reklam

Mercek Altında
Sanat

 

Ayfer Karamani 
"Seramikte 44 Yıl" - Aksanat Galerisi 16 Mayıs- 16 Haziran

karamani4.jpg (4606 bytes)


Seramik sanatçısı Ayfer Karamani, 44.sanat yılını, 16 Mayıs 2001’de Aksanat Galerisi’nde açacağı sergisiyle kutluyor. 1998 yılında New York’ta açmış olduğu son kişisel sergisinden bu yana hazırlıklarını sürdüren Ayfer karamani’nin bu sergisi, özellikle son iki yıldır yaptığı işler ağırlıklı olmakla birlikte, aslında son 10 yıllık çalışmasının bir özeti.

 

Çalışmalarının içeriği...karamani2.jpg (4095 bytes)
1990’dan bu yana 10 küsur yıldır insanlar ve insan öbekleri çalışıyor Ayfer Karamani. Yoğun bir duygu birikimini, en yoğun olduğu anda "taşlaştırmış" insan grupları...Onlar bazen grup olarak kalıyor, kimi yerde tekelleşiyorlar; kimi zaman da çocuk oluyorlar. Heykeller ve panolar hep bu insanlarla varoluyor. Ancak bu zaman süreci içinde bir değişim oluyor; önceleri bağıran, sonraki yıllarda sevişen bu insanların yüzleri giderek soluklaşıyor; ayrıntılardan arınıyor, hatta siliniyor kimi yerde. Bir yandan da aynı kütlesel heyecanı aktarmayı sürdürüyor. Kısacası farklı bir soyutlama dönemi başlıyor. Duygular bu kez beden diliyle aktarılmaya başlanıyor. Bu dil, boyları giderek büyüyen heykellerde üç boyutlu bir anlatıma dönüşürken, panolarda siluetler ve lekeler halinde kendini gösterir oluyor.


karamani1.jpg (10482 bytes)Biyografisi...
Ayfer Karamani 1957’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Tekstil ve Seramik bölümlerinden mezun oldu. İlk desen sergisini 1954’te Galatasaray Lisesi’nde açtı. 1962 yılında Prag’da açılan Uluslararası Seramik Sergisi’nde Gümüş madalya aldı. 1963 yılında Venedik Bienali’ne, 1967’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nin Uluslararası Seramik Sergisi’ne katıldı.
Bundan sonra açtığı kişisel sergilerin yanı sıra eşi Sabit Karamani ile birlikte ikili seramik sergileri de açtı. Bunların sonuncusu 1990’da Çanakkale Seramik Sanat Galerisi’nde "Seramikte 33 Yıl” sergisi oldu. Katıldığı sayısız karma serginin yanı sıra, Aksanat’ta açtığı bu sergi, Ayfer Karamani’nin 22.kişisel sergisi.


karamani3.jpg (5309 bytes)Başta bankalar olmak üzere çeşitli binalarda, içerde ve dışarda olmak üzere, çeşitli duvar uygulamaları yaptı. Adana Sabancı Holding, Akbank İstanbul-Galatasaray, Valideçeşme ve Bebek Şubeleri, Osmanlı Bankası, Öğretmenler Bankası İstanbul-Mecidiyeköy ve Fındıklı Şubeleri, Mersin Oteli, İstanbul Sözmen Oteli, İstanbul Sheraton Oteli, İstanbul Gureba Hastanesi, İstanbul Ayeks Yaş Fabrikası, İstanbul Kandilli Rasathanesi, Ankara Etap-Altınel Oteli, İstanbul Resteria Oteli, Bodrum Turmen Oteli, bu uygulamalardan bazıları.
Eserlerinin yer aldığı koleksiyonlar arasında Resim ve Heykel Müzesi(kilim-1957), Akbank, Nejat Eczacıbaşı, Türkiye Turizm Merkezi(Paris-Fransa), Çanakkale Seramik, Aiko Ikarash(Japonya), Sahir Erozan (Washington-ABD) bulunmakta.
Ayfer Karamani’nin "Seramikte 44 Yıl" başlıklı sergisini 16 Mayıs-16 Haziran 2001 tarihleri arasında, Pazar, Pazartesi ve bayram günleri dışında, saat:11.00-19.00 saatleri arasında Aksanat Galerisi’nde izleyebilirsiniz.

Arşiv

Sanat ve tasarım forumunda kültür ve sanat olayları hakkında görüş alış verişinde bulunabilir, tasarım dünyasındaki yenilikler hakkında tartışabilirsiniz.
arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz