınarak örüm yapılmalıdır.

- Uygulamadan sonra tuğla yüzeyine boya, vernik, sirke, tuz ruhu vb. malzemeler sürülmemelidir.

- Tuğla uygulamalarında Işıklar tarafından tavsiye edilen usta ekipleriyle çalışılmalıdır.

- Taban tuğla uygulamasından önce uygulama alanının kullanım amacına göre zemin etüdü iyi yapılmalıdır. Gevşek zeminler 10-15 cm blokaj üzerine 10-15 cm grobetonla güçlendirilmeli ve su drenajı için gerekli eğim verilmelidir.

- Uygulama alanı bordür elemanları kullanılarak çerçeveye alınırken tuğla ölçülerini de dikkate almak gerekir.

- Bordür, kanal, basamak, havuz kenarı ve direk dibi elemanları harçlı ve 1 cm derzli uygulanmalıdır.

 

- Derzlerden taşan harçlar mala yardımı ile bulaştırmadan alınmalıdır.

 

 

 

- Derz malası ile derzlere şekil verilmelidir.

 

 

 

- Çerçeveye alınan alana 5 cm kalınlığında kum serilmeli ve bir kompaktör yardımıyla 3-4 pas yapılarak sıkıştırılmalıdır. ( Sıkıştırılmış kalınlık 3 cm olacak şekilde )

 

 

- Sıkışmış kum düzgün bir mastar yardımıyla mastarlanmalı ve derz doğrultularını tutturabilmek amacıyla kılavuz ipler çekilmelidir.

 

 

- Sıkışmış kum üzerine istenilen örgüyle döşeme yapılır. (Trafik yükü alan uygulamalarda yüke göre 45 – 90 derecelik balıksırtı örgü tercih edilmelidir.)

- Döşeme yapılırken tuğlalar arasında 2-3 mm boşluk bırakılmalıdır. Ayrıca örümün düzgün olabilmesi için kılavuz iplere uyulmalıdır.

- Örüm esnasında tuğlanın kesilmesi gereken yerlerde, bir spiral yardımıyla tuğlanın yüzeyinde 2-3 mm’lik bir yiv oluşturulmalı ve tuğla kum üzerine yatırılarak geniş ağızlı bir k

 

 

- Örüm işlemi bittikten sonra derz aralarına ince elenmiş temiz kum serilmeli ve derz aralarına girmesi sağlanmalıdır.

 

 

 

- Daha sonra lastik tabanlı bir kompaktörle tuğla yüzeyinden 3-4 pas geçmeli ve oturan derzler yeniden kumla doldurulmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Uygulama alanı bir süpürge yardımıyla iyice süpürülmeli ve derzlerin aralarına tamamen kum dolması sağlanmalıdır.

 

Zemin Kaplamaları

Platform

"Mimarlık Meslek Yasası" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 04 Mart'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Umut İnan
Konuşmacılar:
Ratip Kansu, Hakkı Önel, Aslı Özbay, Salih Zeki Pekin

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz