reklam

Söyleşi & Sanal Sergi
Sanat > Söyleşi & Sanal Sergi

Arif Turan'dan Resimlerine İlişkin...

İçerik ve biçimi bir bütün olarak düşünüyorum. Konuyu resim yapmak için bir bahane değil, en az diğer plastik elemanlar/kaygılar kadar önemli bir olgu olarak görüyorum.

Tüm varlıkların durumları ve bunların bireyin iç dünyasına etkileri/şiiri odak noktamdır. Ele aldığım konularda genellikle trajik olanın peşinden koşarım.

Simgeci yaklaşımın, metaforların, sembollerin plastik kaygılarla birleştiğinde; izleyici için yeni çıkış noktaları oluşturduğu, farklı anlam katmanlarına ve estetik hazlara kapılar açtığı kanısındayım."

Konularımı soyutlamaya dayalı simgeci, şiirsel bir anlayışla; simyacı bir bakışla yaşamın, duyuların içinde yolculuğa çıkarak ele almaya çalışıyorum. Bu anlayış, teknik ve malzeme gibi resme ait kaygılarda, üslupta da devam ediyor. Deniz(su), gemici düğümleri, tekneler, balıklar, gece (karanlık), denizaltı, martı v.b. gibi konuları; serüven, tutku, sevi, ayrılık v.b. gibi temaları bu yolculuğun yeni soru ve cevapları için bilinçle seçtiğimi söyleyebilirim.

Mircea Eliade'nin dediği gibi, "Simgeci düşünce yalnızca çocuğa, şaire veya dengesizliğe ait bir alan değildir, insanın özünün bir parçasıdır; dile ve yargılara dayalı düşünceyi öncelemektedir. Simge gerçeğin diğer tüm bilgi araçlarına meydan okuyan bazı yanlarını açığa çıkartmaktadır. İmgeler, simgeler, efsaneler psikenin sorumsuz yaratıları değillerdir; bunlar bir gerekliliğe cevap vermekte ve bir işlevi yerine getirmektedirler. (...) Buna bağlı olarak, her tarihsel varlık, tarih öncesi insanlığın büyük bir parçasını kendinde taşır."

Aynı ve ayrı nedenlerle bende başlangıçta olana gidiyorum: Suya, balığa... Yeniden yüzümü bugüne ve geleceğe dönebilmek için.

ÖZGEÇMİŞ

1963 yılında doğdu. 1982-86 yıllarında Hacettepe Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nde okudu. 1986 yılında aynı Üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim bölümüne girdi. 1990 yılında mezun oldu. 7 kişisel sergi açtı. Yurtiçi ve yurtdışında özel koleksiyonlarda yapıtları bulunmaktadır. Çalışmalarını İstanbul'da sürdürüyor.

e-mail: [email protected]  

Arşiv

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz