reklam

Mercek Altında
Sanat

 

"Cumhuriyet Tarihi Düzenlemesi Sanat Eserleri Yarışması" birincilik ödülü - Prof. Dr. Rahmi Aksungur



1000 metrekare alana yayılan heykeller Cumhuriyet'i anlatıyor.

Prof. Dr. Rahmi Aksungur'un, Milli Savunma Bakanlığı'nın "Cumhuriyet Tarihi Düzenlemesi Sanat Eserleri Yarışması"nda birincilik ödülü alan heykel projesi, aynı alanda gerçekleştirilen, Türkiye'deki ilk büyük kapsamlı heykel düzenlemesi olma özelliğini taşıyor.

Cumhuriyet'in kalbi Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecinin canlandırıldığı dev bir heykel düzenlemesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Heykeltraş Prof. Dr. Rahmi Aksungur, Milli Savunma Bakanlığı'nın "Cumhuriyet Tarihi Düzenlemesi" konulu yarışmasında birincilik ödülü alan projesiyle, Ankara'ya anlamlı bir heykel düzenlemesi armağan edecek. "Atatürk Orman Çiftliği'nde bulunan Devlet Mezarlığı bünyesindeki halka açık park alanında yer alacak "Cumhuriyet Tarihi Düzenlemesi" Ekim 2001 tarihinde tamamlanacak.

Devlet Mezarlığı yanındaki yeşil alanda beş ana heykel düzenlemesinden oluşan projenin uygulama grubunda, Rahmi Aksungur'un yanı sıra Ayla Aksungur, Ömer Yavuz, Elvide Akdağ, Ulaş Korkmaz, Mustafa Yılmaz, Deniz Erol, Ferit Yazıcı'dan oluşan heykel sanatçıları yer alıyor. Projenin mimarlığını Elvan Uluutku, danışmanlığını ise aynı zamanda projenin metinlerini kaleme alan şair Tarık Günersel ve grafiker Sevtap Yakın yürütüyor. Yaklaşık 1000 metrekare alanı kapsayan, 600 ton Marmara mermerinin kullanıldığı heykel düzenlemesi aynı alanda gerçekleştirilen, Türkiye'deki ilk büyük kapsamlı heykel projesi olma özelliğini taşıyor.

Cumhuriyet tarihinin önemli olay ve kişiliklerini tarihsel bir bütünlük içerisinde yansıtan projenin kronolojik içeriğini ise Atatürk'ün Samsun'a çıkışı, Erzurum ve Sivas Kongreleri ve T.B.M.M'nin kuruluşu, Milli Mücadele sürecine damgasını vuran I.-II. İnönü Muharebeleri, Sakarya ve Büyük Taarruz ile bu sürecin sonunda varılan Lozan Antlaşması oluşturuyor. Heykellere, Atatürk'ün hümanist düşüncelerini ifade eden konuşmalarından hareketle, Tarık Günersel tarafından kaleme alınan metinler eşlik ediyor. Projede kullanılan su ve ışık ögeleri ise, Cumhuriyet'in kuruluşuna giden süreçteki tarihsel akışa ve yaşanan değişimlere göndermede bulunuyor.

Prof. Dr. Rahmi Aksungur, bu projede Cumhuriyet Tarihi'nin köşe taşlarını oluşturan olaylar ve kişilerin belleklerimizde kaldığı biçiminden yola çıkarak canlandırılmaya çalışıldığını belirterek, heykellerin mekan ile kuracakları ilişkiyi, projenin en önemli noktalarından biri olarak nitelendiriyor. Malzeme seçimi ve ölçülendirmede insani boyutları gözönüne aldıklarını belirten Aksungur heykellerin, izleyici üzerinde "ezici" bir etki uyandırmaması ilkesinden hareketle, günlük yaşam alanlarının ölçülerine uygun olarak tasarlandığını ve böylelikle mekanda sıcak bir etki yaratma düşüncesinin esas alındığını ekliyor.

Arşiv

Sanat ve tasarım forumunda kültür ve sanat olayları hakkında görüş alış verişinde bulunabilir, tasarım dünyasındaki yenilikler hakkında tartışabilirsiniz.
arkitera.com/forum

Kitap

Modern ve Soyut Heykelin Doğuşu
1900 - 1950

Nilgün Bilge
Boğaziçi Üniversitesi Yayınları / Sanat - Edebiyat - İnceleme Dizisi
Etiket Fiyatı: 15.000.000 TL
IDéEFIXE Fiyatı: 13.500.000 TL

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz