reklam

Proje Hakkında 
Proje
> Peter Kulka - Robert Bosch Evi

Robert Bosch Evi’nin Mimarisi Üzerine Görüşler
Konsept, eskiyle yeninin karşılıklı söyleşisi üzerine kurulu; ana kütleden bağımsız bir merdiven sayesinde iki ayrı platformla bağlanan villa ve yeşil alan, yeni yapı ve bahçe.

Teras ve merdivenlerin üzerinden yapının içine girerek en alt kottaki bahçe platformuna kadar süzülen dış mekan, siyah granit ve binanın tümünü kaplayan koyu renkte bir kaplamayla iyice vurgulanmış.

Üç ayrı platform şeklinde tasarlanmış yeni yapı, röper noktası olarak ana merdivenin etrafında konumlanarak heykelsi bir yapı gövdesi oluşturulmuş.

Katlar, bir sandviçi andırır gibi, sırasıyla kütle-saydam yüzey-kütle şeklinde biraraya getirilmiş.

Farklı fonkisyonları barındırması itibariyle oluşan bu katmanlaşma, yarattığı farklılaşmanın yanı sıra çevredeki kırsal ve kentsel doku arasındaki uyumu da sağlamış. Yapı kütlesini oluşturan bu üç platforma üç ayrı fonksiyon yerleştirilmiş. Biri, arsayla bütünleşmiş Robert Bosch Vakfı’nın bulunduğu bahçe katı, diğeri dünyanın dört bir yanından gelecek olan Bosch yöneticilerini ağırlamak üzere tasarlanmış ve adeta gökyüzüne doğru süzülen üst kat ve bu iki kat arasında çözümlenmiş açık rekrasyon alanlarının bulunduğu giriş kat.

Giriş katındaki mekansal kurguyu etkilememesi için, öngerilmeli beton kullanılarak üst katın uzun bir konsol şeklinde uygulanmasına olanak sağlanmış.
Binanın, Altın Oran, 2:1 oranına göre çeşitlenen farklı kotlardaki teras kısımları, demir kaplı panellerle giydirilmiş ve bu panellerin arasına döşemeden tavana kadar yükselen hareketli cam cephe elemanları yerleştirilmiş.

Arsa konumunun özgünlüğü, villa, kent ve peyzaj üçlüğünün vurgulandığı bir cephe görünüşünün yaratılmasına olanak sağlamakta. Şeffaf ve yarı şeffaf katmanlardan oluşan cephe, ışık ve yansıma kırıcılar arasında yaratılan hareketlilik, aynı zamanda yapı fiziği gereksinimlerinin tasarımda yerine getirilmesini sağlamış. Üst kat boyunca dönen balkon, biri dışarıdaki hareketli ışık kırıcılar diğeri ise iç kısımdaki şeffaflık olmak üzere iki cam yüzey tarafından sarılmış.

Kapamak ve açmak ve üst üste koymak; kullanım ve yerleşim sayesinde gece gündüz değişim gösteren bir cephe resmi yaratılmış.

Yapının metal-cam karışımı dış görünüşüne karşın, iç mekanda beyaz, kırmızı, kiraz renkte ahşap giydirilmiş duvarlar, rengarenk zeminler ve mobilyalar, füme akustik paneller, şeffaf ve yarı şeffaf duvar yüzeyleri arasında geçişler sağlanmış.

Ana merdiven etrafında cömertce yerleştirilmiş, farklı büyüklüklerdeki fuayeler, farklı ışık oyunları yaratılarak dış mekana açılmış ve bu sayede villa, yeşil alan, kentsel ve kırsal alan arasında bir akıcılık sağlanmış.

Aynı zamanda konferans salonunun bir uzantısı şeklinde hizmet veren üst kattaki fuaye, yerden tavana kadar yükselen ve katlanabilen büyük kapılar sayesinde konferans salonuna bağlanmış.

Eski meyve bahçesinin bulunduğu alt kottaki bahçe platformu, yeşil alanlarla ve Bernar Venet’e ait çelik bir heykelle canlandırılmış. Tepelerden oluşan Stuttgart’ın peyzajına karşın inişli-çıkışlı tasarlanmış yeşil alan ve sanatsal bir kurgu olarak heykel birlikteliğiyle yapı, bulunduğu arsaya ve ait olduğu doğal çevreye büyük bir uyum sağlamakta.

» Projeye ait fotoğrafları görmek için tıklayın. 

Robert Bosch Evi

Endüstri ürünleri, moda, sahne dekoru tasarımcıları ve grafikerler tasarım dünyasındaki sorunlarını ve görüşlerini Tasarımcılar forumunda dile getirebilirler.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz