Mercek Altında
Sanat > Mercek Altında

 

7. ULUSLARARASI İSTANBUL BİENALİ
Köprüde Işıklı Doğum Haberi

Doğan her bebek için Boğaziçi Köprüsü’nde bir ışık yanacak. Köprü artık ölümle değil, doğumla anılacak. Proje, İtalya Brera Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretim görevlisi ve sanatçı Alberto Garutti’ye ait. Nice intiharlara mekan olan Boğaziçi Köprüsü’nde gerçekleşecek projede, bienal boyunca şehirde her bebek doğumunda bir ışık yanıp sönecek. Bugüne kadar intiharlara mekan olan köprü, etkinlik kapsamında ışıklarıyla dünyaya yeni gelenleri müjdeleyecek.

Street / Sokak Lambaları adlı bu projesinde Garutti, köprünün iki tarafına 12 adet lamba yerleştiriyor. İstanbul’daki bazı doğumevlerinde bebeklerin ailelere gösterildiği camlı bölümlere ışıklı bir düğme ve plaka konuyor. Plakada "Şu anda yeni bir bebeğin doğumunu Boğaziçi Köprüsü’ndeki ışığı yakarak haber verdiniz" yazacak. Bebeğin babası ya da akrabaları, düğmeye bastığında lamba da köprüdekiyle aynı anda yanacak ve sönecek.

Garutti, bienalde sergileyeceği ışık yakma eylemiyle ilgili şunları söylüyor: "Eskiden Napolyon’un veya ünlü şahsiyetlerin heykellerini oraya buraya diktiklerinde halk bunu görüp kendini o kişiyle özdeşleştirirdi. Ama sanat gittikçe müzelere veya galerilere kapanınca içeride istediğini yapmaya başladı. O yüzden ben, herhangi bir şehirde bir proje yaptığım zaman şehrin dokusuyla uyum içinde orada yaşayan insanların duygusal bağ kurabileceği bir proje yapmak isterim." Garutti, ayrıca Boğaziçi Köprüsü’nün sürekli olarak intiharlar ve ölümlerle anılan bir yer olmasıyla ilgili de "Proje hayatı kutluyor" diyor. Bu bakımdan projesinin dil, kültür veya politik farklılık gözetmediğini belirtiyor. Hastane gibi "politik" yani "insanlar için olması gereken bir olgunun", "umutlu bir bekleyişin yaşandığı, tüm insanların eşitlendiği, zenginle fakirin buluştuğu yer"in de projenin içinde yer almasından Garutti çok memnun.

Arşiv

Sanat ve tasarım forumunda kültür ve sanat olayları hakkında görüş alış verişinde bulunabilir, tasarım dünyasındaki yenilikler hakkında tartışabilirsiniz.
arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz