reklam

Mercek Altında
Sanat

ARKADİA - Suzy Hug-Levy


17 Ocak-10 Şubat 2001 tarihleri arasında Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde

Bahçemin yanındaki arsayı dikenli tellerle çevirebilmek için çamımı, defneni, mimozamızı kestiler.
Bahçemin ortasına koca bir ağacın gövdesini attılar. Kendime dikenli tellein arasından göğe doğru bir yol yaptım.
İnsan ve doğa birleşti, kaybolduk.
Ne kadar kararsa da, yeryüzü tek cennetimiz.
Yerçekiminden ne kadar kurtulsak da, düşlerimiz bu dünyaya ait.
Suzy Hug-Levy


Arkadia mitolojide Tanrı Pan'ın ülkesi, etrafı dağlarla çevrili bir vadi, doğa tanrısının yaşadığı insan eli değmemiş, benzersiz güzellikte doğal, saf bir cennet. Eski çağlarda insanlar, ölümün dünyasını ya da cehennemi yer altında karanlıklar ülkesine yakıştırmışlar, yaşamı ya da cenneti ise dünyanın bilinen bir coğrafyasında, doğanın kucağında ve doğanın bir nimeti olarak düşünmüşler. Eski insanlar cenneti yeryüzünün dışında bir yerlerde aramamışlar. Doğanın onlara gerçek cenneti sunduğuna/sunabileceğine inanmışlar. İnsanaoğlu doğayla giriştiği büyük rekabet ve mücadele içinde doğanın gerçek cennetinden uzaklaşıp sonsuz mutluluk arayışları için soyut bir cennet düşüncesine yönelirken yeryüzünde kendi "gerçek" cennetini kendi eliyle yaratmış.
Suzy Hug-Levy, Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde Arkadia'dan bu yana "yeryüzü cenneti" nin dramını, kurguladığı cennet sahneleri ile yeniden anlamlandırıyor, sorguluyor.

Suzy Hug-Levy yaklaşık 20 yıldır farklı malzeme ve araçlar kullanmasına rağmen onu sadece heykeltraş veya performans sanatçısı diyemeyiz. Bu sergide de ön plana çıkan mekanı kullanma tarzı bir sahneleme havası yaratıyor. Işığın kullanılması ile masalsı cennet bahçeleri dört duvara yansıyan gölgeleriyle daha da büyüleyici hale geliyor. Sergilenen eserlerin arasında dolaşırken izleyicinin gölgesi de sergilenen yapıtları değiştiriyor ve hareket getiriyor.
Kurşundan kuşlarının tüm ağırlığına karşın onları tüylerle ve asılış biçimleriyle öyle hafifleştirmiş ki onların öylece havada asılı kalmadıklarını, uçuştuğunu hayal edebiliyoruz. Ağaçların tüm mekanı kaplaması, yer yer asılması ve gölgeleriyle uzun bir zaman bellekten çıkmayacaktır.

Sergide yer alan pleksi kıvrılmış çubuklar da ultraviole neon ışığı altında karanlıkta ışık saçan cennet çiçekleri.
Video performansında da yine ışık yansımalarından faydalanarak bize yeryüzündeki cenneti görmemizi sağlıyor.

Suzy Hug-Levy bizimle kendi cennetini paylaştığı için ona teşekkür ediyoruz.

Suzy Hug-Levy hakkında
1987 yılından sonra grup sergilerine eserler vermeye başlayan Suzy Hug-Levy ilk kişisel sergisini 1991 yılında Galeri Baraz'da düzenledi, aynı yıl yurt dışında Washington D.C.'de Peters International Art Galeri'de sergiye davet edildi. 1992'de "Fındıksuyu Çevre Düzenlemesi", 1993'de Günümüz Sanatçıları başarı ödülünü aldı. Aynı yıl Kilyos'da "Melek Kanatları" performansını gerçekleştirdi. Sanatçı 1993-94-95 yıllarında Fransa'da Jeune Peinture (Paris), Salon de Montrouge (Paris) sergilerine katıldı. 1996'da Budapeşte 4.Uluslararası Heykel Desenleri Bienali'ne davet edildi. 1996'da ABD'de San Francisco Modern Sanatlar Müzesi'nde düzenlenen "Çevre Tasarımları Forumu"na katıldı ve 1997'de Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde "İçindeki" adlı performans ve yerleştirmelerini gerçekleştirdi. Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen Sharjah Bienal'ine davet edildi ve başarı ödülünü aldı. 2000 yılında Sanat Kurumu tarafından heykel dalında yılın sanatçısı ödülüne layık görüldü. Eylül 2001'de Tokyo'da yapıtlarını sergileyecek. Sanatçının giysi heykelleri, Global Art Center, Washington'da sergilenmektedir.

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz