Mercek Altında
Sanat > Mercek Altında

 

7. ULUSLARARASI İSTANBUL BİENALİ 22 Eylül - 17 Kasım
SERGİ MEKANLARI

Istanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından iki yılda bir düzenlenen ve Istanbul'u önde gelen çağdaş sanat merkezlerinden biri haline getiren Uluslararası Istanbul Bienali bu yıl 21 Eylül - 17 Kasım 2001 tarihleri arasında yedinci kez gerçekleştirilecek. Japon küratör Yuko Hasegawa'nın sanat yönetmenliğini üstlendiği 7. Uluslararası Istanbul Bienali 22 ülkeden toplam 63 sanatçıyı buluşturacak.

Bienal'in ana mekanlarından Darphane-i Amire'nin Tarih Vakfı tarafından Istanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın kullanımına açması, sivil toplum kuruluşları arasında sevindirici bir dayanışma göstergesi oluşturmakta.

 

 

Darphane-i Amire dışında, bu yıl T.C. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen Aya İrini Müzesi, Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından tahsis edilen Beylerbeyi Sarayı ve Istanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen Yerebatan Sarnıcı, Bienal'in diğer ana mekanları.

Bienal sergisi bu dört mekanın yanı sıra şehrin farklı alanlarına da yayılacak. İtalyan sanatçı Alberto Garutti Boğaz Köprüsü üzerinde "Sokak Lambaları" isimli projesini düzenleyecek. Köprünün iki tarafına yerleştirilecek 12 adet lamba o an doğan bir bebeğin aramıza katılışını ışıkların yavaşça sönüp tekrar eski parlaklıklarına kavuşmalarıyla müjdeleyecek.

Kız Kulesi'nde ise Amerikalı sanatçı James Turrell'ın ışık düzenlemesi yer alacak. Şişli'deki Atlıkarınca Anaokulu'nda, Japon sanatçı On Kawara'nın "Saf Bilinç" adlı eseri sergilenecek. Üzerinde haftanın günlerinin adı yazılı yedi tablodan oluşan bu düzenleme eğitim amacı gütmeden, anaokulu öğrencilerinin günlük hayatıyla bütünleşecek.

 

 

 

Meksikalı sanatçı Gabriel Orozco ise Istanbul'a özgü bir şehir mobilyası olup arabaların geçişini durdurmaya yarayan mantar biçimli beton dökümlerle ilgili bir çalışma yapacak. Beşiktaş, Kabataş ve Tophane semtlerinin sokaklarından kırık ya da devrilmiş mantarlar toplanıp Bienal'in ana mekanlarına serpiştirilecek. Onların yerine orijinaline benzeyen sanatçının kendi tasarladığı mantarlar yerleştirilecek.

A.B.D'li Rirkrit Tiravanija'nın projesi Tepebaşı Tüyap önünde gerçekleşecek. İnternet üzerinden yapılan bir anket sonucu Türk halkının oylarıyla seçilen iki yerli ve iki yabancı film Tepebaşı Tüyap önüne kurulacak dört dev perdede 21, 22 ve 23 Eylül'de üç gece boyunca gösterime sunulacak.

Alman sanatçı Carsten Nicolai'nin "Snow.noise" adlı eseri de, Osmanlı Bankası'nın Beyoğlu binasında kuruluş çalışmalarını sürdürdüğü güncel sanat merkezi Platform'da izlenebilecek. Nicolai'nin kar kristallerinin oluşumuyla ilgili araştırmalardan esinlenerek tasarladığı sergiyi gezenler, kuru buz kullanarak bakır tüplerden oluşan özel düzenekler üzerinde kar taneleri üretecek.

 

 

İspanya'dan Cambalache Collective grubu "Sokak Müzesi" adlı projelerini bir minibüste gerçekleştirecekler. Bu minibüs aynı zamanda hem sergi hem de ulaşım aracı görevini görecek. Istanbullular kamyonetle bir yerden diğerine gitmek istedikleri takdirde bu hizmetin bedeli karşılığında, para hariç, kendilerine ait özel bir eşya verecekler, ya da herhangi bir yeteneklerini sergileyecekler. Toplanan eşyalar ve videoya çekilecek olan performanslar minibüsün içindeki müzede sergilenecek.

Bosnalı sanatçı Maja Bajevic'in performansı ise, 20 - 25 Eylül tarihleri boyunca her gün, Çemberlitaş Hamamı'nda gerçekleşecek.

Ayrıca 7. Uluslararası Istanbul Bienali çerçevesinde 22-23 Eylül 2001 tarihlerinde Mimar Sinan Üniversitesi Oditoryumu'nda dört tane panel düzenlenecek.

Arşiv

Sanat ve tasarım forumunda kültür ve sanat olayları hakkında görüş alış verişinde bulunabilir, tasarım dünyasındaki yenilikler hakkında tartışabilirsiniz.
arkitera.com/forum

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz