reklam

Mercek Altında
Sanat

 

Hüseyin Özinal "Adsız" Resim Sergisi
Emlak Sanat Galerisi  10 Mayıs - 26 Mayıs 2001

1961 Kıbrıs doğumlu Hüseyin Özinal, 1986 yılında Marmara Üniversitesi A.E.F. Resim Bölümü'nden mezun oldu. Bugüne kadar çeşitli karma sergilere katılan sanatçının beşinci kişisel sergisi 10 Mayıs 2001 tarihinde Emlak Bankası İstanbul Sanat Galerisi'nde açılıyor.

Bütün dürtüler, bütün duygular, bütün savunma biçimleri, onlara zihinsel hayat kazandıran ve amaçlarını gösteren fantazilerde yaşantılanırlar. Davranışlar, gerçekçi algı ve rasyonel düşünceyle harekete geçmez, bilinçdışı çocuksu fantaziler tarafından yönetilirler. Aktarımın karakterini belirleyen fantaziler sadee nesneleri değil, benliğin, bedenin ve zihnin parçalarını da içerebilirler. Bu bilinçdışı fantaziler dolayımında, insan kendi fikirlerini, anılarını, korkularını ve arzularını, kendi içinde yer alan, kişiliğe bürünmüş varlıklar olarak görür. Bu içsel nesneler sonradan "öteki"ne yansıtılırlar.
P. Heimann, 1956

"Sanatçı benliğinde oluşan yaralara karşın ve canı epey yansa da, o "volkanın gözleri"ne bakmayı sürdürür. O gözlerde gördüğü ve yaratısında aynalanan içsel nesnelerinin kaleydoskopu, kimsenin ilk bakışta adını koyamadığı ama "derinden tanıdığı ülke"nin davetleridir. Hüseyin Özinal'ın resimleri ilk karşılaşmada bu sezgisel davetiyeler olarak deneyimlenmekteler. Şekilsizlikleri ve dilsizlikleri bu gizemli dostluğu mecbur kılmakta. Ancak, daha sonra, herkesin kendine özel dış dünya ile uzlaşma mevzuatına göre, değişik öykülere ve şekillere büründürülmekteler. Ne var ki, ne kadar kostümlendirilseler de Özinal'ın resimlerinin gözlerindeki "lav", "hararet" ve "çığlık" hiçbir yere gitmiyor. Cesareti olanların, resimlerin gözlerine bakmayı sürdürebilmeleri onların içsel nesnelerin evrenini görmelerini sağlayacaktır."
Yavuz Erten

Arşiv

Sanat ve tasarım forumunda kültür ve sanat olayları hakkında görüş alış verişinde bulunabilir, tasarım dünyasındaki yenilikler hakkında tartışabilirsiniz.
arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz